Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 22:13

Αντιπολίτευση κατά Κατσίβελα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 

Γράφτηκε από τον
Αντιπολίτευση κατά Κατσίβελα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 

Φωτιές άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ο φετινός εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κυπαρισσία, καθώς η αλλαγή του προγράμματος, που επικεντρώνει τις εκδηλώσεις την παραμονή της γιορτής, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταργήθηκε με απόφαση του δημάρχου χωρίς να ερωτηθεί το σώμα. Από τα πυρά των συμβούλων της αντιπολίτευσης δεν γλίτωσε ούτε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος με αφορμή ευχαριστήρια επιστολή του προς τον δήμαρχο και τα όσα αναφέρει σε αυτή.

Να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει φέτος αφορούν την προσθήκη εκδηλώσεων το απόγευμα της παραμονής στην Ανω Πόλη, όπως και την μεταφορά της κατάθεσης στεφανιών από ανήμερα για την παραμονή το απόγευμα, αλλά και την αλλαγή της δοξολογίας από τον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, σε αυτόν της Ευαγγελίστριας.

Το θέμα θίχτηκε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, που σημείωσε ότι έγιναν αλλαγές χωρίς να υπάρξει προηγουμένως απόφαση και μίλησε για υποβάθμιση του εορτασμού όταν η κατάθεση στεφανιών γίνεται την προηγούμενη ημέρα. Αυτό είπε δεν συμβαίνει πουθενά.

Με την άποψη αυτή ταυτίστηκε από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας και δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Καλογερόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης μίλησε για μονομερή απόφαση του δημάρχου, η οποία τους βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Σωτήρης Μπακούρος, που τόνισε ότι έλαβε σχετική ευχαριστήρια επιστολή του μητροπολίτη προς το δήμαρχο για αυτές τις αλλαγές. Σημείωσε δε ότι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καταργούνται μόνο με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καταλόγισε στον μητροπολίτη ότι λέει ανακρίβειες στην επιστολή, συγκεκριμένα στο σημείο που γίνεται αναφορά ότι το θέμα αυτό είχε διχάσει την πόλη. Δεν θα είχα αντίρρηση, είπε, αν το θέμα είχε έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και μας έπειθαν, μπορεί και να δεχόμουν. Κάλεσε δε το μητροπολίτη να ασχολείται με μεγαλύτερα πράγματα. Αυτά, είπε, είναι μικρά. Τόνισε χαρακτηριστικά πως ένα καζάνι συσσίτιο για αυτούς που έχουν ανάγκη είναι πιο θεάρεστη πράξη από το να πλέκει το εγκώμιο του δημάρχου.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός αναδεικνύει την Ανω Πόλη και οι αλλαγές έγιναν γιατί τα τελευταία χρόνια στην δοξολογία ήταν μόνο λίγοι μαθητές και λίγοι επίσημοι, συμπληρώνοντας πως ο μητροπολίτης γράφει με το δικό του τρόπο και δίνει συγχαρητήρια και για τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων.

Για παθογένειες που κατατρέχουν τον ελληνικό λαό έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σαμαρτζής σχολιάζοντας το ζήτημα που ανέκυψε τονίζοντας πως το ελάχιστο γίνεται μείζον.

Ο αντιπρόεδρος του σώματος Δημήτρης Κουτσούλης στάθηκε στο γεγονός ότι όλα αυτά αποφασίστηκαν χωρίς να ερωτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο -όπως είπε χαρακτηριστικά- το έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Σημείωσε  ότι έμαθαν για τις αλλαγές στο πρόγραμμα από την επιστολή του μητροπολίτη. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης τόνισε πως ο εορτασμός της 25ης δεν αφορά μόνο μια μέρα, αλλά υπάρχει μια πληθώρα γεγονότων, ενώ τόνισε προς τον κ. Μπακούρο ότι δεν έπρεπε να αναφερθεί έτσι για τον μητροπολίτη.

Δεν έπρεπε να αλλάξει απόφαση χωρίς να ερωτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, σημειώνοντας πως η δοξολογία ανήκει ιστορικά στην Αγία Τριάδα όπως και η κατάθεση στεφανιών και η επιμνημόσυνη δέηση να γίνεται ανήμερα. "Ποιος αποφασίζει τελικά;" αναρωτήθηκε, αν και ο ίδιος ανήκει στο συνδυασμό της πλειοψηφίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι ο Δήμος Τριφυλίας από πέρυσι έχει ξεκινήσει μια κίνηση και μέσα από εκδηλώσεις τιμά την συμμετοχή της Τριφυλίας στον Αγώνα του 1821. Η ημέρα απελευθέρωσης της Κυπαρισσίας είναι η 24η Μαρτίου, όπως είπε. Κατά συνέπεια είναι μια μεγάλη μέρα για την πόλη και την ιστορία της, για αυτό και επικεντρώθηκαν οι εκδηλώσεις την ημέρα αυτή. Επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον μητροπολίτη για τις αλλαγές που έγιναν στον εορτασμό και υπογράμμισε πως σημαντικό είναι στον εορτασμό να συμμετέχει και ο κόσμος. "Δεν μπορείς να κάνεις γιορτές που δεν συμμετέχει ο κόσμος" κατέληξε.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER