Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016 18:24

Ανησυχία Κατσίβελα για αλλαγές στην υγεία 

Γράφτηκε από τον

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, για την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που αφήνει τη δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί δημόσιες δομές υγείας.

Μιλά για πονηρό  παιχνίδι της κυβέρνησης, καθώς από την μία οι δήμοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες του εθνικού συστήματος υγείας και από την άλλη για τον "Καλλικράτη" που έρχεται στην υγεία, όπου σε κάθε δήμο θα παραμείνει μια δομή υγείας και από εκεί και πέρα οι δήμοι θα κληθούν να συντηρήσουν αν θέλουν και κάποια δεύτερη.

Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στην «Ε» ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Πολύ μεγάλη ανησυχία μας έχει δημιουργήσει η αιφνιδιαστική κατάθεση την Παρασκευή της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας, που ουσιαστικά αφήνει τη δυνατότητα στην ΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού να χρηματοδοτεί λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων δομών υγείας. Αυτή είναι μια απόφαση που ελήφθη χωρίς να ρωτήσουν τους δήμους ούτε τα όργανα των δήμων. Από εκεί και πέρα μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Πρώτον είναι ότι το εθνικό σύστημα υγείας το άφησαν να καταρρεύσει και ουσιαστικά εμμέσως προσπαθούν να βρουν πόρους από μορφές διοίκησης, όπως η ΤΑ, να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σύστημα υγείας. Το αν θα πρέπει το εθνικό σύστημα υγείας να περάσει στην ΤΑ αυτή είναι μια δυνατότητα που ο ίδιος ο "Καλλικράτης" και η καινούργια σύνθεση του κράτους το επιτρέπει, όμως αυτό που δεν επιτρέπει είναι να κάνουν τη διοίκηση, την πολιτική και όλες τις αποφάσεις άλλοι και να το χρηματοδοτούν άλλοι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση παίζει πολύ πονηρό παιχνίδι το οποίο έχει δύο στάδια, που στο μέλλον θα τα αντιμετωπίσουμε. Ολες οι ανεπάρκειες του εθνικού συστήματος υγείας και όποια λάθη και ανεπάρκειες της διοίκησης υπάρχουν, θέλουν να τις μεταβιβάσουν κατά αυτό τον τρόπο στην ΤΑ και είναι κλασική η έκφραση του λαού "για όλα φταίει ο δήμαρχος". Θέλουν να δημιουργήσουν ενόχους, ανθρώπους που θα πάρουν το βάρος της λειτουργίας χωρίς να έχουν λόγο ούτε στον τρόπο λειτουργίας ούτε στον έλεγχο. Ενα παράδειγμα είναι πως αν τα νοσοκομεία στερούνται από γάζες ή απολυμαντικά υλικά, θα λένε "εμείς δεν έχουμε χρήματα, τράβα στο δήμαρχο". Ή δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις εφημερίες των γιατρών και θα λένε "αν θέλει μπορεί να δώσει τα λεφτά ο δήμαρχος". Είναι αδύνατο η ΤΑ να κάνει κάτι τέτοιο χωρίς θεσμοθετημένους πόρους οι οποίοι να αφορούν το αντικείμενο της οικονομικής παροχής. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δήμος που λειτουργεί στο πνεύμα της ανταποδοτικότητος να κάνει επιχορηγήσεις σε τομείς που δεν διοικεί και που δεν του δίνει δυνατότητα να έχει εισπράξεις.

Το δεύτερο πονηρό στάδιο, το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα ακολουθήσει, είναι ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε νέο "Καλλικράτη" στον τομέα της υγείας. Θα πει το αφοριστικό και ανόητο που ο Δήμος Τριφυλίας έχει πληρώσει, ότι για κάθε δήμο θα υπάρχει μια υγειονομική μονάδα. Οταν αύριο η κοινωνία επαναστατήσει και δικαίως θα λένε "θέλεις δήμαρχε να έχεις ένα επιπλέον ΚΥ πλήρωσέ το εσύ", αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται. Ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης της ΤΑ είναι απαράδεκτος και μάλιστα δυστυχώς καταλαβαίνουμε τι υπονοούσαν τόσα χρόνια όλοι αυτοί οι οποίοι έκοβαν φλέβες για την ΤΑ, για το πόσο θα την αναβαθμίσουν και πώς θα την παρουσιάσουν. Νομίζω ότι δεν υπάρχει σωφροσύνη και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτούς τους ρυθμούς και αυτή τη συλλογιστική. Νομίζω και πρέπει αυτή η τροπολογία να αποσυρθεί, δεν μπορεί να ψηφιστεί. Αν θέλει το υπουργείο Υγείας υπάρχουν τα θεσμικά όργανα των δήμων, αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το εθνικό σύστημα υγείας και θέλει να το μεταβιβάσει στην ΤΑ, τότε είναι μια άλλη κουβέντα την οποία μπορούμε να κάνουμε σοβαρά».

Κ.Μπ.