Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 15:03

Ανακόλουθη η δημοτική αρχή για την ανάπλαση της Ναυαρίνου 

Γράφτηκε από την

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας με πρόσφατο δελτίο Τύπου αναγκάζεται να αποκαλύψει ότι ματαιώνει την ολοκληρωμένη ανάπλαση της παραλίας, την οποία η ίδια είχε εξαγγείλει ως έργο στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ. Κι αυτό γιατί το προβλεπόμενο διεκδικούμενο κονδύλι δεν θα είναι πλέον 10 εκατομμύρια ευρώ -όπως κατ’ επανάληψη είχε ανακοινωθεί από τον δήμαρχο- αλλά πολύ λιγότερο, πιθανώς το 1/3 αυτού.

Με αυτό τον τρόπο για μια ακόμη δημοτική περίοδο (2014-2019) και για μια ακόμα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ (2014-2020) η Παραλία της Καλαμάτας -που αποτελεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης μας- θα παραμείνει στο περιθώριο, με την υλοποίηση ίσως μόνο κάποιων αποσπασματικών παρεμβάσεων που πιθανώς να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν, αφού δεν θα πληρούν τα κριτήρια της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Είναι γνωστό ότι λόγω της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας η βασική χρηματοδοτική πηγή των δήμων είναι το νέο ΕΣΠΑ. Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαμε επισημάνει ότι χρειάζεται έγκαιρος προγραμματισμός και καλή προετοιμασία έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νέου ΕΣΠΑ.

Δυστυχώς λόγω των συνεχών παλινωδιών και της συνήθους τακτικής της δημοτικής αρχής να παίρνει αποφάσεις σε κλειστές συσκέψεις, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική, με μεταβαλλόμενους στόχους και αδιευκρίνιστες προτεραιότητες, είναι άμεσος ο κίνδυνος το πρόγραμμα ΒΑΑ να μην αξιοποιηθεί και το τελικό σχέδιο ΒΑΑ να μην εγκριθεί, αφού ούτε ολοκληρωμένη στρατηγική διαθέτει, ούτε ώριμες μελέτες υπάρχουν αλλά ούτε διάθεση ουσιαστικής διαβούλευσης διαφαίνεται. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η έγκριση του τελικού σχεδίου ΒΑΑ πρέπει να πληροί τα ακόλουθα συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης:

• Ολοκληρωμένος χαρακτήρας της στρατηγικής (να διασυνδέει δράσεις και να διαθέτει μακροπρόθεσμο όραμα).

• Ποιότητα της στρατηγικής (να ικανοποιεί συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους).

• Ωριμότητα σχεδίου ΒΑΑ (να έχει ώριμες μελέτες).

• Συμμετοχικότητα στην ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής (να «εμπλέξει» την κοινωνία, τους πολίτες αλλά και τα άλλα επίπεδα διακυβέρνησης στην όλη διαδικασία).

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να πάψει να κρύβεται πίσω από δελτία Τύπου, να αμφιταλαντεύεται, λόγω άγνοιας του αντικειμένου, μεταξύ προτάσεων και να αποκλείει πολίτες και φορείς από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, γιατί προφανώς φοβάται τον έλεγχο και τη διαφάνεια. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα την διαβούλευση έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη βέλτιστη αξιοποίηση του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ προς όφελος της Καλαμάτας και προς το συμφέρον των πολιτών.

 

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Καλαμάτας