Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 19:15

Θεμελιώθηκε το νέο νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Εχθές, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00πμ, με την παρουσία του Δημάρχου Μεγαλόπολης κου Μπούρα, έγινε η τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του νέου νηπιαγωγείου στην Μεγαλόπολη, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος ‘’Βασιλείου Γ. Μελά για την προσχολική αγωγή’’.

Η ανέγερση του νέου Νηπιαγωγείου θα συμβάλει αναμφισβήτητα στην καλύτερη παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Μεγαλόπολης προς τους δημότες του και ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας των νηπίων προσχολικής ηλικίας.

Το ανεγερθησόμενο κτίριο θα αποτελείται από δύο κύριες αίθουσες, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικούς χώρους, με συνολική επιφάνεια 260 τ.μ.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κύριος Βίκτωρ Θ. Μελάς μη μπορώντας να παραστεί στην τελετή, μας έγραψε λίγα λόγια για την σημερινή τελετή :

‘’Με την ευκαιρία της τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του νέου νηπιαγωγείου στην πόλης σας, σας γράφω τα λίγα αυτά λόγια, μη μπορώντας – δυστυχώς λόγω ανυπέρβλητου εμποδίου – να έλθω προσωπικά να παραστώ στην τελετή, όπως τόσο το επιθυμούσα.

Κάθησα να γράψω τα λόγια αυτά με πολλή συγκίνηση, γιατί χρειάστηκαν πολλών χρόνων αγωνίας και η υπερπήδηση αλλεπάλληλων εμποδίων για να φτάσουμε – χάρη στην επιμονή όλων – στο σημερινό χαρμόσυνο γεγονός.

Το νηπιαγωγείο που θα αρχίσει να κτίζεται είναι το 1890 που θα έχει ανεγείρει στην Ελλάδα με δαπάνες του, το Ίδρυμά μας, από τότε που υπάρχει, εκτός από άλλα 22 που είχε χτίσει σε περιοχές που δεν αποτελούν σήμερα τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά όπου ήταν παλιά έντονη η παρουσία του ελληνικού στοιχείου, όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Μικρά Ασία.

Το Ίδρυμά μας το ίδρυσε ο Βασίλειος Μελάς, που καταγόταν από την Ήπειρο, και που έγραψε τη διαθήκη του το 1883. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του ο Βασίλειος Μελάς το κληροδότησε για να γίνει το Ίδρυμα. Είχε κάνει μεγάλη περιουσία, μα δεν μπόρεσε το ζεύγος, παρά την επιθυμία τους, να αποκτήσει παιδιά. Έτσι, αποφάσισαν, με τη γυναίκα του, τα χρήματά τους να χρησιμεύσουν στο να δημιουργηθούν μετά το θάνατό τους, κατάλληλα κτίρια για την προσχολική ηλικία. Όρος της διαθήκης – και αυτό είναι αξιοσημείωτο – είναι τα νηπιαγωγεία να χτίζονται στην περιφέρεια και όχι στην πρωτεύουσα, για την οποία φροντίζουν πάντα περισσότερο όλες οι κυβερνήσεις.

Το Ίδρυμά μας άρχισε να λειτουργεί γύρω στο 1893 – και λειτουργεί χωρίς διακοπή, από τότε. Παρά τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουμε (φορολογία, μείωση εσόδων κλπ. ), οι προσπάθειές μας συνεχίζονται, με την ίδια πίστη στο σκοπό που επιδιώκει το Ίδρυμα.

Ήρθαμε στην Μεγαλόπολη γιατί μάθαμε για τις ανάγκες που υπήρχαν. Και μέσα σε ένα χρόνο, ελπίζουμε ότι θα σας παραδώσουμε, έτοιμο να λειτουργήσει ένα σύγχρονο κτίριο, με άνετο για τα μικρά παιδιά αύλειο χώρο, ένα κτίριο 260 μ2 , με 2 αίθουσες και ευρύχωρους βοηθητικούς χώρους που θα μπορεί να φιλοξενήσει 50 προνήπια και νήπια.

Με όλες μας τις πιο θερμές ευχές και ιδιαίτερη εκτίμηση.’’

 


NEWSLETTER