Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 20:12

Ανεξέλεγκτη διάθεση βιομηχανικών λυμάτων στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον

«Κατάσταση ασυδοσίας» σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα επικρατεί με την ανεξέλεγκτη -όπως είπε- διάθεση, σε διάφορες περιοχές του νομού, λυμάτων από βιοτεχνίες, που λόγω του αυξημένου οργανικού τους φορτίου δεν γίνονται δεκτά στον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας.

Την πιο πάνω καταγγελία έκανε ο Π. Νίκας, σε σύσκεψη των δημάρχων της Μεσσηνίας που συγκάλεσε χθες το βράδυ, στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, προκειμένου να συζητηθούν το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, σε επίπεδο νομού, αλλά και το πρόβλημα με τη διάθεση λυμάτων.

Ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας προχώρησε ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι η σκέψη του είναι να κλείνει το βράδυ ο Βιολογικός Καθαρισμός, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε το πρόσχημα ότι τα λύματα των βιοτεχνιών καταλήγουν σε αυτόν. Παράλληλα πρότεινε, σε συγκεκριμένες περιοχές να γίνει ηλεκτροκόλληση στα καπάκια των φρεατίων αποχέτευσης, ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιούνται τα φρεάτια για την διάθεση λυμάτων.

 

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Νωρίτερα, στη συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, ο Π. Νίκας εξέφρασε την ανησυχία του ότι με τον τροποποιημένο διαγωνισμό ΣΔΙΤ που προωθεί η κυβέρνηση -με ορισμένες βελτιωτικές προβλέψεις, όπως είπε- η Μεσσηνία, επί της ουσίας θα μείνει μόνη της, δεδομένου ότι καταργείται η προβλεπόμενη μονάδα επεξεργασίας στην Καλλιρρόη.

«Ούτε η Παλαιόχουνη, ούτε η Λακωνία συναινούν να δέχονται τα σκουπίδια και της Μεσσηνίας» σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, προτείνοντας στους άλλους δημάρχους να εξετάσουν σοβαρά τη συνεργασία μεταξύ των ΟΤΑ του νομού μας, έτσι ώστε η επεξεργασία των σκουπιδιών και η διάθεση του υπολείμματος από αυτή να μην αποτελέσει πρόβλημα.

Οι δήμαρχοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους, τόσο στο θέμα της διαχείρισης, όσο και στο θέμα της διάθεσης του υπολείμματος, για την οποία θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που θα εξυπηρετεί ως ΧΥΤΥ.

Η διερευνητική αυτή σύσκεψη ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία ότι οι δήμαρχοι θα σκεφτούν προτάσεις και θα επαναλάβουν τη συνάντησή τους, σε ένα δεκαήμερο.

Στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν οι δήμαρχοι Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Ανδρέας Καραγιάννης, Σαράντος Μαρινάκης, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος και Νίκος Ξαρχάκος που εκπροσώπησαν τον δήμαρχο Γιώργο Τσώνη που απουσίαζε στην Αθήνα, ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Δημήτρης Καραμπούλας, ο γ.γ. του Δήμου Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρνούσκος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καμβυσίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Η απουσία του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, εξήγησε ο δήμαρχος, οφειλόταν σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε στην Πάτρα για το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Β.Γ.Μ.