Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 09:16

Συλλήψεις στην Πύλο για τα σκουπίδια της Οιχαλίας

Γράφτηκε από τον

Να απορρίψουν παράνομα σκουπίδια στη χωματερή του Δήμου Πύλου - Νέστορος, στον "Αγιο Νικόλαο" της Πύλου, επιχείρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, τρία απορριμματοφόρα του Δήμου Οιχαλίας. Λίγο πριν μπουν στο χώρο της χωματερής, τα σταμάτησε δύναμη από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν ότι στα απορριμματοφόρα είχαν καλυφθεί με χαρτόνι τα διακριτικά του δήμου, στον οποίο ανήκουν.

Στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου προσήχθησαν οι οδηγοί τους, ενώ το πρωί παρουσιάστηκε και ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Γιάννης Σαρδέλης. Στη συνέχεια οι 4 άνδρες συνελήφθησαν, με βάση το νόμο περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος και με προφορική εντολή του εισαγγελέα Καλαμάτας αφέθηκαν ελεύθεροι. Προβλέπεται μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στον εισαγγελέα, να κληθούν για να απολογηθούν.

Σε δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν για τη μεταφορά και την προσπάθεια απόρριψης των σκουπιδιών στην Πύλο, ενώ ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε πως αναλαμβάνει όλη την ευθύνη.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης είπε στην "Ε": «Ειδοποιήθηκα ότι απορριμματοφόρα του Δήμου Οιχαλίας πήγαν να αδειάσουν σκουπίδια στο χώρο του δήμου μας, χωρίς να έχω καμία ενημέρωση. Δεν ήξερα τίποτα. Εχουν γίνει μηνύσεις. Η Αστυνομία ενήργησε όπως έπρεπε. Σε μας έκανε μήνυση ο κ. Κανάκης. Εχω μιλήσει, έχω κάνει διάβημα διαμαρτυρίας προς το δήμαρχο Οιχαλίας. Αλλο να υπάρχει συνεργασία και άλλο να γίνεται αυτό που έγινε χωρίς ενημέρωση. Αυτό που έγινε, θίγει τη συνεργασία των δήμων. Το ότι τα σκουπίδια είναι από σχολεία, δεν δικαιολογεί την πράξη. Δεν έχω διαπιστώσει ότι είχαν ξαναρίξει σκουπίδια».

Ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος ανέφερε: «Οι χωματερές του δήμου μας είναι προς αποκατάσταση, όπως είναι και σε άλλους δήμους και η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο. Ηταν σκουπίδια που μαζεύτηκαν από σχολεία και άλλους χώρους συνάθροισης της νεολαίας, με τα τρία απορριμματοφόρα. Για την προστασία της δημόσιας υγείας στους χώρους αυτούς έγινε η προσπάθεια. Ο κ. Καφαντάρης ουδεμία ενημέρωση είχε από κανέναν. Ολη την ευθύνη την αναλαμβάνει ο δήμαρχος Οιχαλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το μέγεθος του προβλήματος με τα σκουπίδια. Δεν υφίσταται θέμα συμφωνίας και συμπαιγνίας. Ζήτησα συγγνώμη από τον κ. Καφαντάρη».

Για τη σοβαρότητα του προβλήματος των σκουπιδιών στο δήμο του και για τη λύση που έχει δρομολογηθεί, δήλωσε: «Είναι σοβαρό το πρόβλημα, θα κοιτάξουμε να το λύσουμε. Εχουμε καθυστερήσει, γιατί με τη μονάδα επεξεργασίας που προβλεπόταν στην Καλλιρρόη, δεν χρειαζόταν για μας σταθμός μεταφόρτωσης. Τώρα που δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει, έχουμε ζητήσει τη δημιουργία τέτοιου σταθμού στο παλιό γήπεδο Ζευγολατιού. Είναι θέμα περιβαλλοντικής διαδικασίας. Οταν πάρουμε την έγκριση, μετά από 5 ημέρες, θα έχουμε ανάδοχο για τη μεταφορά των σκουπιδιών σε αδειοδοτημένο χώρο».

(Φωτογραφία αρχείου)