Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 19:20

Στα 65 ευρώ ο τόνος η διαχείριση των σκουπιδιών στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από τον
Στα 65 ευρώ ο τόνος η διαχείριση των σκουπιδιών στην Καλαμάτα 

Περίπου 65 ευρώ τον τόνο πληρώνει ο  Δήμος Καλαμάτας την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Στον κάθε δημότη το ποσό που αναλογεί για όλες τις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, είναι 68,23 ευρώ το χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η Κοκκωνία Γιαννοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων του δήμου, στη χθεσινή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου συζητήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα στις 8 το βράδυ.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων το 2014. Η συνολική ποσότητα σύμμικτων ήταν 29.899,91 τόνοι (στην πραγματικότητα ήταν γύρω στους 28.000 με 28.500 τόνους, καθώς προστέθηκαν ποσότητες του προηγούμενου χρόνου) και το κόστος ήταν 1.939.201,30 ευρώ. Το συνολικό κόστος για τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου ήταν 4.785.300 ευρώ, δηλαδή 145,45 ευρώ τον τόνο.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας Γιάννης Παπαδόπουλος που πρόσθεσε νέα στοιχεία στο τοπικό σχέδιο, επεσήμανε ότι ο εναλλακτικός σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων θα είναι στη ΜΟΛΑΚ, ενώ ο πρώτος υπολογίζεται κοντά στα συνεργεία. Για το στόχο που έχει θέσει ο Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ) για το 2020 όσον αφορά την ανακύκλωση, παρατήρησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ήδη στο 60,40%.

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, απαντώντας στο σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτη Αλούπη, είπε ότι «το σχέδιο δεν είναι εσπευσμένο, δουλεύεται από το Σεπτέμβριο. Για να προχωρήσει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ο ΦοΔΣΑ, μας ζητάει να προχωρήσουμε τα τοπικά σχέδια. Και μόνο με αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ μπορούμε να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος ανέφερε ότι «το τοπικό σχέδιο πάσχει στο υπόλειμμα, στον προσδιορισμό των "πράσινων σημείων" και των σταθμών μεταφόρτωσης«, ενώ παρατήρησε πως «παίζεται μεγάλο παιχνίδι στις πλάτες του κοσμάκη», με το θέμα των σκουπιδιών.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι «το σχέδιο δεν είναι ολοκληρωμένο. Δεν είναι προσανατολισμένο εκεί που θέλει η νομοθεσία για να έχει αποτέλεσμα».

Υπέρ του σχεδίου ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, λευκό οι Αλούπης και Χριστόπουλος και κατά ο Αντωνόπουλος.

Γ.Σ.


NEWSLETTER