Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 20:47

Ηχηρό το «όχι» από τη Μεγαλόπολη για το χώρο διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων

Γράφτηκε από τον

Την κατηγορηματική αντίθεσή της εξέφρασε η κοινωνία του Δήμου Μεγαλόπολης σε οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθεί, στα άγονα των ορυχείων της Θωκνίας, χώρος διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΔΒΑ), συνολικής έκτασης 291 στρεμμάτων, με προοπτική μάλιστα να λειτουργήσει για 30 χρόνια.
“Θα φροντίσουμε να μη γίνει ποτέ” τόνισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Μπούρας, μιλώντας χθες στην “Ε”, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η προσφυγή του δήμου, τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας, όσο και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Σώμα συγκλήθηκε έκτακτα μετά την ανάρτηση στη “Διαύγεια” σχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τον συγκεκριμένο χώρο.
Παράλληλα επιδιώκεται, μέσα στην εβδομάδα κιόλας, η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε να έχει συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη και ήδη -όπως είπε ο δήμαρχος- έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με τη ΔΕΗ και το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Την επιτροπή αποτελούν ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας, Σπύρος Τσιριγώτης, Γιάννης Φουσέκης και Κώστας Παγανός.
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης τόνισε επίσης ότι στο δήμο θεωρούν αυτονόητο πως ο αγώνας που ξεκινά θα βρει συμπαραστάτες τόσο στο πρόσωπο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα, όσο και σε αυτά των υπόλοιπων βουλευτών Αρκαδίας.
Στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι κινήσεις τους, στο Δήμο Μεγαλόπολης είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικότερες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων καταλήψεις ταινιοδρόμων στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ, διακοπή λειτουργίας μονάδων του ΑΗΣ, αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, καθώς και μαζικές διαμαρτυρίες ακόμα και καταλήψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και στη ΔΕΗ, στην Αθήνα
Τέλος, το θέμα θα τεθεί ως κατεπείγον και εκτός ημερησίας διάταξης, στην προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Για την πρόθεσή τους αυτή ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο οι παρόντες στην προχθεσινή του συνεδρίαση περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Βαλασόπουλος από το συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας “Δυνατή Πελοπόννησος” και Βαγγέλης Γούργαρης από το συνδυασμό “Λαϊκή Συσπείρωση” της ελάσσονος μειοψηφίας.