Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 17:52

Αποκαλύψεις Κατσιβέλα για σχέδια Τσιρώνη με σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

«Το σχέδιο της Περιφέρειας αποτελεί λύση συνολική, καθολική και οριστική, το σχέδιο του υπουργείου είναι λύση προς αναζήτηση. Τώρα αν πρέπει κάποια οικονομικά και ποσοτικά θέματα να βελτιωθούν, είναι θεμιτό και επιθυμητό» σημειώνει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και όπως δείχνει, συμπορεύεται με την πλευρά της Περιφέρειας.

Από εκεί και πέρα αποκαλύπτει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης είχε ανακοινώσει σε συνάντηση με τους δημάρχους πως υπάρχει και άλλη λύση που θα έχει μηδενικό κόστος για τους δήμους, μέσα από την προώθηση επένδυσης για την παραγωγή βιοενέργειας, όμως ζήτησε τα σχέδια της διαχείρισης αυτής αλλά ακόμη περιμένει απάντηση. 

Οσον αφορά το Δήμο Τριφυλίας, μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τη διαχείριση των απορριμμάτων, λέγοντας ότι η επιλογή του χώρου θα είναι στην περιοχή του σκουπιδότοπου στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, ενώ ο δήμος ετοιμάζεται και για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων, με τον κ. Κατσίβελα να επαναλαμβάνει ότι καμία θέση εργαζομένου δεν κινδυνεύει.

- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στο Δήμο Τριφυλίας με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων;

«Από την αρχή αυτής της δημοτικής αρχής ανοίξαμε αποφασιστικά την συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αντικείμενο δύσκολο στην αποδοχή του αλλά απαραίτητο να λυθεί, αν θέλουμε να λεγόμαστε ανεπτυγμένη κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν θέμα για σκληρή αντιπολίτευση είτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, αλλά ήρθαν έτσι τα πράγματα που οι χθεσινοί αρνητές έγιναν υπέρμαχοι και τανάπαλιν. Αλλαξαν χέρια τα πλακάτ της διαμαρτυρίας, όλα άλλαξαν εύκολα και ανερυθρίαστα. Οι χθεσινοί ορκισμένοι εχθροί των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων έγιναν φανατικοί οπαδοί τους ισοπεδώνοντας τα πάντα. Αυτοί που έσχιζαν τα ιμάτιά τους για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος όταν κάποιος υπεύθυνος άνθρωπος προσπαθούσε έγκαιρα  να χωροθετήσει μονάδα διαχείρισης, σήμερα αδειοδοτούν με ευκολία. Οι χθεσινοί υπέρμαχοι του κ. Τατούλη και αυτοί που του εκχώρησαν το δικαίωμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σήμερα άλλαξαν άποψη και έγιναν οπαδοί μιας άλλης διαχείρισης η οποία δεν διαφαίνεται στον κοντινό ορίζοντα. Ομως ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τώρα μας έδωσε ένα πλεονέκτημα σαν κοινωνία, να βλέπουμε το θέμα με μια πιο ελεύθερη προσέγγιση χωρίς ιδεοληψίες, να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, το σωστό από το λάθος, το ωφέλιμο από το επιβλαβές. Μας επαλήθευσε και μια άλλη βεβαιότητα, ότι και θέλουμε και μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας. Ετσι αυτή την στιγμή γίνεται η μελέτη της διαχείρισης του συνόλου των ειδών των  απορριμμάτων και προς τα τέλη Μαρτίου θα κατατεθεί για να πάρει όλες τις εγκρίσεις που χρειάζονται για την εφαρμογή του. Ελπίζω και πρέπει μέχρι τότε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, ξεκάθαρα και χωρίς παλινωδίες, ποιο σχέδιο θα προχωρήσει, της ΤΕΡΝΑ με την Περιφέρεια ή χωρίς την Περιφέρεια αλλά με το υπουργείο ή οι δήμοι από μόνοι τους -και έχει ο Θεός».

- Ποιες κινήσεις έχει κάνει ο δήμος είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα, ώστε να βρει μια διέξοδο;

«Ο Δήμος Τριφυλίας κρατά στάση υπεύθυνη και νηφάλια και δεν συμμετέχει σε διαδικασίες σκοπιμοτήτων και εντυπώσεων. Δεν γίνεται οπαδός ιδεοληψιών όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και δεν είναι σωστό με δογματισμούς να λύσεις ένα πρόβλημα που είναι εξόχως επιστημονικό. Είναι βεβαίως και οικονομικό και πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, διότι όταν κάποιος δηλώνει ότι εμένα η διαχείριση μου στοιχίζει π.χ. 60 ευρώ ο τόνος, πρέπει να μπορείς να το αποδείξεις σε ένα διαχειριστικό έλεγχο με ζυγολόγια κ.ά. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, να βρούμε συνολική και καθολική λύση. Οφείλουμε επίσης να είμαστε ορθολογιστές, να αξιοποιήσουμε την καλύτερη λύση. Επιβάλλεται να είμαστε προνοητικοί, να προλάβουμε τραγωδίες και αδιέξοδα που είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Αν αποδεχτούμε ότι ο νέος ΕΣΔΑ αποτελεί λύση, είναι βέβαιο ότι είναι ελλιπής και είναι ένα ευχολόγιο προθέσεων. Και ενώ υπάρχει η εκφρασμένη βούληση όλων των δήμων όσον αφορά τη διαχείριση μέχρι το υπόλειμμα των απορριμμάτων, από εκεί και πέρα όλοι ποιούν σιγή ιχθύος και παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η διαχείρισή του. Και το περίεργο είναι ότι και το υπουργείο κάνει μεγάλες αλλά όχι αθώες εκπτώσεις. Σήμερα δεν μιλά κανείς για το τι θα γίνει με το υπόλειμμα, πού θα γίνει και σε ποια σημεία η υγειονομική ταφή του, πόσο θα κοστίζει, πότε θα γίνουν οι νέες χωροθετήσεις των ΧΥΤΥ και πού βεβαίως θα ξεπερνούν τα όρια και τις δυνατότητες των δήμων, δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα… Το βέβαιο είναι ότι όταν και αν εκλείψει η προοπτική διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια, οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν εκβιαστικά διλήμματα που θα είναι ασύλληπτα. Και οφείλουμε να προλάβουμε. Η σημερινή πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων μου θυμίζει απόλυτα την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος με όλες τις τραγωδίες που ακολούθησαν, που από τους ηλιοκαμένους περιηγητές της Αθήνας ξαφνικά τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε με όλες τις πολιτικές και εθνικές συνέπειες».

- Σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν δύο προτάσεις -λύσεις, αυτή της Περιφέρειας για συγκέντρωση των σκουπιδιών και διαχείρισή τους από την ΤΕΡΝΑ και η πρόταση Τσιρώνη για διαχείριση από κάθε δήμο. Με ποια τάσσεται ο Δήμος Τριφυλίας;

«Τώρα αν σας πω ότι υπάρχει και άλλη λύση θα με περάσετε για τρελό. Στην τελευταία συνάντηση όλων των δημάρχων της Πελοποννήσου με τον κ. Τσιρώνη -γιατί βεβαίως έχουν γίνει και πολλές επιμέρους-, ο κ. υπουργός μας ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλος επενδυτής που μπορεί και προτίθεται να κάνει  άμεσα μία μεγάλη επένδυση στην Πελοπόννησο, όπου θα χειρίζεται τα απορρίμματά μας κατά τρόπο σύμφωνο με τον νέο ΕΣΔΑ, δηλαδή με τις επιλογές της κυβέρνησης που θα παράγει τελικώς βιοενέργεια. Και το πολύ σημαντικό, το κόστος για τους δήμους θα είναι μηδενικό, δηλαδή θα παίρνει η ίδια η εταιρεία τα απορρίμματα από τους δήμους μας χωρίς κανένα κόστος, όλα  δωρεάν. Δηλαδή οι δημότες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ. Ετέθη ηθικό θέμα ότι αφού έχουμε λύση σύννομη αλλά και αποδεκτή από την κυβέρνηση με μηδενικό κόστος, δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για άλλες λύσεις που οι δημότες μας θα πληρώνουν δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη. Μάλιστα ζήτησα να μας παραδοθεί άμεσα το σχέδιο αυτής της διαχείρισης, να κάνουμε όλοι οι δήμοι έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια, να αποδεχτούμε το σχέδιο, να γίνει το σχέδιο διαχείρισης του ΦΟΔΣΑ και να προχωρήσουμε άμεσα. Ακόμα περιμένω απάντηση… Αυτή είναι η αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο διαπραγματεύεται με την ΤΕΡΝΑ, την εταιρεία που είναι να υπογράψει σύμβαση με την Περιφέρεια, χωρίς να γνωρίζει κανείς το περιεχόμενο και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Στο δίλημμα που μου θέτετε μετά παρρησίας σας λέω ότι το σχέδιο της Περιφέρειας αποτελεί λύση συνολική, καθολική και οριστική, το σχέδιο του υπουργείου είναι λύση προς αναζήτηση. Τώρα αν πρέπει κάποια οικονομικά και ποσοτικά θέματα να βελτιωθούν, είναι θεμιτό και επιθυμητό. Αμφιβάλλετε ότι, αν για κάποιο λόγο προκύψει μια κυβερνητική αλλαγή, πόσοι θα αλλάξουν γνώμη;».

- Από όσο γνωρίζουμε, ο Δήμος Τριφυλίας έχει αναθέσει μελέτη για τη διαχείριση των σκουπιδιών μόνος του. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή; 

«Οπως σας είπα, το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας θα ολοκληρωθεί μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο που θα αφορά το σύνολο των ειδών των απορριμμάτων. Τώρα όσον αφορά τα στερεά αστικά απορρίμματα που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, πρέπει η κυβέρνηση η ίδια να ξεκαθαρίσει από μόνη της και όχι μέσω άλλων, αν θα πάμε για προσωρινή ή οριστική διαχείριση  οι δήμοι». 

- Οσον αφορά το καυτό ζήτημα της χωροθέτησης μιας τέτοιας μονάδας, έχετε πει ότι αυτή θα γίνει σε μια περιοχή των Γαργαλιάνων κοντά στον υπάρχοντα σκουπιδότοπο. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει;

«Είχα ενημερώσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο ότι θα χρειαστεί να γίνει μια μικρή μετακίνηση του χώρου λίγα μέτρα πιο πάνω, στην περιοχή της χωματερής πάλι στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων. Τότε μιλούσαμε για προσωρινή διαχείριση, σήμερα μιλάμε για πιθανή και μόνιμη διαχείριση οπότε θα χρειαστούν και μεγαλύτερες υποδομές και δρόμοι».

- Είδαμε πρόσφατα να απορρίπτεται η ένσταση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση της σχετικής απόφασης;

«Στην Ελλάδα είναι πλέον καθεστώς να λέει ο καθένας ό,τι θέλει και μάλιστα ανέξοδα, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και χωρίς στο τέλος να προβληματίζεται για τις ανακολουθίες και τις ύβρεις που αναπαράγει. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και η δική μας. Ο Δήμος Τριφυλίας κάνει συνειδητές επιλογές, άριστα οργανωμένες και τεκμηριωμένες. Εχει αρχίσει η οργάνωση του διαγωνισμού που θα είναι διεθνής και ηλεκτρονικός και άμεσα θα γίνει η προκήρυξή του».

- Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το τι θα απογίνει -από την ιδιωτικοποίηση- το προσωπικό αλλά και ο στόλος οχημάτων της καθαριότητας;

«Σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί για άλλη μια φορά θέλω να κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας, μα κανένας, εργαζόμενος του δήμου. Τουναντίον έχουμε τόσες υποχρεώσεις σε δράσεις έναντι των δημοτών μας που χρειάζονται πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι από αυτούς που έχουμε. Οσον αφορά το στόλο, είναι κοινό μυστικό ότι σχεδόν στο σύνολό του είναι απαρχαιωμένος, πλην ελάχιστων οχημάτων που θα κρατήσει ο δήμος για κάποιες στρατηγικές επιλογές».

- Γιατί η ανακύκλωση δεν έχει ξαναμπεί σε υλοποίηση στο δήμο; 

«Η ανακύκλωση σε δήμους που είναι μακριά από τα κέντρα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών είναι προβληματική και οικονομικά δυσβάστακτη. Αναπτύσσοντας με βάση τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων και οργανώνοντας τα πράσινα σημεία του δήμου θα μπορούμε να οργανώσουμε την ανακύκλωση. Είναι πλέον θέμα χρόνου».