Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 08:35

Αρχαία Μεσσήνη: Δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Γράφτηκε από την

«Φτωχό» το φετινό 5ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, που ο προϋπολογισμός του μειώθηκε στα 25.000 ευρώ. Τις δύο προηγούμενες χρονιές το Φεστιβάλ είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 330.000 ευρώ, αλλά φέτος παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής Μεσσήνης δεν εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ετσι, τα 25.000 ευρώ θα βγουν από το ταμείο του δήμου - ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην βρεθεί ούτε για του χρόνου χρηματοδότηση. Αλλωστε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για το τι θα γίνει και πού θα βρεθούν τα χρήματα για να συνεχιστεί η διοργάνωση. Είπε ωστόσο πως ευελπιστούν του χρόνου να πετύχουν χρηματοδότηση και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του Φεστιβάλ. Μάλιστα ανέφερε ότι ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης υποσχέθηκε να προωθήσει την ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί επίσης ότι φέτος και οι συμμετοχές δεν ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα του διεθνούς, καθώς από το εξωτερικό υπάρχουν μόνο δύο συμμετοχές, και συγκεκριμένα της Royal Academy of Dramatic Art και του University College London - ενώ δεν θα έρθει το Λύκειο Maurolico από την Ιταλία καθώς σύμφωνα με τον Κ. Γεωργακόπουλο δεν βόλευαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του.

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του Φεστιβάλ Αρχαίας Μεσσήνης είχε γίνει μέσω της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων του υπουργείου Παιδείας, που το είχε κατατάξει στην 5η θέση σε ό,τι αφορά δράσεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Γι' αυτό και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι έπρεπε να πιέσουν περισσότερο το υπουργείο, καθώς συνεχίζει κάποια προγράμματα του παλιού ΕΣΠΑ. Κριτική άσκησε και για τις "χαμένες συμμετοχές" από την Κίνα, την Κύπρο και την Ιταλία.

Ν.Κ.