Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 22:28

Κοινή διαδικτυακή πύλη συμμετοχής των πολιτών στα κοινά για Κορίνθιους και Νεμεάτες

Γράφτηκε από την

Με στόχο «η Δημοκρατία και ο διάλογος να γίνουν καθημερινή πρακτική» σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, οι δήμοι Κορινθίων και Νεμέας, ξεκίνησαν την υλοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας συμμετοχής του πολίτη στα κοινά των δύο δήμων.

 

Η διεύθυνση της διαδικτυακής πύλης συμμετοχής των πολιτών στα κοινά είναι, http://simmetexo.korinthos.gr και το έργο αυτό έχει σκοπό τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας ηλεκτρονικής συμμετοχής για τους δήμους, η οποία σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα, θα προσφέρει διαδραστική και άμεση συμμετοχή.

Η πρόταση αυτή παρέχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων, μεθόδων και υπηρεσιών που με συγκεκριμένα βήματα μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχημένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας στην πράξη.

Οι βασικές υπηρεσίες της ψηφιακής πλατφόρμας είναι, υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, όπου δίνεται η δυνατότητα ζωντανής παρακολούθησης των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων και παρέμβασης όσων παρακολουθούν από μακριά. Ακόμα, υποστηρίζει υπηρεσίες διαβούλευσης, δημοσκοπήσεων, κοινωνικής δικτύωσης με την εκμετάλλευση τεχνολογιών Web 2.0 που η πλατφόρμα υποστηρίζει και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο έκφρασης σε αυτή με σκοπό την ενίσχυση των συνεκτικών δεσμών μεταξύ τους, καθώς και υπηρεσίες πληροφόρησης.

Κύριο γνώρισμα της πλατφόρμας ηλεκτρονικής συμμετοχής είναι η δυνατότητα της ισότιμης συμμετοχής όλων των κοινωνικών ομάδων των δήμων, με σκοπό την λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση της καθημερινής τους ζωής και βελτίωση των παρεχόμενων ευκαιριών.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό, έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα τηλεδιάσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Κορίνθου, που διαθέτει ειδικό λειτουργικό σύστημα, διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργεί αποκλειστικά ως συσκευή τηλεδιάσκεψης, ελεγχόμενη μόνο από τηλεχειριστήριο.

Η εικόνα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης προβάλλεται σε μια εγκατεστημένη οθόνη, ενώ μπορεί να προβληθεί και μέσω του εγκατεστημένου στην οροφή της αίθουσας DLP προβολέα, ο οποίος δύναται να χρησιμοποιηθεί για αυτόνομη τοπική προβολή παρουσιάσεων, χωρίς να υπάρχει ενεργή συνεδρία τηλεδιάσκεψης.

Τέλος στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έχει εγκατασταθεί ένα συνδυαστικό μεγάφωνο και μικρόφωνο, το οποίο σε συνδυασμό με το λογισμικό του συστήματος τηλεδιάσκεψης μπορεί να ενεργοποιεί κλήσεις προς πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα.

Επίσης, στις τέσσερις δημοτικές ενότητες Άσσου - Λεχαίου, Τενέας, Σαρωνικού και Σολυγείας, έχουν εγκατασταθεί τέσσερα συστήματα τηλεδιάσκεψης, όπου στο κάθε ένα από τα αυτά, θα απεικονίζεται τόσο η εικόνα των απομακρυσμένων συνομιλητών, όσο και τυχόν παρουσιάσεις που γίνονται στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ