Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 16:42

«Αλλού να κοιτάξει ο Νίκας» για τα πυρηνελαιουργεία λέει η εταιρεία Κουτέλα

Γράφτηκε από την

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Πυρήνας Α.Ε. των αδελφών Κουτέλα διαψεύδει τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο οποίος -στην αναφορά του προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη- επιρρίπτει ευθύνες για την «αφόρητη κατάσταση στην Καλαμάτα, λόγω οσμών και νέφους που καλύπτει την πόλη και τη γύρω περιοχή» σε πυρηνελαιουργεία που εξακολουθούν να λειτουργούν μετά το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, επεξεργαζόμενα «σάπιο πυρήνα», σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία «φωτογραφίζει» ως κύριο υπεύθυνο του υπαρκτού προβλήματος, την ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τα προβλήματα της δυσοσμίας, που εκτιμούμε ότι θα ενταθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, καλούμε όσους ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος να αναζητήσουν τις πηγές της και σε άλλον τόπο, βορειότερα της Καλαμάτας».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι φέτος, «το πυρηνελαιουργείο μας, ολόκληρο το μήνα Φεβρουάριο, εργάστηκε με τη μισή ξηραντική του δυναμικότητα και από τις 3 Μαρτίου έχει ολοκληρώσει την ξήρανση των ελαιοπυρήνων της ελαιοκομικής περιόδου 2015/16». Επισημαίνει δε ότι «η επιχείρησή μας έχει ως αρχή της να επεξεργάζεται μόνον ελαιοπυρήνες του Νομού Μεσσηνίας και να τελειώνει την επεξεργασία τους εγκαίρως, ώστε να είναι συνεπής και προς τους περιβαλλοντικούς όρους που της έχουν τεθεί και προς τον σεβασμό του κανόνα περί εποχικότητας».

Καταλήγοντας δε, στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία Πυρήνας Α.Ε. καλεί «όλους όσοι ασχολούνται με το θέμα των πυρηνελαιουργείων -και κυρίως τον δήμαρχο Καλαμάτας- να  μην υπονομεύουν την προσπάθειά μας, να τηρούμε απαρέγκλιτα τους περιβαλλοντικούς όρους και να μην προσβάλλουν με τη γενική και αόριστη διασπορά υπονοιών περί ανομίας την 25ετή επιχειρηματική μας φήμη».