Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 09:45

Κalamata 21: Τα επόμενα βήματα για την πολιτιστική πρωτεύουσα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κalamata 21: Τα επόμενα βήματα για την πολιτιστική πρωτεύουσα

"Πριν από 200 χρόνια ένα χωριό ξεκίνησε την απελευθέρωση. Σήμερα η ίδια πόλη διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Είναι μεγάλο αυτό το μήνυμα" δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας σε συνέντευξη Τύπου για την πρόκριση της Καλαμάτας στην επόμενη φάση.

Τόνισε πως η Καλαμάτα θα έχει και επίσημη στήριξη από τα Δημοτικά Συμβούλια Σπάρτης - Τρίπολης και πως η πολιτιστική πρωτεύουσα είναι μια υπόθεση που θα αφορά την ευρύτερη περιοχή, ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο.

Για τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης του τίτλου Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 εκ μέρους της Καλαμάτας, μίλησε στην ίδια συνέντευξη στο Δημαρχείο ο Εκτωρ Τσατσούλης, εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου KALAMATA:21. Το Γραφείο πλέον θα στεγάζεται στο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού το οποίο αλλάζει όψη και χρήση.

Επίσης, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Γραφείου, η "Ηλέκτρα" θα γίνει Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και γραφείο υποδοχής κινηματογραφικής παραγωγής.

Ο δήμαρχος Παν. Νίκας ευχαρίστησε αρχικά όλους τους συντελεστές και τους εθελοντές, και είπε: "Η δημοτική αρχή θα στηρίξει όλη την ομάδα. Είχαμε συνάντηση με όλους τους δημάρχους του νομού, όλοι είναι στο πλευρό μας. Θα υπάρξει στήριξη και από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, το ΤΕΙ, το Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο". Συνέχισε λέγοντας πως το κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας θα διατεθεί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Από 1 ως 10 Απριλίου ο όροφος θα είναι έτοιμος και θα στεγάσει τα γραφεία του KALAMATA:21. Στόχος είναι ο χώρος να γίνει στέκι πολιτισμού και τέχνης. "Ευχαριστώ τους εκατοντάδες εθελοντές. Στη μεγάλη αυτή προσπάθεια θα βοηθήσουν οι Μεσσήνιοι που έχουν οικονομική δυνατότητα, ώστε να πέσει στο δήμο όσο τον δυνατόν μικρότερο βάρος" δήλωσε κλείνοντας ο κ. Νίκας.

Ο Εκτωρ Τσατσούλης ευχαρίστησε με τη σειρά του όλη την ομάδα, τους εθελοντές, το δήμο, το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου και τη "Φάρις". Εκανε γνωστό πως μέχρι το τέλος του μήνα θα έρθει η έκθεση της επιτροπής και θα φανούν ποια στοιχεία είναι αυτά που οδήγησαν την Καλαμάτα στην πρόκριση. Θα ακολουθήσει απολογισμός και αργότερα μία ανοικτή εκδήλωση, όπου ο κόσμος θα μπορεί να εκφράσει απορίες και παρατηρήσεις. Τόνισε πως δεν υπάρχει κλίμα ανταγωνισμού με τις άλλες πόλεις, αλλά συναγωνισμού, με σκοπό την ανάδειξη τον πολιτισμό. 

Τα στελέχη του Γραφείου πλέον θα αυξηθούν κατά δύο άτομα: ένα στον τομέα διάχυσης της πληροφορίας και διαχείρισης των εθελοντών και ένα στην καθημερινή διαχείριση. 

Στα τέλη του Σεπτέμβρη θα κατατεθεί ο φάκελος και στις αρχές Νοέμβρη η επιτροπή θα επισκεφθεί την Καλαμάτα. Αμέσως μετά, θα γίνει η υποστήριξη του φακέλου και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του αποτελέσματος, άμεσα.

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει το Γραφείο KALAMATA:21 για το ερχόμενο διάστημα εστιάζονται στους τομείς: γειτονιές - κοινότητες Καλαμάτας, νέοι, Μεσσηνία, καλλιτέχνες, ποιότητα, μακροχρόνιος σχεδιασμός.

Στόχοι είναι η Καλαμάτα να γίνει πόλη - πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης, να έχει μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να σταματήσει να χάνει το αξιόλογο δυναμικό της, να ενεργοποιήσει τους πολίτες της, να αναπτύξει ανεξάρτητους καλλιτεχνικούς φορείς και να δουλέψει πάνω στην ψηφιακή τεχνογνωσία. 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει: φιλοξενίες ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών στην πόλη (ώστε να δημιουργήσουν εδώ, μαζί με τους ντόπιους), το "Digika", που αφορά την ψηφιακή τεχνογνωσία, και το "Academy:21", που αφορά την εκπαίδευση της πόλης και των επισκεπτών.

Η Πολιτιστική Στρατηγική θα βγει από τη Δευτέρα σε διαβούλευση, για 20 μέρες και θα ακολουθήσει μια ανοικτή εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν και αποτελέσματα ερευνών. Ενα σημαντικό βήμα είναι η υιοθέτηση της στρατηγικής από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε αργότερα να μπορέσει αυτή να μπει σε επιχειρησιακό πρόγραμμα. 

Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 ανοίγεται και στο χώρο του τουρισμού, με ένα μάστερ πλαν το οποίο θα συντάξει μαζί με την Επιτροπή Τουρισμού και άλλους φορείς. Οσον αφορά τις υποδομές, ο κ. Τσατσούλης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση καταγραφής δομών από όλη τη Μεσσηνία, αλλά και στο χώρο του κινηματοθέατρου "Ηλέκτρα", που στόχος είναι να γίνει Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και γραφείο υποδοχής κινηματογραφικής παραγωγής. Ο ίδιος ανέφερε, τέλος, πως θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις στην παραλιακή ζώνη, στο ΔΗΠΕΘΕΚ και στο κτήριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Τις τελευταίες μέρες του Μαΐου, θα γίνει μια μεγάλη ανοικτή εκδήλωση στην Αθήνα.

 Γ.Σαρ. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER