Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 15:52

Βελτίωση της Μαραθόλακκας ζητεί ο Μανώλης Μάκαρης 

Γράφτηκε από τον
Βελτίωση της Μαραθόλακκας ζητεί ο Μανώλης Μάκαρης 

Τη βελτίωση της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας, στη Μαραθόλακκα, επιδιώκει η μείζων μειοψηφία. Και για το λόγο αυτό χθες αντιπροσωπεία της με επικεφαλής το Μανώλη Μάκαρη επισκέφθηκε το χώρο της διαχείρισης. 

Είδε από κοντά τα προβλήματα της λειτουργίας και διαπίστωσε ότι απαιτούνται αρκετές βελτιώσεις. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι στην αντιπροσωπεία δε μετείχε ο σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης, μέλος της, παρότι είχε κληθεί από τον κ. Μάκαρη. Ο Π. Αλούπης στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επικρίνει δριμύτατα το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για τη διαχείριση, ενώ στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης τον κατηγόρησε πως ψεύδεται συνειδητά, «επιχειρώντας να απαντήσει στην ερώτηση - καταγγελία μου στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα».

Σε δηλώσεις του ο Μ. Μάκαρης επεσήμανε ότι «πρέπει να βελτιωθεί η τοπική διαχείριση. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με τις διαρκείς παρεμβάσεις μας». Και παραδέχθηκε πως «ήρθαμε και για να ελέγξουμε τη βασιμότητα των καταγγελιών Αλούπη».

Ο σύμβουλος - χημικός μηχανικός Γιάννης Θεοφιλόπουλος παρατήρησε ότι «γίνεται μια προσπάθεια, αλλά δεν είναι ολοκληρωμένη» και σημείωσε: «Δε βοηθάει η τοποθεσία, η χωροθέτηση. Απαιτούνται αρκετές βελτιώσεις. Δεν επαρκεί ο χώρος. Πρόκειται να γίνει επέκταση και αυτό μπορεί να βοηθήσει».

Ο υπεύθυνος λειτουργίας της μονάδας, από την πλευρά του ιδιώτη, Στασινός - Κώστας Παπαδόπουλος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της μείζονος μειοψηφίας για τη διαχείριση που γίνεται στη Μαραθόλακκα και αναγνώρισε πως οι παρακρατήσεις ποσών από το Δήμο Καλαμάτας προς την εταιρεία είχαν βάση, γιατί η εταιρεία στην αρχή δεν ήταν συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της. Παρατήρησε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το υπόλειμμα, που προέρχεται από τις νάιλον σακούλες των σκουπιδιών και ανέφερε πως τα ανακυκλώσιμα υλικά που φθάνουν στη Μαραθόλακκα, είναι σε πενταπλάσια ποσότητα αυτών που μέσω των μπλε κάδων ανακύκλωσης, οδηγούνται στο ΚΔΑΥ για επεξεργασία. 

Στο χώρο της παλιάς χωματερής, ένα ολόκληρο βουνό με θαμμένα σκουπίδια, που πρόκειται να αποκατασταθεί το επόμενο διάστημα από την εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, γίνεται η επεξεργασία του κομπόστ και βρίσκονται ποσότητες από το υπόλειμμα της διαχείρισης.

Γ.Σ.


NEWSLETTER