Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 08:31

Αλλάζει χρήση η 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών με θέμα τον επανασχεδιασμό της οδού 23ης Μαρτίου (από Σταδίου έως Αρτέμιδος) και σκοπό την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Καλαμάτας, προγραμματίζει ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, «επιδιώκεται η οδός 23ης Μαρτίου από χώρος διέλευσης και κυρίως στάθμευσης οχημάτων να μετατραπεί σε χώρο πιο λειτουργικό, σε χώρο αναψυχής των κατοίκων και επισκεπτών που θα μεταφέρει παράλληλα την υπάρχουσα δυναμική της κεντρικής πλατείας προς το Ιστορικό Κέντρο».

Χθες η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την κατάρτιση των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού. Το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε επικυρώσει τη διεξαγωγή του.

Στη χθεσινή συζήτηση η μείζων μειοψηφία (Σταμάτης Μπεχράκης) εξέφρασε επιφυλάξεις, ζητώντας η κατάθεση των προτάσεων να γίνει με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη και να ενταχθεί σε μια συνολική αντίληψη για την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου. Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Ηλιόπουλος απάντησε ότι «κάνουμε αυτό που μας λέγατε. Καλά κάνει και ζητάει προτάσεις ο δήμος από τους αρχιτέκτονες».  Το συνολικό ποσό που θα απονεμηθεί στους αρχιτέκτονες μελετητές είναι 6.000 ευρώ: 1ο βραβείο 2.300 ευρώ, 2ο βραβείο 2.000, 3ο βραβείο 1.700 ευρώ.

 

Σύμφωνα πάντα με την προκήρυξη, «αναζητείται η πρόταση που α) θα βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός ενιαίου κέντρου πόλης, επιφέροντας ωφέλιμη αμφίδρομη επιρροή για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, και β) θα αναδείξει το μνημειακό χαρακτήρα της οδού. Κυρίως αναζητείται ο τρόπος επανασύνδεσης του διαχωρισμένου σήμερα εμπορικού και ιστορικού τμήματος της πόλης».