ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΙΚΑ

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 20:56

Σταθμοί μεταφόρτωσης σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά 

Γράφτηκε από τον
Σταθμοί μεταφόρτωσης σε Κυπαρισσία και Φιλιατρά 

Την επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εντάσσοντας σε αυτό την δημιουργία δύο χώρων μεταφόρτωσης και 5 πράσινων σημείων για ανακύκλωση.

Το θέμα εισηγήθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, που έκανε αναφορά σε όλες τις εξελίξεις που υπάρχουν, εκφράζοντας και την προσωπική του αίσθηση, ότι το υπουργείο οδηγεί την όλη κατάσταση σε αδιέξοδο για να υπογραφεί τελικά η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ. Καυτηρίασε δε και την στάση των δημάρχων της Πελοποννήσου τονίζοντας πως "δεν μιλάμε την γλώσσα της αλήθειας. Οφείλουμε να πούμε πού θα πάμε το υπόλειμμα. Δεν θα μπορέσουν οι δήμοι να παρουσιάσουν πλήρες σχέδιο". 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο σενάρια διαχείρισης που υπάρχουν, είτε από τους δήμους είτε από την ΤΕΡΝΑ. Είπε ότι πρέπει να βρουν λύσεις που θα απαντούν και στα δύο ενδεχόμενα. Ετσι παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός και από εκεί και πέρα πρέπει να φτιάξουν και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, οι οποίοι θα είναι μια ράμπα όπου τα απορριμματοφόρα θα αδειάζουν σε ένα πρες κοντέινερ προκειμένου να μεταφέρονται στο χώρο επεξεργασίας. Ο ένας σταθμός, είπε, θα γίνει στα Φιλιατρά για να καλύπτει Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, προτείνοντας να δημιουργηθεί στο χώρο της χωματερής, και ο άλλος στην Κυπαρισσία σε χώρο που θα βρεθεί για να καλύπτει Κυπαρισσία, Αυλώνα, Αετό, Τριπύλα, τονίζοντας ότι η περιοχή στο Αλιμάκι δεν είναι ο καλύτερος χώρος, καθώς πρέπει να είναι κοντά σε οδικό άξονα. Επίσης είπε πρέπει να γίνουν 5 πράσινα σημεία για ανακυκλώσιμα υλικά, ένα στους Γαργαλιάνους στην περιοχή των παλιών σφαγίων, ένας στα Φιλιατρά στην χωματερή, ένας στην Κυπαρισσία στο σταθμό μεταφόρτωσης που θα επιλεχθεί και από ένας σε Αυλώνα και Αετό σε χώρους που θα βρεθούν.

Εχουμε αργήσει πολύ, επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος. Τόνισε ότι άσχετα πώς θα γίνει η τελική διαχείριση, θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά πράγματα . "Τι μας εμποδίζει να κάνουμε ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή; Γιατί δεν έχουν γίνει τα πράσινα σημεία και η κομποστοποίηση; Αυτά δεν μπορούν να γίνουν όταν δίνεις σε ιδιώτες την αποκομιδή και δεν αγοράζεις δικά σου μέσα", συμπλήρωσε.

"Εμείς παράγουμε σκουπίδια και εμείς πρέπει να βρούμε τη λύση" τόνισε από την ελάσσονα μειοψηφία ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος, σημειώνοντας πως είναι ανοικτοί στο διάλογο, αρκεί να βγει υπέρ των πολιτών και όχι των ιδιωτών. Στην συνέχεια καταψήφισε την συγκεκριμένη απόφαση.

"Κατά" επίσης τάχθηκε και ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης, υπογραμμίζοντας πως κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν ευθύνες και οι δήμαρχοι είναι μπαλάκι και μπαλαντέρ. "Ο δήμος θα πρέπει να πατήσει πόδι και όχι να προσπαθεί να σταθεί σε δύο βάρκες", συμπλήρωσε.

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER