Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011 21:59

Συντονισμός δημάρχων της Πελοποννήσου: Συνανιούνται το βράδυ στην Τρίπολη

Γράφτηκε από την
Συντονισμός δημάρχων της Πελοποννήσου: Συνανιούνται το βράδυ στην Τρίπολη

Μία πρώτη προσπάθεια συνεννόησης και συντονισμού ενεργειών κάνουν απόψε στις 8 μ.μ. στο Δημαρχείο Τρίπολης οι 29 δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου με δεδομένες τις καθυστερήσεις στη σύσταση των οργάνων εκπροσώπησής τους. Επειτα από πρόσκληση των 5 δημάρχων των πρωτευουσών των νομών θα επιχειρηθεί διάλογος γύρω από τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν τους ΟΤΑ, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η δραματική έλλειψη πόρων, ενώ -όπως είναι λογικό- στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα της περιφερειακής Ενωσης Δήμων. Επτά δήμαρχοι μεγάλων δήμων της νότιας Πελοποννήσου μιλούν στην “Ε” για την αποψινή σύσκεψη.
Ιδιαίτερη σημασία στην αποψινή σύσκεψη δίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος βλέπει -όπως έχει πει- “την κατάσταση να έχει φθάσει στο απροχώρητο, ιδίως με τα σκουπίδια και την έλλειψη πόρων” ζητώντας “πράξεις εδώ και τώρα”.
Στην καθυστέρηση της θεσμικής εκπροσώπησης των ΟΤΑ δίνει βάρος ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης που από την συνάντηση περιμένει όχι μόνο να δοθεί ώθηση στις συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά να υπάρξει συντονισμός, τόσο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και για τα οικονομικά με έμφαση στο πάγωμα χρηματοδοτικών πρόγραμματων όπως ο “Θησέας” και το “Ελλάδα”.
Ανοιχτή χαρακτηρίζει την ατζέντα της αποψινής συνάντησης ο δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος θεωρώντας τη πάντως ιδιαιτέρως σημαντική, ιδίως όσον αφορά το ΕΣΠΑ και τα σκουπίδια.
“Προσωπικά πιστεύω ότι η συνεννόηση θα δώσει κάποια αποτελέσματα σε σχέση με τη μοναχική πορεία που κάνει ο κάθε εκλεγμένος δήμαρχος καλλικρατικού δήμου” επισημαίνει ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι “επιβάλλεται να υπάρχει μία συνεννόηση, αφού υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν”. Ο κ. Αναστασόπουλος χαρακτήρισε τα οικονομικά ως θέμα διεκδίκησης, ενώ υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. “Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να υπάρξει μία ενιαία φωνή και να έχουμε συγκεκριμένες θέσεις. Προς το παρόν ο καθένας μόνος του προσπαθεί να αποφύγει πρόστιμα και να εξασφαλίσει πόρους” κατέληξε ο δήμαρχος Μεσσήνης.
Τεράστια χαρακτήρισε τα προβλήματα και τις ελλείψεις ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας. “Θα είναι χρήσιμο να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τα μεγάλα προβλήματα και να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις” επεσήμανε ο κ. Μπούρας, που τόνισε ότι στην αποψινή συνάντηση θα υπάρξει ενημέρωση όχι μόνο για τα στερεά απόβλητα και την εκπροσώπηση που απαιτείται σε ορισμένες επιτροπές, αλλά και για την εφαρμογή των αποφάσεων του υπουργείου για την ΠΕΔ.
Τεράστιο έλλειμμα συντονισμού των δράσεων από τη στιγμή που δεν έχουν συσταθεί ΠΕΔ και ΚΕΔΚΕ εντοπίζει ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Την αποψινή πάντως συνάντηση στην οποία πηγαίνει όπως είπε χωρίς μεγάλες προσδοκίες, την αξιολογεί ως θετική. Ο κ. Κόλλιας στέκεται ιδιαιτέρως στην υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με την εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων, όπως η μεταφορά των μαθητών σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση έχει τα δικά της προβλήματα, όπως και η Περιφέρεια σε οικονομικό και εσωτερικό πολιτικό επίπεδο (αναφέρθηκε στην υπόθεση παραίτησης του Χρήστου Μαλαπάνη) με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι δήμαρχοι τελικά πού να απευθυνθούν.
Τέλος φωνή αγωνίας εκδηλώνεται από τον δήμαρχο Ευρώτα Γιάννη Γρυπιώτη, ο οποίος μιλώντας στην “Ε” στάθηκε ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι έστω και τυπικά ακόμα, τόσο η κατά τόπους ΤΕΔΚ, όσο και η ΚΕΔΚΕ διοικούνται από τα προηγούμενα συμβούλια. ΕΣΠΑ, ανεπάρκεια στη διαχείριση των απορριμμάτων και καθυστέρηση στη νέα συγκρότηση ΠΕΔ και ΚΕΔΚΕ δίνουν το δικαίωμα στην Πολιτεία να βάλει κατά των ΟΤΑ σύμφωνα με τον κ. Γρυπιώτη.


NEWSLETTER