Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 19:44

Νέα εμπλοκή στο έργο οδοφωτισμού στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από τον

Με ασφαλιστικά μέτρα και νέα μεγάλη καθυστέρηση κινδυνεύει ο ανοιχτός διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός του Δήμου Καλαμάτας για την αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του δήμου, προϋπολογισμού 9.343.818 ευρώ, που έχει σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου μετά από μια συνεδρίαση με αντιπαραθέσεις και αιχμές για περιορισμό του ανταγωνισμού, αποφάσισε να αναβάλει τη λήψη απόφασης για την προδικαστική προσφυγή της εταιρείας "Β. Καυκάς Α.Ε. Εμπορίας Ηλεκτρολογικών Υλικών - Φωτιστικών". Η εταιρεία άσκησε προσφυγή με την οποία ζητεί να απαλειφθεί άρθρο της διακήρυξης, που προσδιορίζει δύο συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες, 0,90 και 1,40. Ο διευθυντής προμηθειών της εταιρείας Κώστας Καυκάς είπε ότι «σε καμία διακήρυξη δεν υπάρχουν αυτοί οι δείκτες». Και ανέφερε πως με αυτούς τους δείκτες δεν μπορούν να αναλάβουν το έργο ούτε οι μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, όπως οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ κ.ά.

Ο τεχνικός σύμβουλος του έργου - πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου Παναγιώτης Τζανίκος απάντησε ότι «αυτοί οι δείκτες μπήκαν για το καλό του δήμου, για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα διά του ανταγωνισμού, τον οποίο οι δείκτες δεν περιορίζουν». Είπε ότι δεν αποκλείεται κανένας και παρατήρησε πως «οι διαγωνισμοί οδοφωτισμού που έγιναν σε άλλη βάση, σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και στην Αθήνα απέτυχαν».

Ενταση πυροδότησε η αναφορά του κ. Καυκά ότι θα πει κάποια πράγματα στο δήμαρχο κατ’ ιδίαν, τα οποία δεν μπορεί να πει στην επιτροπή επίσημα, δημόσια.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός του δήμου Θεοφύλακτος Κουφοσωτήρης σημείωσε ότι «εμείς παλεύουμε, σκιζόμαστε για το καλό του δήμου, με λίγο προσωπικό» και ζήτησε να υπάρξει απάντηση στην προσφυγή μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Τελικά, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής - αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης και η πλειοψηφία πρότειναν κι έγινε αποδεκτό να υπάρξει αναβολή έως την επόμενη Τρίτη για να εξεταστεί καλύτερα το θέμα και να δοθεί η σωστή απάντηση στην προσφυγή. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας "Καυκάς", που αργότερα θα συναντούσε το δήμαρχο, πάντως, ενημέρωσε ότι αν λάβουν αρνητική απάντηση, θα προχωρήσουν σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της διακήρυξης.

Γ.Σ.