Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 16:06

Συνάντηση Κατσιβέλα - Τσιρώνη για τον Κυπαρισσιακό

Γράφτηκε από τον
Συνάντηση Κατσιβέλα - Τσιρώνη για τον Κυπαρισσιακό

"Η απόφαση για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο είναι κατά βάση πολιτική και δεν προκύπτει από τα πραγματικά γεγονότα". Αυτό αναμένεται να επισημάνει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσιβέλας στη σημερινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στην Αθήνα.

Στη συνάντηση αυτή δύσκολα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα μιας και οι δύο πλευρές κινούνται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα και αντίληψη. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκτός από τις αντιρρήσεις του σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα, που βρίσκεται σε διαβούλευση, θα ζητήσει να κατατεθεί αυτό απευθείας στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να κριθεί η νομιμότητά του. Θα επισημανθεί επιπρόσθετα το παράδοξο από την ίδια περιβαλλοντική μελέτη -της οποίας την νομιμότητα ως προς την διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής αλλά και προς περιεχόμενό της υπάρχουν επιφυλάξεις- να  προκύπτουν δύο εξ αντιθέτου Προεδρικά Διατάγματα και μια διαφορετική σύσταση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Ο δήμαρχος Τριφυλίας είχε ζητήσει να έχει συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να του μεταφέρει τις θέσεις της δημοτικής αρχής σε σχέση με το σχέδιο του ΠΔ που είχε αναρτηθεί σε διαβούλευση. Σχέδιο για το οποίο έχει ήδη εκφράσει έντονες αντιδράσεις οι οποίες έχουν αποτυπωθεί τόσο με δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις του δήμου, όσο και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Χαρακτηριστικά έχει τονιστεί ότι το συγκεκριμένο ΠΔ εκδιώχνει τον άνθρωπο από την περιοχή, ενώ ζητείται τροποποίησή του σε αρκετά του σημεία.

Σε σχετικό υπόμνημα που θα καταθέσει ο δήμαρχος στον υπουργό μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έθεσε σε διαβούλευση πρόταση Προεδρικού Διατάγματος που ολοκληρώθηκε σε τόσο σύντομο χρόνο, ως να μην ήθελε να ακουστεί και να καταγραφεί η αρνητική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Με το ως άνω Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά αποβάλλεται ο άνθρωπος από το περιβάλλον που έζησε, προστάτεψε και διατήρησε μιας και τον καθιστά λειτουργικά επισκέπτη στον τόπο του. Επιπλέον του στερεί  κάθε προοπτική ζωής και ανάπτυξης και αποβάλλεται βιαίως από τον τόπο του. Οι πολίτες έχουν διαχρονικά αποδείξει το ενδιαφέρον τους για την προστασία της περιοχής. Ο πρώην Δήμος Αυλώνος και μετέπειτα ο Δήμος Τριφυλίας, μέσα από τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους, έχουν εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους για την προστασία της περιοχής με την κατάθεση στου ΣΧΟΑΠ και του ΓΠΣ της περιοχής από τον Ιανουάριο του 2013.

Πρέπει να πιστωθεί στους κατοίκους της περιοχής μας η διατήρηση έως και σήμερα του συνόλου του αμμοθινικού συστήματος, που το ασταθές του μέρος έχει διάρκεια ζωής πλέον των 200 ετών, χρόνο που οι σύγχρονοι επιτήδειοι δεν υπήρχαν και να ληφθεί επίσης υπόψη ότι η χελώνα caretta caretta μετά την έκδοση της Κόκκινης Λίστας από τη Διεθνή Οργάνωση για προστασία της Φύσης, κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία «μειωμένου ενδιαφέροντος» ως προς το κίνδυνο που διατρέχει.

Ανησυχία μας προκαλεί το γεγονός ότι μία περιβαλλοντική μελέτη, της οποίας την νομιμότητα ως προς την διαδικασία ανάθεσης και παραλαβής αλλά και προς περιεχόμενό της έχουμε πολλές επιφυλάξεις, οδηγεί στη σύνταξη δύο εξ αντιθέτου Προεδρικών Διαταγμάτων και μια διαφορετική σύσταση του ΣτΕ. Γεγονός που μας επιβεβαιώνει ότι η λύση είναι κατ΄ ουσίαν πολιτική και έτσι είναι.

Η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου δεν συνομίλησε και προφανώς δεν έλαβε υπ΄  όψη της τις απόψεις της κοινωνίας, γεγονός που μας προκαλεί πικρία αλλά κυρίως ανησυχία.

Η κοινωνία των πολιτών κατά καθολικό τρόπο απορρίπτει το κατατεθέν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δημιουργώντας μια αξιοσημείωτη συνέργεια όλων των δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου, οι οποίοι συνέστησαν το Δίκτυο Δήμων του Κυπαρισσιακού Κόλπου και των δύο αιρετών Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. 

Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος αποβάλλεται ουσιαστικά ο άνθρωπος από το περιβάλλον, καθώς επίσης απαξιώνεται και η περιουσία των κατοίκων. 

Ο Δήμος Τριφυλίας κατ’ επανάληψη έχει ασχοληθεί με το θέμα και παραθέτουμε τις τρεις τελευταίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Επιπλέον ζητάμε η τελική κρίση να γίνει από την Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω της μεγάλης σοβαρότητας του θέματος και των καταστροφικών συνεπειών για τους κατοίκους της περιοχής μας.

Σίγουρα υπάρχει ο μέσος δρόμος, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Επίσης στο ίδιο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται και οι μέχρι τώρα αποφάσεις και ενέργειες του δήμου με τις προτάσεις που υπάρχουν και ζητούν να συμπεριληφθούν στο συγκεκριμένο ΠΔ.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER