Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2011 21:29

Ανακοίνωση δημάρχων Πελοποννήσου για σκουπίδια, εκπροσώπηση και οικονομικά προβλήματα

Γράφτηκε από την

Ανακοίνωση με τα συμπεράσματα και τις περαιτέρω δράσεις τους εξέδωσαν μετά την συνάντηση της Δευτέρας στην Τρίπολη οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη διαχείριση απορριμμάτων, την προσωρινή εκπροσώπηση πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Πελοποννήσου και την πορεία των αναπτυξιακών προγραμμάτων “Θησέας" και “Ελλάδα”. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
“Μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
1. Εκφράζουμε την αγωνία μας για τη στασιμότητα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται (υποβάθμιση του περιβάλλοντος, επιβολή προστίμων κ.λπ.).
2. Θεωρούμε ότι πρέπει -επιτέλους- το κράτος αλλά και η Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
3. Ζητάμε συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου.
4. Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
5. Ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες συγκρότησης των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και της συγχώνευσης των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).
6. Δεν αποδεχόμαστε την επιβολή προστίμων για την διαχείριση των απορριμμάτων γιατί η ευθύνη δεν ανήκει στους δήμους / δημάρχους.
7. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην μείωση των Κ.Α.Π. από 6,5 δισ. € σε 4,5 δισ. € που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο γιατί είναι αδιανόητο η τοπική αυτοδιοίκηση που διαχειρίζεται το 3,2% του Εθνικού Προϋπολογισμού να συνεισφέρει το ποσό των 2 δισ. € δηλ. πάνω από 30% των προβλεπόμενων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.)".
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι δήμαρχοι Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός, Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης, Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, Επιδαύρου Κωνσταντίνος Γκάτζιος, Βέλου – Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, Ξυλοκάστρου Αντώνιος Κλαδούχος, Νεμέας Ευάγγελος Αδριανάκος, Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων Κωνσταντίνος Λογοθέτης, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός και Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος.