Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 08:57

Πρόταση Μάκαρη για περιορισμό των τροχαίων

Γράφτηκε από τον

Στη σύσταση Διαρκούς Δημοτικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, με στόχο τον δραστικό περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Καλαμάτα και σε όλη τη Μεσσηνία, επιμένει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης. Και με δηλώσεις του στην "Ε" ζητεί στο πλαίσιο του έργου αστικής ανάπτυξης της Ναυαρίνου, με τα 10 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, να γίνει ολοκληρωμένη παρέμβαση με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και πεζοδρόμηση της παραλιακής.

Με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν για τα θέματα αυτά στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, και τα τραγικά στοιχεία των ατυχημάτων στη Μεσσηνία κατά το 2015, τα οποία παρουσίασε ο ίδιος, ο κ. Μάκαρης τονίζει ότι «δεν πρέπει να είμαστε απαθείς, πρέπει να αναλάβουμε δράση. Δυστυχώς όμως, όπου δε θέλει ο δήμαρχος, δηλώνει αναρμόδιος».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας καλεί σε δράση γιατί, σύμφωνα και με τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ήταν πολύ βαρύς ο φόρος αίματος που πλήρωσε ο νομός μας στην άσφαλτο την περασμένη χρονιά. 

Η αύξηση των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ήταν 189%, καθώς χάθηκαν 26 (ήταν 9 το 2014 ). Στα τροχαία ατυχήματα η αύξηση ήταν 11,6% (125 από 112), στους βαριά τραυματίες 28,6% (27 από 21) και στους ελαφρά τραυματίες 21% (150 από 124).

«Πρέπει να εκπονήσουμε ένα μάστερ πλαν μαζί με τους αρμόδιους φορείς, για τον μηδενισμό των ατυχημάτων», λέει ο Μ. Μάκαρης και προτείνει: «α) Να συσταθεί Δημοτική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, που θα είναι διαρκής. Θα δέχεται καταγγελίες και επισημάνσεις από τους πολίτες. Θα απαρτίζεται και από ειδικούς επιστήμονες. Θα παρουσιάζει τα ανάλογα πορίσματα και θα ελέγχει την πορεία της προσπάθειας μέχρι το μηδενισμό των ατυχημάτων. β) Να γίνεται ενημέρωση με ημερίδες. γ) Να επαναλειτουργήσει και να στελεχωθεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, σε συνεργασία πάντα με την Τροχαία. Να πιστοποιηθούν υπάλληλοι για το Πάρκο».

Με αφορμή την αναφορά του δημάρχου ότι όλη η Ναυαρίνου θα στρωθεί με κυβόλιθους, με το έργο των 10 εκατ. ευρώ της αστικής ανάπτυξης από το νέο ΕΣΠΑ, όπως έχει γίνει στην Ανάσταση, ο κ. Μάκαρης εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις του, λέγοντας συγκεκριμένα: 

«Δεν μπορείς να ξοδεύεις 10 εκατ. ευρώ και να μην κάνεις ένα σοβαρό έργο! Κάνεις μια ανάπλαση για να φέρεις ένα σημαντικό αποτέλεσμα, να αναδειχθεί η περιοχή μέσα από τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, με βιοκλιματικά υλικά και περισσότερο πράσινο, για να μη γίνει τοπικό θερμοκήπιο, όπως η Παραλία. Πρέπει να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου. Είναι εμβληματικό το έργο. Η Καλαμάτα θα είναι η μοναδική πόλη που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. 

Θα πρέπει να δούμε την πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου με σχέδιο, με τρόπο που θα είναι σημείο αναφοράς για την πόλη. Πρέπει να δούμε τις διανοίξεις παράλληλων και κάθετων δρόμων, για να υπάρχει πρόσβαση του κόσμου στις ιδιοκτησίες του. Δεν μπορείς να δώσεις 10 εκατ. ευρώ για ένα ημιτελές έργο. Με τον τρόπο που το διεκδικεί ο δήμος, υπάρχει κίνδυνος να μην το πάρουμε. Να μην καταλήξουμε όπως με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, που αναλώθηκε σε ανούσια έργα και είχαμε ποσοτική και ποιοτική υστέρηση της πόλης. Με το έργο αυτό θα τακτοποιηθεί και η παραλία, θα γίνει νοικοκύρεμα των κατασκευών. 

Η παραλία είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας και αυτό πρέπει να αναδειχθεί».

Γ.Σ.