Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 08:35

Τον Οκτώβριο του 2017 το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών

Γράφτηκε από την
Τον Οκτώβριο του 2017 το 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών

Στις 11 με 15 Οκτωβρίου του 2017, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας. Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και η ηγεσία του πολιτιστικού οργανισμού Interkultur.

Παρουσία του Γερμανού προέδρου της Interkultur Γκίντερ Τιτς, της Κινέζας αντιπροέδρου Τσιν Γουάνγκ και του Σουηδού καλλιτεχνικού διευθυντή Κρίστιαν Λούνγκρεν, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «πρόκειται για μία μεγάλη διεθνή εκδήλωση, η οποία προέβαλε την Καλαμάτα κι έδωσε πολύ μεγάλη χαρά στους Καλαματιανούς, οι οποίοι κατά χιλιάδες κυριολεκτικά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, τις χάρηκαν και περιμένουν με αγωνία το επόμενο φεστιβάλ».
Με την ανακοίνωση για το 2ο Φεστιβάλ το 2017, παρατήρησε ότι «έτσι παγιώνεται μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για την Καλαμάτα, μια εκδήλωση προβολής, πολιτισμού και τέχνης, ένα άλλο μεγάλο περιουσιακό στοιχείο για την πόλη μας», είπε ο Π. Νίκας, εκφράζοντας και πάλι ευχαριστίες προς τα ηγετικά στελέχη της Interkultur, «γιατί ήρθαν στην Καλαμάτα».
Ο δήμαρχος απηύθυνε ευχαριστίες προς τα ηγετικά στελέχη της Interkultur, προς το Θανάση Ψαρούλη και προς τους αιρετούς και τα στελέχη του Δήμου Καλαμάτας που συνέβαλαν στην προετοιμασία και πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Χορωδιών του 2015.
Ο πρόεδρος της Interkultur Γκ. Τιτς ενημέρωσε ότι το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ της Καλαμάτας υπήρξε η 175η διοργάνωση της Interkultur και πρόσθεσε πως ο διαγωνισμός της Καλαμάτας είναι ένας από αυτούς που γίνονται κάθε δύο χρόνια και δίνουν το πρόκριμα για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα των χορωδιών. Σημείωσε ότι «το μεγάλο μας μέλημα είναι, μέσω της μουσικής, να φέρουμε τους λαούς πιο κοντά, ιδιαίτερα τα νέα άτομα. Είναι μεγάλο επίτευγμα να έλθουν μέσω της μουσικής κοντά και να δώσουν κοινές συναυλίες χορωδίες από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα ή από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ». Ενημέρωσε, ακόμα, πως «η επόμενη συνάντηση στην Καλαμάτα θα είναι το 2017, αλλά η μεγάλη συνάντηση είναι φέτος στο Σότσι της Ρωσίας, τον Ιούλιο. Θα είναι η 9η Ολυμπιάδα χορωδιών αυτή που θα διοργανωθεί το 2016. Μεταξύ των 70 χωρών που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα των χορωδιών στο Σότσι θα είναι η Κίνα. Θα μετάσχουν μόνο από την Κίνα 120 χορωδίες και ο αριθμός των χορωδών θα είναι μεγαλύτερος των 7.000 ατόμων». Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του που είναι στην Καλαμάτα, «σε μία ωραία πόλη, μία πόλη του πολιτισμού, με ωραία καταστήματα, με ωραίο φαγητό, καθώς και αυτά είναι συστατικά της επιτυχίας».
Η αντιπρόεδρος της Interkultur Τσιν Γουάνγκ είπε πως είναι ιδιαίτερη μέρα γι’ αυτήν, καθώς στην Κίνα αλλάζει ο χρόνος και μπαίνει ο χρόνος του πιθήκου, κάτι που αποτελεί πηγή χαράς στην πατρίδα της. Με την ευκαιρία ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους κατοίκους της Καλαμάτας. Για τη συμμετοχή μιας κινέζικης γυναικείας χορωδίας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ της Καλαμάτας, ανέφερε ότι τους συνάντησε στην Κίνα το Νοέμβριο και της περιέγραψαν «πόσο εξαιρετικοί ήταν οι άνθρωποι, πόσο ωραία ήταν στην Καλαμάτα. Μέσω της προβολής αυτού του φεστιβάλ διά των εφημερίδων και των καναλιών, προέβαλαν και την Καλαμάτα στην Κίνα. Κι έτσι όλοι γνώρισαν πόσο ωραία είναι ο πολιτισμός, το περιβάλλον, ο καιρός στην Καλαμάτα».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κρίστιαν Λούνγκρεν επεσήμανε ότι «μία πραγματικά μεγάλη εμπειρία για μένα ήταν να διευθύνω τις διεθνείς χορωδίες κατά τη διάρκεια εκτέλεσης τραγουδιών Ελλήνων συνθετών, ιδιαίτερα του Θεοδωράκη, συνυπολογιζομένου του γεγονότος ότι συμμετείχε το κοινό. Και η επιλογή τραγουδιών του Θεοδωράκη δεν έγινε τυχαία, καθώς ο Μίκης Θεοδωράκης είναι εδώ και πολλά χρόνια ο επίτιμος καλλιτεχνικός πρόεδρος της Interkultur. Ηταν σπουδαία εμπειρία να έχουμε το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα την προηγούμενη χρονιά και να γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό θα γίνει παράδοση στην Ελλάδα, αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας γεγονός». Τέλος, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να φέρουμε χορωδίες από πολλές χώρες στην Καλαμάτα την επόμενη φορά και θεωρώ ότι θα είναι εύκολο να υπάρξει μια πολύ καλή διεθνής προβολή του επόμενου φεστιβάλ εξαιτίας της μεγάλης επιτυχίας του προηγούμενου».



NEWSLETTER