Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 16:01

Σύσκεψη για τις πατάτες στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Σύσκεψη για τις πατάτες στη Μεσσήνη

Σύσκεψη για το πρόβλημα της πατάτας κάνουν οι δημοτικές παρατάξεις στη Μεσσήνη. Το πρόβλημα με τους πατατοπαραγωγούς, επειδή η πατάτα δεν έχει φέτος τιμή, συζητήθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ξεκίνησε την κουβέντα λέγοντας ότι «καταστρέφεται κόσμος» και οι παρατάξεις πρέπει να βρουν τον τρόπο για να συμπαρασταθούν στους πατατοπαραγωγούς. Μάλιστα είπε ότι ο ίδιος είναι «διαθέσιμος να κάνει τα πάντα». 

Οι επικεφαλής της μείζονος Στάθης Αναστασόπουλος και της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης τόνισαν ότι αν είχαν γίνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα είχαν καθυστερήσει οι εισαγωγές και θα είχε δοθεί ο χρόνος να πουληθεί η τοπική παραγωγή σε καλύτερη τιμή. Βέβαια, ο δήμαρχος ανταπάντησε ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά και κανένας υπουργός δεν μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει στον εισαγωγέα να μην φέρει στην Ελλάδα πατάτες από αλλού. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο, χώρα και αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που όμως έχει κατακτήσει την παγκόσμια αγορά με το συγκεκριμένο προϊόν. Δίνοντας έτσι να καταλάβουν όλοι πως χρειάζεται και ένας σχεδιασμός ως προς τις υποδομές και την προώθηση του προϊόντος· και το θέμα είναι πολύπλευρο και λύνεται με συνεργατικές δράσεις και την χάραξη στρατηγικής. Κάτι ανάλογο συμπλήρωσε και ο Δημ. Σαμπαζιώτης, δίνοντας βάρος περισσότερο στο ότι το υπουργείο δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, προκειμένου να δώσει το πλεονέκτημα μέσω των ελέγχων στους Ελληνες παραγωγούς να διαθέσουν το προϊόν τους πριν μπουν στην αγορά οι εισαγόμενες πατάτες. 

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε με τη συνοδεία της βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτας Κοζομπόλη, να είχε πάει πριν 5 ημέρες στον υπουργό και να είχε προτείνει λύσεις. Πάντως τόσο ο Γ. Τσώνης όσο και ο αντιδήμαρχος και πατατοπαραγωγός Νίκος Κοτταρίδης υπενθύμισαν την συνάντηση που είχε προηγηθεί πριν περίπου ένα μήνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τότε μαζί με την κ. Κοζομπόλη και αυτοδιοικητικούς παράγοντες από την Αμαλιάδα Ηλείας και την Κάτω Αχαγιά της Αχαΐας είχαν ζητήσει να γίνουν και φέτος οι φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι. 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Χριστόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί μια Δημοτική Συνεταιριστική Επιχείρηση για να στηρίξει τα τοπικά προϊόντα - καθώς όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, η κατρακύλα της τιμής απειλεί και άλλα προϊόντα. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER