Τρίτη, 19 Ιουλίου 2011 21:41

Οι Μεσσήνιοι δήμαρχοι για τη συνάντηση της Τρίπολης: Τα προβλήματα απαιτούν συντονισμό δράσης

Γράφτηκε από τον

Την πρώτη τους ουσιαστικά απόπειρα για συντονισμό δράσεων και καθορισμό προτεραιοτήτων έκαναν τη Δευτέρα το βράδυ στην Τρίπολη οι 26 από τους 29 δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η καθυστέρηση για την ανάδειξη των οργάνων εκπροσώπησης των δημάρχων σε περιφερειακό (ΠΕΔ) και κεντρικό (ΚΕΔΚΕ) επίπεδο ουσιαστικά... ανάγκασαν τους δημάρχους να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη σύσκεψη, όπου σκουπίδια και έλλειψη πόρων είχαν φυσικά την τιμητική τους. Μάλιστα οι αιρετοί άρχοντες των δήμων της Πελοποννήσου αποφάσισαν να επαναλάβουν τη συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα - μετά πάντως από τις συναντήσεις που θα έχουν την Πέμπτη αρχικά στη 1 μ.μ. με τον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη στις 4 μ.μ. Οι 6 δήμαρχοι του Νομού Μεσσηνίας μιλούν στην “Ε” για τα συμπεράσματα και τις εντυπώσεις τους από την προχθεσινή συνάντηση.

“Συζητήσαμε δια μακρόν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα θέμα που απασχολεί όλους μας, αλλά θα τολμήσω να πω εμάς λίγο λιγότερο, αφού βρισκόμαστε σε καλό δρόμο” τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Νίκας στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των ενεργειών και συναντήσεων της συντονιστικής επιτροπής που αποτελείται από τους δημάρχους των πρωτευουσών των νομών με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και του Εσωτερικών.
Καλό χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος επισημαίνοντας ότι σε αυτή οδήγησε η ανάγκη για ιεράρχηση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι καλλικρατικοί δήμαρχοι. “Θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία και συνεννόηση για όλα τα θέματα και ιδίως για τα σκουπίδια στο πλαίσιο πάντα του ισχύοντος Περιφερειακού Σχεδιασμού” υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος, ενώ για το θέμα των πόρων τόνισε ότι η διακοπή του “Θησέα” και η καθυστέρηση του “Ελλάδα” έχουν κόψει τα πόδια των ΟΤΑ.
“Πρόκειται για μία χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση που προκύπτει από την έλλειψη των αντιπροσωπευτικών οργάνων. Οι δήμοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους σε μία περίοδο που αγκομαχούν από οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα” τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και συνέχισε αναφερόμενος στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί από τους δημάρχους για να υπάρξουν αποτελέσματα. “Τώρα που στο μεσοπρόθεσμο προβλέπεται η περαιτέρω οικονομική απαξίωση των δήμων και η προσθήκη δημοτικών τελών για να αντεπεξέλθουν θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη και συλλογική διεκδίκηση”. Οσον αφορά το θέμα των απορριμμάτων ο κ. Κόλλιας ζήτησε άμεσα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου να τους ενημερώσει όχι μόνο για τους όρους της διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού που προτίθεται να προκηρύξει, αλλά και για τη μέθοδο και το κόστος.
“Τέτοιες συναντήσεις βοηθούν το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δημάρχων, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί το όργανο έκφρασής μας” σημείωσε ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό “καθιστά ουσιαστικά ανίσχυρο το θεσμό του δημάρχου". Ο κ. Καφαντάρης κατέληξε λέγοντας ότι “τέτοιες συναντήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται ώστε να γινόμαστε καλύτεροι”, ενώ στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη να γίνει από πλευράς Περιφέρειας γνωστό τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και γενικότερα οι προθέσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
“Εκφράσαμε τις αγωνίες μας για τη στασιμότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων και για τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που αυτή έχει” τόνισε ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και υπό τον φόβο των προστίμων κάλεσε την Πολιτεία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα ζήτησε από τους δημάρχους να μην πληρώσουν τα πρόστιμα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει η Πολιτεία.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, εξέφρασε την αγωνία του και για τους καθυστερούμενους πόρους, αλλά και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για ανάδειξη συλλογικών οργάνων.
“Η συνέλευση των δημάρχων της Πελοποννήσου θα παίξει ουσιαστικά το ρόλο προσωρινής συνδικαλιστικής εκπροσώπησης μέχρι να τελεσφορήσει το θέμα της ΠΕΔ” επεσήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας υπερτονίζοντας την ανάγκη ομοφωνίας και άσκησης πίεσης για τη διευθέτηση όχι μόνο του ζητήματος των απορριμμάτων, αλλά και των υπολοίπων προβλημάτων που απασχολούν τους δήμους.