Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 18:12

Η αντίσταση της παράδοσης - Η Καλαμάτα μέσα στην ιστορία

Γράφτηκε από την
Η αντίσταση της παράδοσης - Η Καλαμάτα μέσα στην ιστορία

Μετά την πρώτη καταστροφή της Καλαμάτας από τον Ιμπραήμ τον Μάιο του 1825 έρχεται και η δεύτερη το 1826, μετά την πτώση του Μεσολογγίου, όταν ο Ιμπραήμ επιστρέφει στο στρατηγείο του στη Μεθώνη. Ετσι καταστρέφει ό,τι είχε απομείνει όρθιο και όποιο πρόχειρο κατάλυμα είχαν στήσει όσοι Καλαματιανοί είχαν επιστρέψει στην πόλη μετά την πρώτη καταστροφή. Κατόπιν τούτου ο καλαματιανός λαός καταφεύγει ή στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου για να σωθεί ή στην περιοχή της Μάνης, που μετά την ηρωική μάχη της Βέργας οι Μανιάτες σταματούν τις ορδές του Ιμπραήμ, ο οποίος εγκαταλείπει τότε την ιδέα της κατάληψης της Μάνης.  

Από τότε η Καλαμάτα μετατρέπεται από καθαρά αγροτική περιοχή σε αστική, ουσιαστικά μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1879, που κινδύνευσε να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Με απόφαση τότε του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κατασκευάστηκαν οι δύο πλατείες της Καλαμάτας, ήτοι η πλατεία 23ης Μαρτίου και η προς την Υπαπαντή το έτος 1880. Η δεκαετία 1885-1895 θεωρείται ότι αποτέλεσε τη χρυσή δεκαετία της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, η οποία εκτός από την εμβρυακή βιομηχανία της, με την ανάπτυξη του λιμανιού αποτέλεσε κέντρο εξαγωγής σταφίδας, οινοπνεύματος και μεταξιού. 

Η ζωή του Ιστορικού Κέντρου

Αυτήν την εποχή η αγορά της Καλαμάτας, αυτό που αποκαλούμε σήμερα Ιστορικό Κέντρο, σφύζει από ζωή. Και οι δύο παππούδες μου διατηρούν επιχειρήσεις στην καρδιά του. Ο πρώτος κατεβαίνει από τον Ταΰγετο στα μέσα της δεκαετίας του 1880 και το 1898 ιδρύει εμπορικό οίκο που υπάρχει ακόμα και σήμερα και ο έτερος κατεβαίνει και αυτός από το ίδιο βουνό και δημιουργεί οινοποιείο μέχρι την τραγωδία της εκτέλεσής του, τον Φεβρουάριο του 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αφήνοντας τέσσερα  ανήλικα παιδιά ορφανά -το ένα είναι η μητέρα μου. Παρόλα αυτά το οινοποιείο λειτούργησε για αρκετά χρόνια μετά. Εδώ ήταν το κέντρο της πόλης για πολλές δεκαετίες και χαρακτηριστικά δραστηριοποιούνται ακόμα και σήμερα πολλές επιχειρήσεις, όπως η εφημερίδα "Θάρρος" και το πρώτο κατάστημα της Τράπεζας Πίστεως του Κωστόπουλου και Alpha Bank σήμερα, αλλά και άλλα.

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να αποδώσω σε κάποιους την πρωτοκαθεδρία αλλά για να αποτυπώσω τη φυσιογνωμία του Ιστορικού Κέντρου που πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για τις ερχόμενες γενεές. Αυτό είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο που κάνει την πόλη να ξεχωρίζει ανάμεσα από άλλες πόλεις.

Το Ιστορικό Κέντρο σήμερα

Η περιοχή αυτή, σήμερα, είναι ταυτόχρονα μια ζωντανή επιχειρηματική ζώνη και μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Ο δήμαρχος αυθαίρετα έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάπλαση του χώρου, την ίδια στιγμή που κάνει έργα στον χώρο της εκκλησίας της Υπαπαντής, περιορίζοντας τις θέσεις στάθμευσης, για την ανάδειξη της ιστορικότητας και του μνημειακού χαρακτήρα της περιοχής όπως μας λέει, το βραβείο δε θα είναι 6.000 ευρώ.

Γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη των χρηστών της περιοχής, μέσω ενός δημοψηφίσματος, ώστε εκ των υστέρων να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος και όχι τα όποια μέτρα να ανακοινώνονται προκαταβολικά από τον δήμαρχο; Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και των καταστηματαρχών είναι αντίθετη με τις εξαγγελίες του δημάρχου, που θέλει να κάνει την περιοχή ένα χώρο αναψυχής. Αν στενέψουν οι δρόμοι και ταυτόχρονα μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο, δεν θα είναι ένα μέτρο που θα πλήξει τον εμπορικό κόσμο της περιοχής καθώς και τους μόνιμους κατοίκους από την έλλειψη χώρων στάθμευσης; Αν αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η διατύπωση ιδεών, όπως ισχυρίζεται ο δήμαρχος, δεν νομίζετε ότι τα 6.000 ευρώ που θα δοθούν σε αρχιτέκτονες και μάλιστα που δεν είναι και κάτοικοι Καλαμάτας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, δεν είναι μια περιττή σπατάλη; 

Ο George Soros, η "Ανοιχτή Κοινωνία" και ο δήμαρχός μας

Ο μεγαλοκεφαλαιούχος και οικουμενιστής George Soros, ο οποίος παρεμπιπτόντως κατασκεύασε το χρηματιστήριο των Σκοπίων για να δημιουργήσει μια οικονομική βάση για την επιβίωση και αναγνώριση αυτού του ψευδοκράτους, έχει δημιουργήσει μια ΜΚΟ για να διεισδύει σε όλα τα κράτη προκειμένου να εξυπηρετεί τους σκοπούς του με το όνομα «Ανοιχτή Κοινωνία». Αυτές τις λέξεις χρησιμοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση για να περιγράψει το χώρο του Ιστορικού Κέντρου απαντώντας σε ερώτησή μου. Η ερώτηση που του έθεσα ήταν ποια σχέση με την ιστορική μνήμη και τον μνημειακό χαρακτήρα της περιοχής μπορεί να έχουν ο χορός μπατσάτα που έγινε για χάρη της τηλεοπτικής εκπομπής «Μπράβο Ρούλα», μια πολυπολιτισμική όπερα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δρόμου και το Street Fashion Show, δηλαδή μια ερασιτεχνική πασαρέλα. Ολα αυτά έγιναν στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου.

Οι άνθρωποι του κομματικού σωλήνα και μια πρόταση

Για να μην καθορίζεται, λοιπόν, η ζωή μας από ανθρώπους που προέρχονται από τα κόμματα της σάπιας μεταπολίτευσης, η οποία μας έφτασε μέχρι εδώ, που δεν ενδιαφέρονται ούτε έχουν κανένα όραμα για την πόλη μας, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι ούτε Καλαματιανοί αλλά τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένες θέσεις από τα κόμματα, θα πρέπει οι δημότες όλοι μαζί να ενδιαφερθούν για τα κοινά. Προτείνω την ύπαρξη μιας γερουσίας, που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και η οποία θα δημιουργείται από πρεσβύτερους δημότες βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, καθώς και τοπικά δημοψηφίσματα στα οποία οι κάτοικοι μιας περιοχής θα καθορίζουν τον χαρακτήρα της και θα δίνουν λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Γιώργος Δημητρούλιας

Δημοτικός σύμβουλος με την "Ελληνική Δράση" 


NEWSLETTER