Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 09:02

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Εγκριση τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων 

Γράφτηκε από τον

Η δημοτική αρχή και η παράταξη Μάκαρη ψήφισαν το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας, παίρνοντας σαφή θέση κατά της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπέρ της διαχείρισης από τους δήμους, όπως θέλει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός (ΕΣΔΑ).

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η συζήτηση για το Τοπικό Σχέδιο ολοκληρώθηκε 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, από την παράταξη Μάκαρη διαφοροποιήθηκε και καταψήφισε ο σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης, ενώ το καταψήφισαν οι παρατάξεις Αντωνόπουλου και Δημητρούλια και λευκό ψήφισε η παράταξη Μπρεδήμα. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" στήριξε τη δική της πρόταση για δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Το Τοπικό Σχέδιο θα σταλεί στο ΦοΔΣΑ για να περιληφθεί στο νέο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο).

Η συζήτηση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων κράτησε ώρα, είχε ένταση και αντιπαραθέσεις αυτοδιοικητικού και κομματικού χαρακτήρα.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ξεκαθάρισε πως «αποφασίζουμε αν θα πάμε με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας ή με το νέο ΕΣΔΑ και τη διαχείριση από τους δήμους». Παρατήρησε ότι «η κατεύθυνση των δήμων είναι να κάνουν Τοπικά Σχέδια που θα "κουμπώνουν" με τον ΕΣΔΑ» κι εκτίμησε πως «η Καλαμάτα και οι μεγάλοι δήμοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος της τοπικής διαχείρισης». Τάχθηκε υπέρ των συνεργειών των δήμων για να υπάρξουν 12 Τοπικά Σχέδια και ένας κεντρικός ΧΥΤΥ (για το υπόλειμμα) μετά από απόφαση της κυβέρνησης ή μετατροπή του υπολείμματος σε RDF για χρησιμοποίηση ενέργειας στην τσιμεντοβιομηχανία. Διευκρίνισε ότι «πρέπει να έχουμε στήριξη από την κυβέρνηση σε μηχανήματα και στο υπόλειμμα για να προχωρήσουμε» κι εξήγησε, αφήνοντας αιχμές για τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, πως «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν επιβάλλει πρόστιμα ο περιφερειάρχης ή να μη δίνει τα μηχανήματα».

Εκτίμησε ότι στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση «το ΣΔΙΤ της Περιφέρειας έχει 30% πιθανότητες να περάσει» και ανέφερε: «Είμαι υπέρ του ΣΔΙΤ, αλλά όχι αυτού του ΣΔΙΤ».

Για την αλλαγή της στάσης δημάρχων, είπε πως «οι δήμαρχοι αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν να πάνε με αυτές τις τιμές - περί τα 100 ευρώ ο τόνος - στα Δημοτικά Συμβούλια». Εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η ιστορία και θα πάμε σε διαχείριση από τους δήμους. Η πρόταση Τσιρώνη μπορεί να μας δώσει μια λύση και να το επιχειρήσουμε. ΠΕΣΔΑ σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ, όπως ζητεί ο Τσιρώνης».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι «το Τοπικό Σχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, αν και δεν απαντήθηκαν ερωτήματα. Είναι θετικό βήμα».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοφιλόπουλος επεσήμανε πως «το σχέδιο αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης» και συμφώνησε να περιέλθει η διαχείριση στους δήμους.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος σημείωσε ότι «λέμε 100% δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Τι τύχη θα έχει το Τοπικό Σχέδιο, αν επιλεγεί η ΤΕΡΝΑ από την κυβέρνηση; Θα πάει για ανακύκλωση. Με ΣΔΙΤ ή χωρίς, με το ένα ή το άλλο σύστημα, κερδισμένο θα είναι το κεφάλαιο. Να φύγει από τους ιδιώτες η διαχείριση».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας δήλωσε πως «δεν μπορούμε να ταυτιζόμαστε με κυβερνητικές θέσεις και να είμαστε ουραγοί κυβερνητικών αποφάσεων. Δε συνηγορούμε στο Τοπικό Σχέδιο».

Ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Γιάννης Χριστόπουλος

έκανε λόγο για τριχοτόμηση των δημάρχων και της κυβέρνησης. Ανέφερε ότι «πισώπλατα μιλούν οι δήμαρχοι και η κυβέρνηση με την ΤΕΡΝΑ» και πρόσθεσε πως «παρά τη συγκροτημένη πρόταση της υπηρεσίας, δεν υπάρχει συγκροτημένο πλαίσιο από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση και ψηφίζουμε λευκό».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι «είναι πιο εύκολο να χωροθετήσουμε hot spot, παρά χώρους διαχείρισης απορριμμάτων». Εξέφρασε τη λύπη του που η δημοτική αρχή μαζί με άλλους δήμους της Μεσσηνίας δεν έχει δημιουργήσει χώρους υπολειμμάτων. Και ανέφερε πως «το σχέδιο υπολείπεται κατά πολύ ενός συνολικού τρόπου διαχείρισης, δεν το ψηφίζουμε».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας δήλωσε ότι διαφωνεί «με τον προϋπολογισμό και με το κόστος διαχείρισης, είναι τελείως αυθαίρετα».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης παρατήρησε ότι «δήμαρχοι που βρίσκονται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με τον Τατούλη, λένε ότι είναι ληστρικό το κόστος της ΣΔΙΤ για τους δημότες. Ποιος τολμάει να πάει στους δημότες και να πει 100 ευρώ τον τόνο; Δεν είναι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ». Εκτίμησε πως «είναι ρετσινιά για την αυτοδιοίκηση η διαχείριση από την Περιφέρεια».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλούπης

που διαχώρισε τη θέση του από την παράταξη Μάκαρη, ανέφερε ότι «τα ψευτοδιλήμματα καλύπτουν παρανομίες. Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία στο Τοπικό Σχέδιο. Είναι εσφαλμένα στοιχεία και ευσεβείς πόθοι». Και μίλησε για την ταφή των σκουπιδιών δίπλα στη ΜΟΛΑΚ, τη μεταφορά σκουπιδιών και την ταφή στη Μαραθόλακκα.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακίλας, που είχε λεκτική αντιπαράθεση με το Θ. Μπρεδήμα, είπε ότι «η κυβέρνηση δε συζητάει πισώπλατα με την ΤΕΡΝΑ. Μπήκε ως προαπαιτούμενο η συζήτηση για τα ΣΔΙΤ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει όρους για το δημόσιο συμφέρον. Εμείς με ποιους είμαστε;».

Κλείνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος στηλίτευσε την απειλή, το μίσος και το δηλητήριο στις σχέσεις μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.