Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011 22:07

Εκτακτο Δ.Σ. Μεγαλόπολης για διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων

Γράφτηκε από τον

Ανάστατη είναι για μία ακόμα φορά η Μεγαλόπολη μετά την ανάρτηση στη «Διαύγεια» σχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης η οποία -με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2011- φέρεται να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δημιουργία χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων, έκτασης 291 στρεμμάτων, στα άγονα του ορυχείου της Θωκνίας με προοπτική λειτουργίας για 30 χρόνια.
Για «εκβιασμούς» και «πολιτικά παιχνίδια» μίλησε στην «Ε» ο δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας, ο οποίος συγκάλεσε χθες το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αντίδρασης μπροστά στη... νεκρανάσταση μιας υπόθεσης που φαινόταν ότι έχει λήξει οριστικά.
Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, με τοποθετήσεις από συμβούλους όλων των συνδυασμών του Σώματος.
Ο χώρος διάθεσης (ΧΔΒΑ), σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ -που φέρει τα ονόματα των Τίνας Μπιρμπίλη, Παύλου Γερουλάνου, Κώστα Σκανδαλίδη και Ανδρέα Λοβέρδου- προορίζεται για την υγειονομική ταφή κυρίως αμιαντοτσιμέντου που θα προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και από δημόσια κτήρια, από ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη, αλλά και αποφασισμένος ταυτόχρονα να μην επιτρέψει τη δημιουργία του ΧΔΒΑ, δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, τονίζοντας ότι η έκτακτη σύγκληση -χθες το απόγευμα- του Δημοτικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνει την κατηγορηματική άρνηση της τοπικής κοινωνίας να συναινέσει:
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν ενδίδουμε, ούτε σε εκβιασμούς, ούτε σε πολιτικά παιχνίδια που μόνο σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν όσους διαχρονικά ολιγώρησαν στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια. Η Μεγαλόπολη είναι περιβαλλοντικά επιβαρημένη και ήδη έχει προσφέρει πολλά, δεν μπορεί να ανεχθεί τίποτε άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, αν επιμείνουν, ο δήμος θα προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εναντίον της απαράδεκτης πολιτικής απόφασης των 4 υπουργών. Είναι μια απόφαση άστοχη, ενώ η μελέτη εκτός από το ότι πάσχει ηθικά και πολιτικά, είναι παράλληλα διάτρητη, περιβαλλοντικά και νομικά.