Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 08:29

Πράξη εφαρμογής σχεδίου Ασπροχώματος: Κατά πλειοψηφία με το ΠΔ του ’85

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πράξη εφαρμογής σχεδίου Ασπροχώματος: Κατά πλειοψηφία με το ΠΔ του ’85

Μετά από συζήτηση 3 και πλέον ωρών με εντάσεις και αντιπαραθέσεις, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε κατά πλειοψηφία η πράξη εφαρμογής του Ασπροχώματος να υλοποιηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα του 1985 - το οποίο προβλέπει μικρότερη εισφορά σε γη, αλλά αφήνει έλλειμμα στους κοινόχρηστους χώρους (128 στρέμματα σύμφωνα με τους μελετητές). 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας παραδέχτηκε ότι «με το Π.Δ. του ’85, το 65% των ιδιοκτητών δεν έχει πρόβλημα, το υπόλοιπο 35% έχει μικρά έως μεγάλα προβλήματα».

Υπέρ του ΠΔ του ’85, το οποίο θέλουν οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο, ψήφισαν η πλειοψηφία και οι παρατάξεις Μπρεδήμα ("Αλλαγή") και Δημητρούλια ("Ελληνική Δράση"). Το καταψήφισαν, υποστηρίζοντας το νόμο 4315/2014 και τις προτάσεις της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και του ΤΕΕ, οι παρατάξεις Μάκαρη (μείζων μειοψηφία),  Αντωνόπουλου ("Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών") και η "Λαϊκή Συσπείρωση".

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης εισηγήθηκε υπέρ του Π.Δ. 20/8/85 και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ασπροχώματος Βασίλης Πολίτης ενημέρωσε ότι το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει η διαδικασία με το νόμο του 1985.

Ο πρώην πρόεδρος Ασπροχώματος Δημήτρης Τσίχλης, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της πολεοδομικής μελέτης, είπε ότι το έλλειμμα των 128 στρεμμάτων στους κοινόχρηστους χώρους είναι πλασματικό και είπε πως το ΤΕΕ το έχει κάνει λάστιχο. Μίλησε για υπερβολές στην πρόβλεψη των κοινόχρηστων (22 πλατείες - 2 πολιτιστικά κέντρα), πρότεινε η εισφορά σε χρήμα να μετατραπεί σε εισφορά σε γη, και υποστήριξε ότι «αυτοί που δεν θέλουν την ανάπτυξη του Ασπροχώματος είναι αυτοί που θέλουν τη ΜΟΛΑΚ και σταθμούς μεταφόρτωσης».

Ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Κονταξής ανέφερε ότι «έγιναν αγορές και επενδύσεις με το Π.Δ. του ’85» - και επικρίνοντας αυτούς που υποστηρίζουν το νόμο 4315/2014, είπε πως «έχουν συμφέροντα ή τους βάζουν άλλοι που έχουν διαφορετικά συμφέροντα από τα δικά μας».

Η εκπρόσωπος του ΤΕΕ, της Δ.Ε., Κική Μωρακέα σημείωσε, αντίθετα, ότι «οι μελέτες και πράξεις εφαρμογής είναι για να υλοποιούνται, όχι για να μένουν στα συρτάρια» και τόνισε μεταξύ άλλων: «Μόνο με τον 4315 υπάρχει μηδενικό έλλειμμα κοινόχρηστων χώρων. Δεν μπορεί με άλλο τρόπο να προχωρήσει η διαδικασία της πράξης εφαρμογής».

Ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Θεοδόσης Μαρλαντής, που είχε επικριθεί για διόγκωση του ελλείμματος κοινοχρήστων χώρων, διευκρίνισε ότι «ο μελετητής μιλούσε για 254 στρέμματα έλλειμμα, όχι εγώ». Παρατήρησε ακόμη πως «δεν μπορούμε να κάνουμε πολεοδομήσεις που δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν» και πρόσθεσε ότι «με το Π.Δ. του ’85 θα κολλήσει το σύμπαν... δεν θα μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση που να μην μπορούν να χτίσουν».

Η διευθύντρια της Πολεοδομίας Παναγιώτα Κουράκλη ενημέρωσε ότι έχουν υπολογιστεί οι εισφορές για καθεμία ιδιοκτησία, από το Κτηματολόγιο. Ανέφερε ακομη πως «το Π.Δ. του ’85 είχε στόχο να γίνουν επεκτάσεις σε μικρής τάξης έκταση, γι’ αυτό και ήταν χαμηλή η εισφορά. Μια επέκταση που ξεπερνάει τα 2.500 στρέμματα, ένα πολεοδομικό συγκρότημα, δεν μπορεί να πάει με το Π.Δ. του ’85». Εκανε λόγο για υποχρεωτική και άμεση εφαρμογή του νόμου 4315/2014, αναφέροντας ότι η εξαίρεση έχει αυστηρές προϋποθέσεις. Παρατήρησε, ακόμα, ότι «ο 4315 προβλέπει τα ίδια ποσοστά εισφοράς για οικισμούς, πόλεις, παραθεριστικές κατοικίες κ.λπ. Ο 4315 δίνει τη δυνατότητα να πορευτεί με ασφάλεια η διαδικασία, με μηδενικά ελλείμματα».

 

ΝΙΚΑΣ: ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ - ΟΧΙ ΤΟ ΤΕΕ

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «εμείς θα πούμε τη γνώμη μας και η Περιφέρεια θα αποφασίσει, και πιστεύω ότι θα έχουμε ταύτιση. Ο επιστήμονας, το ΤΕΕ, δεν αποφασίζει, εμείς θα αποφασίσουμε». Διαφωνώντας με την τόσο μεγάλη επέκταση του Ασπροχώματος, ανέφερε πως «η Καλαμάτα είναι χτισμένη με το σχέδιο του 1905, το οποίο είναι 3.000 στρέμματα. Το σχέδιο αυτό δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμα. Ο οικισμός του Ασπροχώματος ήταν 400 στρέμματα και το 1999 προστέθηκαν άλλα 1.500 στρέμματα». 

Θέτοντας το δίλημμα με ποιο νόμο θα πάμε, αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο, ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρη η θέση της πλειοψηφίας, να προχωρήσουμε όπως ξεκινήσαμε, με το Π.Δ. του ’85. Το ποτήρι είναι μισογεμάτο». Παραδέχτηκε πάντως ότι θα υπάρχουν προβλήματα, λέγοντας ότι «με το Π.Δ. του ’85, το 65% των ιδιοκτητών δεν έχει πρόβλημα, το υπόλοιπο 35% έχει μικρά έως μεγάλα προβλήματα». 

Για τα κοινόχρηστα ο δήμαρχος είπε ότι «θα προχωρήσουμε με εξώδικους συμβιβασμούς και με προτεραιότητα στους δρόμους», και υποστήριξε πως «η άλλη πρόταση καταργεί τα πάντα και πάμε από την αρχή, το ποτήρι είναι μισοάδειο».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης στην αρχική του τοποθέτηση δεν πήρε ξεκάθαρη θέση, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση. Είπε ότι «οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το έλλειμμα γης είναι διαχρονικές» και ανέφερε πως «ο δήμαρχος παραδέχεται ότι δεν θα μπορέσουν όλοι να οικοδομήσουν» - κι αναρωτήθηκε μήπως «το παίζει τσάμπα προστάτης των λαϊκών συμφερόντων». Εξέφρασε εμμέσως τη διαφωνία του με το Π.Δ. του ’85, και λόγω της «τεράστιας διάστασης απόψεων» πρότεινε τη σύσταση επιτροπής που θα πάει στο υπουργείο και θα συζητήσει με τους αρμόδιους παράγοντες. 

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του νόμου 4315/2014 πήρε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος. Δήλωσε ότι πείστηκε από την εισήγηση της υπηρεσίας και των επιστημονικών φορέων και σχολίασε πως «ο νόμος του ’85 αφορούσε μια άλλη εποχή». Μετά την τοποθέτηση αυτή, σε δευτερολογία του ο Μ. Μάκαρης τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του νέου νόμου 4315/2014.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος παρατήρησε ότι «το πρώτο και κύριο είναι οι κοινόχρηστοι χώροι. Η ποιότητα της ζωής δεν εξαρτάται από την ποσότητα των στρεμμάτων». Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές και τόνισε ότι «το θέμα του ’85 είναι λαϊκίστικο και δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θεόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι «είναι μονόδρομος το ’85».

Ο σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος, που τοποθετήθηκε εκτενέστερα εκ μέρους της παράταξης, αφού τόνισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, τάχθηκε υπέρ των αγωνιών των κατοίκων και της προστασίας της περιουσίας τους, υπέρ του νόμου ’85.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσε πως «καταψηφίζουμε την πρόταση της δημοτικής αρχής». Παρατήρησε ότι «με το νέο νόμο θα βγουν δικαιωμένοι οι κάτοικοι. Να πάμε με σύγχρονα νομοθετήματα, πρέπει να βαδίζουμε με τους νόμους της επιστήμης».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας είπε ότι «συμφέρει να πάμε με το Π.Δ. του ’85» και ζήτησε να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Αλούπης, διαχωρίζοντας τη θέση του από την παράταξή του, τάχθηκε υπέρ του Π.Δ. του ’85. Ανέφερε ότι «υπάρχουν προβλήματα και από τις δύο πλευρές», αλλά με το νέο νόμο η αύξηση της εισφοράς σε γη θα είναι 40% με 50%.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος σχολίασε ότι «το σημερινό περιβαλλοντικό έγκλημα οφείλεται στις πελατειακές και ρουσφετολογικές πρακτικές του πολιτικού συστήματος». Και εκτίμησε πως «η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία δεν έχει να φοβηθεί από μέτρα υπέρ των ελεύθερων χώρων».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER