Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 17:47

Απάντηση Γαϊτανάρου στο δήμαρχο Δυτικής Μάνης

Γράφτηκε από την
Απάντηση Γαϊτανάρου στο δήμαρχο Δυτικής Μάνης

Στις 23 Μαρτίου 2016 στις Κιτριές κατά τη διάρκεια της τοπικής εορτής της 23ης Μαρτίου κάνατε την κάτωθι δήλωση: «Του χρόνου θα εορτάσουμε την εορτή με βάση πραγματικά γεγονότα και θα αναθεωρήσουμε τις λεπτομέρειες της γιορτής». Ερωτηθείς τηλεφωνικώς τι εννοούσατε με τα λόγια σας, απαντήσατε πως αυτά που είπατε είναι προσωπική σας γνώμη και θα μιλήσετε με το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της Περιφέρειας για την εορτή αυτή.

 

Θεωρώ υποχρέωσή μου σαν συγγενής της οικογενείας των Μαυρομιχαλαίων και επειδή έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με την εορτή αυτή, να σας γνωρίσω τα κάτωθι:

1. Ο ιστορικός Σωκράτης Κουγέας που καταγόταν από τους Δολούς, αναδεξιμιός των Μαυρομιχαλαίων, που η κολυμβήθρα που βαπτίσθηκε σώζεται μέχρι σήμερα (κομμένο μισό πιθάρι) στο γυναικωνίτη του Αγίου Κωνσταντίνου Κιτριών, κατόπιν ενεργειών του με βασιλικό διάταγμα (Β.Δ. 17 Απριλίου 1947) καθιέρωσε να γίνεται εθνική εορτή στην Καλαμάτα στις 3 το απόγευμα. Ταυτόχρονα ήθελε με την ίδια απόφαση να γίνεται στις 11 π.μ. στις Κιτριές. Επειδή δεν ήταν εύκολο αυτό γιατί τότε δεν υπήρχαν μεταφορικά μέσα, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος δεν το συμπεριέλαβε στο διάταγμα, ενώ ο ίδιος αναφέρει στο ιστορικό των Κιτριών ότι η Επανάσταση ξεκίνησε από τις Κιτριές στις 23 Μαρτίου. Σας επισυνάπτω και αντίγραφο του ιστορικού που γράφει ο ίδιος και σας επισυνάπτω και αντίγραφο του πρακτικού Νο 32 της 7ης Δεκεμβρίου 1980 του Κοινοτικού Συμβουλίου Δολών, που υπάγονται οι Κιτριές, που αναφέρει ολόκληρη την ιστορία της 23ης Μαρτίου, με κάθε λεπτομέρεια πως ξεκίνησε η Επανάσταση από τις Κιτριές με έναρξη αυτής πυροβολισμό του οπλαρχηγού Κυβέλου και κωδωνοκρουσία του Αγίου Κωνσταντίνου. Εψάλη δοξολογία και αφού χόρεψαν στο προαύλιο του Αγίου Κωνσταντίνου, ξεκίνησαν για την Καλαμάτα, όπου στο Αλμυρό ανταμώθηκαν με τους Μανιάτες της Καρδαμύλης και της Αρεόπολης. Από την προηγούμενη ημέρα είχαν μπει 150 Μανιάτες στην Καλαμάτα για διάφορες συναντήσεις και συνεννοήσεις. Αυτά αναφέρουν οι ιστορικοί Βαγιακάκος και Καργάκος. (Εμμ. Ξάνθος, Απομνημονεύματα της Φιλικής Εταιρείας, σελ. 25 και αναφορά Γεωργίου Πράσινου στο Εκτελεστικό (φάκελος 2) στο Γ.Α.Κ., Δημήτρης Φραντζής, Επιτομή τομ. Α΄ σελ. 324, Ι. Φιλήμονος, Δοκίμιον Ιστορικόν, τόμος Γ΄ σελ. 7, Φραντζής σελ. 535).

Την 15η Ιουνίου 2006 έστειλα επιστολή στον τότε δήμαρχο Κάμπου κ. Μπασάκο Παναγιώτη με κοινοποίηση στο μητροπολίτη Μάνης, στο νομάρχη κ. Δράκο και στους Συλλόγους Μανιατών, Ανδρών και Γυναικών, πως στις 8/12/1980 το παραπάνω πρακτικό 32/7-12-1980 (το παραπάνω που σας έχω επισυνάψει) εστάλη από τον πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ρουσάκη μέσω Νομαρχίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να γίνει την ίδια ημέρα (23 Μαρτίου) το πρωί εορτή και δοξολογία στις Κιτριές. Του ζήτησα να εγκρίνει την εορτή μιας και την είχε ήδη εγκρίνει η Νομαρχία Μεσσηνίας και έτσι έγινε και μέχρι σήμερα γίνεται η εορτή. Η εκδήλωση γίνεται μέχρι σήμερα και σας επισυνάπτω και αντίγραφο του ευχαριστηρίου προς τον κ. Μπασάκο για την καθιέρωση της εορτής.

Την 12η Σεπτεμβρίου 2004 με επιστολή (σας την επισυνάπτω) προς τον τότε υπουργό Δημοσίας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο, σήμερα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητήσαμε την αξιοποίηση του σπηλαίου Δολών «Λυκούργου» και του υπενθυμίσαμε την υπόσχεση για την επίσημη καθιέρωση με Προεδρικό Διάταγμα της εορτής της 23ης Μαρτίου στις Κιτριές, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση. Προϋπήρχε έγκριση της Νομαρχίας Μεσσηνίας και του υπουργείου Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει πάρα πολύ καλά την ιστορία και απάντησε τότε ότι εφόσον υπάρχει έγκριση του Δήμου και της Νομαρχίας, θεώρησε περιττό να βγει προεδρικό διάταγμα και μάλιστα επισκέπτεται συχνά την περιοχή.

Επίσης, σας επισυνάπτω αντίγραφο του ιστορικού των Κιτριών του καθηγητού Ιατρικής και μεγάλου Ιστορικού Σταύρου Καπετανάκη ο οποίος σαφώς αναφέρει ότι η Επανάσταση ξεκίνησε από τις Κιτριές και ορθώς εορτάζεται.

Δεν θα σας κουράσω άλλο αν και έχω πάρα πολλά στοιχεία να σας παρουσιάσω, επίσημα έγγραφα, αποσπάσματα βιβλίων και αποκόμματα εφημερίδων. Νομίζω πως αυτά είναι υπέρ αρκετά για εσάς ώστε να πειστείτε. 

Επειδή η ιστορία -και το ξέρετε πολύ καλά- αναφέρει τα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν, όπως εδώ μιλάμε συγκεκριμένα για την 23η Μαρτίου και δεν χρειάζονται προσωπικές γνώμες παραγόντων και συμβούλων. Με όλο το θάρρος και σαν Μανιάτης σας λέω πως κάνατε μεγάλο λάθος με τη δήλωσή σας αυτή, με τα λόγια που είπατε και στον τόπο που τα είπατε. Θα βγει ένα καλό όμως, ότι οι Σύλλογοι Μανιατών, Γυναικών και Ανδρών θα προσπαθήσουν πολύ σύντομα να σας προσκομίσουν Προεδρικό Διάταγμα για την καθιέρωση της γιορτής κατόπιν της προτάσεως του υπουργείου Εσωτερικών που έχει γίνει στις 8/12/1980.

Πριν τελειώσω θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω και δημοσίως τον σύμβουλό σας κ. Φωτέα, αδελφικός μου φίλος ο πατέρας του, εξαίρετος και γνήσιος Μανιάτης με την προσωπική του προσφορά στην γιορτή της 23ης Μαρτίου.

Μετά τιμής

Λυκούργος Γαϊτανάρος

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER