Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 09:35

Μνημόσυνο στη Σφακτηρία 

Γράφτηκε από την

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων θα γίνει για πρώτη φορά σήμερα στις 10 π.μ. στην Σφακτηρία, στη μνήμη των ηρώων πεσόντων Σαχίνη, Τσαμαδού, Αναγνωσταρά, καθώς και του Ιταλού φιλέλληνα Σαντόρε ντι Σανταρόζα.

 

Στις 26 Απριλίου του 1825, ο Αιγυπτιακός στόλος κατέλαβε την Σφακτηρία και πάνω από 400 Ελληνες και φιλέλληνες σκοτώθηκαν. Το «Αρης» κατόρθωσε να βγει νικητής στο ανοιχτό πέλαγος από τον αιγυπτιακό στόλο, προκαλώντας μεγάλη φθορά στους εχθρούς, απίστευτη για το μέγεθός του. Ο Βότσης, μετά την ηρωική έξοδο, οδηγεί τον «Αρη» στην Καλαμάτα και από κει στο Ναύπλιο. Η θαυμαστή διαφυγή του «Αρη» εντυπωσίασε και ενθουσίασε όλους τους Ελληνες αλλά και τους Ευρωπαίους. Αξια λοιπόν, ειπώθηκαν και γράφτηκαν ηχηρές εκφράσεις θαυμασμού όπως: «Πολεμικό και Ναυτικό μεγαλούργημα, υπέρτατη δεξιοτεχνία, ανήκουστη τόλμη και αδάμαστη θέληση», αναφέρει το κάλεσμα του Δήμου.

Η ώρα συνάντησης είναι στις 9.30 π.μ. στο Δημαρχείο, για να ακολουθήσει επιβίβαση στις λάτζες. Μετά την τελετή θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο Δημαρχείο. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αντιναύαρχος Πελοπίδας Αγγελόπουλος επίτιμος Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ.