Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 08:39

Αμετάπειστοι οι κάτοικοι για το Σχέδιο Ασπροχώματος

Γράφτηκε από τον

Τη βούλησή τους η πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης Ασπροχώματος να υλοποιηθεί με το Π.Δ. του 1985, επαναβεβαίωσαν χθες οι κάτοικοι του χωριού, -ομόφωνα αυτοί που μετείχαν-, σε ενημερωτική συνάντηση ­- συνέλευσή τους, στο Δημοτικό Σχολείο.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της συζήτησης της πράξης εφαρμογής στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την Πέμπτη 31 Μαρτίου, μετά την αναβολή που δόθηκε στις 17 του μήνα, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και καινούργιων στοιχείων που έλαβαν οι σύμβουλοι λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση.

Στη χθεσινή συνάντηση δεν παρέστη κάποιος αντιδήμαρχος ή αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του δήμου για να ενημερώσει, ούτε παραβρέθηκε κάποιο στέλεχος του τοπικού ΤΕΕ. Την ενημέρωση ουσιαστικά έκαναν πρώην πρόεδροι του Ασπροχώματος.

Την ενημέρωση ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Τσίχλης, ο οποίος ανέφερε ότι η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος ξεκίνησε με το Π.Δ. του '85. Εκανε λόγο για "αμαρτωλό" Τεχνικό Επιμελητήριο, που θέλει να πάμε με το νόμο 1337. Θεωρούν ότι «η ανάπτυξη του Ασπροχώματος θα είναι ανταγωνιστική της Καλαμάτας». Επικρίνοντας το ΤΕΕ, είπε πως «στην αρχή έλεγαν για έλλειμμα 260 στρεμμάτων, μετά το έβγαλαν 120» και πρόσθεσε ότι «η μελέτη προβλέπει 22 πλατείες, 11 χώρους πρασίνου και 6 αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτά είναι φαραωνικά, υπερβολικά πράγματα». Εκτίμησε ότι «ο 4315 προβλέπει διπλάσιες εισφορές και θα έχει περίσσευμα 45 στρέμματα». Υποστήριξε, ακόμα, πως «δε θέλουν σχέδιο πόλης στο Ασπρόχωμα. Να δοθούν κίνητρα γιατί είναι τα σκ... της Καλαμάτας».

Ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Κονταξής αναρωτήθηκε «γιατί ανακινείται το θέμα μετά από 20 χρόνια» και ανέφερε πως «τρεις δημοτικές αρχές έχουν πάρει αποφάσεις να υλοποιηθεί με το Π.Δ. του '85». Είπε, επίσης, ότι «με το νέο νόμο πληρώνουμε διπλάσια. Ολοι παθαίνουν ζημιά».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλούπης ανέφερε ότι με το νέο νόμο η επιβάρυνση σε γη και σε χρήμα θα είναι της τάξης του 40%, ­50%. Είπε ότι το στρέμμα υπολογίζεται στις 100.000 με 120.000 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία δεν υπερβαίνει τις 30.000 με 40.000 ευρώ. Πρότεινε «να αντιμετωπιστεί μία ιδιοκτησία και η εισφορά σε χρήμα να δοθεί σε εισφορά σε γη».

Ο κάτοικος και ιδιοκτήτης γης Γιώργος Σταυρόπουλος είπε ότι «η Καλαμάτα πλήρωσε το 1/4 σε εισφορά σε χρήμα, λόγω του σεισμού, πλήρωσε με αντικειμενική αξία μικρότερη της εμπορικής». Ανέφερε, ακόμα, πως «σε εισφορά σε χρήμα εμείς θα πληρώσουμε 15 φορές παραπάνω από την Καλαμάτα» κι επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή, γιατί τον Αύγουστο του 2014 ενώ γνώριζε για το έλλειμμα της κοινόχρηστης γης, αδιαφόρησε και δε ζήτησε την ένταξη της μελέτης στο νόμο 2508 του ’97, που προβλέπει μικρότερη εισφορά.

Η κάτοικος και ιδιοκτήτρια γης Τζένη Κωνστάνταρου είπε ότι «αγοράσαμε γη και κάναμε επένδυση στο Ασπρόχωμα με το Π.Δ. του '85. Αν αλλάξει, μας ανατρέπει και μας καταστρέφει, είναι τελείως ανήθικο. Μάλιστα, ανέφερε ότι «έχουμε "πληρώσει" τον Ντοκόπουλο και τους Ντοκόπουλους στα σχέδια της Καλαμάτας».

Στη συνέλευση παρέστησαν οι σύμβουλοι Κώστας Γεωργακίλας (της μείζονος μειοψηφίας) και Γιάννης Χριστόπουλος (της "Αλλαγής", τοποθετήθηκε κιόλας), ενώ προς το τέλος έδωσε το "παρών" και ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας.

Γ.Σ.