Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 09:04

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος

Γράφτηκε από την

Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ανακηρύχθηκε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Η τελετή της ανακήρυξής του πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Καλαμάτας, μετά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 23ης Μαρτίου 1821.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Οικονομάκου διάβασε την απόφαση του Σώματος για την ανακήρυξή του και στη συνέχεια την παρέδωσε στον τιμώμενο καθηγητή.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παρέδωσε στον κ. Ηλιόπουλο το χρυσό κλειδί της πόλης, αντίγραφα της προειδοποίησης προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές και της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Γερουσίας, καθώς και το βιβλίο με τίτλο "Ρήγας και Σολωμός" που εξέδωσε ο δήμος.

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος δήλωσε συγκινημένος και αμήχανος και παρατήρησε ότι πάντα θεωρούσε πως η Καλαμάτα ήταν η πόλη του, παρότι έζησε λίγο σ’ αυτή. Δήλωσε ότι αισθανόταν περήφανος για την Καλαμάτα, για τις επιδόσεις της στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα. Με σεμνότητα ανέφερε ότι δεν έχει κάνει κάτι καλό για την πόλη και την πατρίδα, διευκρινίζοντας πως δεν έκανε ό,τι μπορούσε να είχε κάνει και γι’ αυτό νιώθει ένοχος.

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι οι τραγικές συνέπειες της τραγικής εποχής που ζούμε, είναι η καθημερινότητα ενός μεγάλου ποσοστού της ανθρωπότητας. Σημείωσε ότι υπάρχουν πράγματα που χωρίζουν τους ανθρώπους και η επιστήμη είναι αυτό που τους ενώνει. Πρόσθεσε ότι οι πρώτες επαφές σε περιοχές με εντάσεις, είναι της επιστήμης. Επεσήμανε ότι η Καλαμάτα μπορεί να δείξει το δρόμο και υποσχέθηκε να βοηθήσει σ’ αυτό.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας ενημέρωσε ότι ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος, θεωρητικός φυσικός στην επιστημονική εξειδίκευση, γεννήθηκε στην Καλαμάτα, σπούδασε στο ΕΜΠ και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων, ενώ υπήρξε επιμελητής και ερευνητής στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και του Χάρβαρντ.

Παρατήρησε ότι για τη μεγάλη προσφορά του στην έρευνα και τη Φυσική Επιστήμη έχει τιμηθεί στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική και τη Γαλλία, όπου και αποτελεί τακτικό μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών».

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ο Ι. Ηλιόπουλος ποτέ δεν ξέχασε την Καλαμάτα και σημείωσε πως «οι πρόσφατες παρεμβάσεις του προς τους 7 Σοφούς και την οργανωτική επιτροπή του 2ου Συμποσίου τους, να καταλήξει στην Καλαμάτα το ανά διετία διεξαγόμενο συνέδριό τους, όπως και έγινε, αποτελούν προσφορά παγκόσμιας εμβέλειας για την πόλη μας, με προφανή πολύτιμα και ευεργετικά αποτελέσματα».