Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 20:40

Τελευταία παράταση για το έργο ύδρευσης στο Δήμο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Τελευταία παράταση για το έργο ύδρευσης στο Δήμο Μεσσήνης

Για τελευταία φορά έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης παράταση στην εταιρεία "Ηρόδοτος", προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο για την υδροδότηση του Δήμου Μεσσήνης από τις πηγές του Αγίου Παύλου.

Αν η εταιρεία μέχρι τα τέλη Μαΐου δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες θα κηρυχθεί έκπτωτη - ενώ κανονικά θα έπρεπε να το είχε παραδώσει στις 15 αυτού του μήνα. Την απόφαση πήρε προχθές το Σώμα κατά πλειοψηφία, με τον δημοτικό σύμβουλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστα Αποστολόπουλο να μειοψηφεί, ζητώντας να κηρυχθεί τώρα έκπτωτη η εταιρεία· καθώς η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεσσήνης με πόρισμά της επιρρίπτει ευθύνες στην ανάδοχο για την καθυστέρηση και μη ολοκλήρωση του έργου. 

Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου Νίκος Ξαρχάκος έκανε μια μικρή αναδρομή στο πώς ξεκίνησε το έργο το 2002. Τόνισε δε πως με την ολοκλήρωσή του θα λύσει οριστικά τα προβλήματα ύδρευσης, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά και στην ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης της Μεσσήνης, ικανοποιώντας με επάρκεια τις ανάγκες που θα προκύψουν για επενδύσεις. Θύμισε επίσης ότι πρόκειται για ένα έργο συνολικού κόστους 4,5 εκατ. ευρώ, το οποίο έγινε σε 6 εργολαβίες και απομένει να γίνει ακόμα ένα κομμάτι κόστους 500.000 ευρώ. Είπε ακόμα ότι η τελευταία παράταση για την ολοκλήρωση και της 6ης εργολαβίας έληξε στις 15 αυτού του μήνα και ζήτησε από το Σώμα να αποφασίσει αν θα κινηθούν οι διαδικασίες για να κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία "Ηρόδοτος", με κίνδυνο όμως να χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και να μην τελειώσει το έργο. Η εταιρεία από την πλευρά της δεσμεύτηκε ωστόσο ότι θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι το τέλος του Μαΐου. 

Ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος μίλησε με σκληρή γλώσσα για την εταιρεία και τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του να απαλλαγούν από τον ανάδοχο του έργου γιατί τους... έχει πρήξει. Πρότεινε μάλιστα τον αποκλεισμό της εταιρείας από έργα του δήμου. 

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε από τη μεριά του ότι μπορεί να υπογράφτηκε η σύμβαση το Μάιο του 2014, οι εργασίες όμως ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε δώσει την προκαταβολή. Τον Ιούνιο του 2015 ζητήθηκε η πρώτη παράταση διάρκειας 150 ημερών, γιατί είχε προηγηθεί μια περίοδος κακοκαιρίας - αλλά μετά ήρθαν η τραπεζική αργία και τα capital controls και το έργο ξανάρχισε τον Σεπτέμβριο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε επίσης ότι μετά τα capital controls, υπάρχει καθυστέρηση στην προμήθεια των υλικών γιατί είναι όλα εισαγόμενα. Βέβαια, ανέλαβε την ευθύνη που αναλογεί στην εταιρεία, αναγνωρίζοντας παράλληλα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Δρακονέρι, τη Λευκοχώρα, το Αβραμιού και αλλού απ' όπου έχει περάσει το έργο και οι κάτοικοι σπάνε τα αυτοκίνητά τους για να περάσουν. Γι' αυτό και -όπως είπε- παράλληλα με τις εργασίες ολοκλήρωσης έχει ξεκινήσει και η αποκατάσταση με ασφαλτικά έργα. 

Με παρέμβασή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης επεσήμανε στον εκπρόσωπο της εταιρείας ότι θα μπορούσαν να είχαν καταθέσει αίτημα για μια αποθήκη υλικών προς την Περιφέρεια, ώστε να μην χρειάζονται 4 εβδομάδες για να παραλάβουν 10 βάνες - όπως είχε πει νωρίτερα ο εκπρόσωπος. Ο κ. Σαμπαζιώτης πρόσθεσε δε πως αν δεν δοθεί η παράταση, δεν θα γίνει το έργο. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε αυστηρά πως θα πρέπει αυτή τη φορά το έργο να παραδοθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, γιατί το Σώμα δεν θα δείξει άλλη ανοχή. 

Ν.Κ. 

 


NEWSLETTER