Κυριακή, 10 Απριλίου 2016 08:23

Μεσσηνιακή Αμφικτιονία: Μαρία Κάλλας και Ζορμπάς κάνουν γνωστή τη Μεσσηνία 

Γράφτηκε από τον

Στην Κυπαρισσία, στο Δημαρχείο της πόλης, συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας, με μια σειρά από θέματα και κύριο στόχο την εξωστρέφεια της Μεσσηνίας και του πολιτισμού της.

Ο Τάκης Παπαδόπουλος που εισηγήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας στις 28 Μαρτίου το θέμα «Μέθοδοι αποτελεσματικής διαχείρισης του ρίσκου, Project Management Institute» προτείνει η εκδήλωση να επαναληφθεί και στην Κυπαρισσία υπό την ομπρέλα της Αμφικτιονίας και υπό την αιγίδα του Δήμου Κυπαρισσίας. 

Αναφορικά με την εκδήλωση - συναυλία για τα 40 χρόνια από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας, η κυρία Μέλμπεργκ, πολιτιστική σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη, προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο για καλλιτεχνική μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ελληνικό Πολιτιστικό Μουσικό Σύλλογο Στοκχόλμης, ο οποίος έχει εμπειρία και μεγάλη δραστηριότητα στον τομέα αυτό με τη μετζοσοπράνο Κατερίνα Ρούσσου, μέλος του ανωτέρω συλλόγου. 

Προτάθηκε επίσης να αξιοποιηθεί η ιστορία του Ζορμπά για προβολή της Μεσσηνίας, με δημιουργία ντοκιμαντέρ και συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γεώργιος Στασινάκης, και τον Δήμο Δυτικής Μάνης, με δράσεις που θα αποσκοπούν στην προβολή της ζωής του Ζορμπά στη Μεσσηνία. 

Συζητήθηκαν επίσης: Η προβολή της Μεσσηνίας στα Γιάννενα με τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το οποίο υπάρχουν δεσμοί. Η προώθηση των Μυκηναϊκών Τάφων Περιστεριάς και η  τελευταία ανακάλυψη στη Χώρα του τάφου του πολεμιστή. Η οικονομική ενίσχυση της ενοριακής στέγης του Ναού Αγίων Θεοδώρων Θουρίας, στην οποία επιτελείται αξιοζήλευτο και σοβαρό έργο για τους νέους. Η υποβολή προτάσεων για το Εκτακτο  Καταστατικό Συνέδριο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2016, σε εκτέλεση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του 11ου Συνεδρίου του 2015. Η προετοιμασία για την πρεμιέρα της ταινίας «Η δική μας Κάλλας», στην Καλαμάτα, την Αθήνα και ενδεχομένως αλλού. Η πρόταση ένταξης στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα και η διαχείριση της ταινίας «Η δική μας Κάλλας» στις ΗΠΑ, περί τον Οκτώβριο 2016.

Ο πρόεδρος, δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε: «Προσπαθούμε να διοργανώσουμε μια εξωστρέφεια τόσο της μεσσηνιακής κοινωνίας όσο και ολόκληρου του ελληνισμού, να τιμήσουμε μεγάλες φυσιογνωμίες, μεγάλες προσωπικότητες οι οποίες θα μας πάρουν και θα μας απογειώσουν σε μια άλλη διάσταση. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο καθένας ξεχωριστός και γίνεται μια πολύ καλή δουλειά.

Εχουμε ένα μεγάλο θέμα, τη Μαρία Κάλας, που είναι γνωστό ότι είναι Μεσσήνια και κλείνουν 40 χρόνια από το θάνατο της. Προσπαθούμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις που θα τιμάνε την αξία της και θα προσδιορίσουν την καταγωγή της από την Μεσσηνία. Η ταινία που έχει γίνει έχει φτάσει στο τέλος της και θέλουμε να το διαχειριστούμε. Επίσης στα άλλα θέματα που συζητιούνται είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ζορμπάς είναι μια μεσσηνιακή υπόθεση. Η Μεσσηνία έχει τόσο μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, που αν την βάλουμε σε μια αλληλουχία γεγονότων νομίζω ότι η πρωτοπορία θα ξαναέρθει στη θέση της».

Κ.Μπ.