Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 08:41

Μάκαρης: Αναξιοποίητο το Μέγαρο Χορού

Γράφτηκε από τον

Κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για το Μέγαρο Χορού, άσκησε χθες ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, κατηγορώντας την ότι δεν αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το Μέγαρο.

Σε επίσκεψη στο Μέγαρο, μαζί με μέλη της παράταξής του, ο κ. Μάκαρης ενημερώθηκε από το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλη Τζαμουράνη για τα προβλήματα και τις δυνατότητές του και ξεναγήθηκε στους χώρους του.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σημαντική πολιτιστική υποδομή μείζονος σημασίας που κόστισε κοντά 13 εκ. ευρώ. Παρατήρησε ότι παραμένει ανεκμετάλλευτο από τη δημοτική αρχή και ανοίγει μόνο στο Φεστιβάλ Χορού, ενώ πρόσθεσε πως και η μελέτη διαχείρισης από την Εθνική Τράπεζα παραμένει ανενεργή.

Ο Μ. Μάκαρης ζήτησε να αξιοποιηθεί το Μέγαρο, αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να το δούμε μεμονωμένα για το φεστιβάλ. Να τεθεί επί τάπητος το πώς θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει να οργανώνονται δράσεις που θα αξιοποιούν το μέγιστο των δυνατοτήτων του». Είπε ότι «το Φεστιβάλ Χορού δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και κινδυνεύει ως θεσμός» κι επεσήμανε: «Είναι μεγάλες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής. Είδε το θέμα αποσπασματικά. Το ίδιο κινδυνεύει να γίνει και με την Παραλία Καλαμάτας. Πιθανόν να μην ενταχθεί η ανάπλαση της παραλίας». Ανέφερε, ακόμα, ότι «για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα τις επαφές τις κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος. Πολιτικός παρεμβατισμός δεν επιτρέπεται στα πολιτιστικά ζητήματα. Είναι θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή».

Μιλώντας για τα κατασκευαστικά προβλήματα, είπε ότι «στο Μέγαρο υπάρχουν προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Εχει δοθεί παράταση για την αποκατάσταση των προβλημάτων στη σκηνή. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Δεν έχει τελειώσει, δεν έχει παραδοθεί το κτήριο». Ζήτησε το θέμα της διαχείρισης του Μεγάρου να είναι προς όφελος του καλαματιανού λαού. Ευχήθηκε να μην έχει ίδιο αποτέλεσμα με αυτό που είχαν τα ολυμπιακά ακίνητα και παρατήρησε πως «έπρεπε να έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας εκ των προτέρων».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μάκαρης πρότεινε να γίνονται «μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, να δίνονται στο Μέγαρο τα ρεσιτάλ που δίνονται στις μικρές αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου και επιστημονικά συνέδρια. Ο συνεδριακός τουρισμός μπορεί να υποστηριχθεί από το Μέγαρο Χορού».

Τέλος, ενημέρωσε ότι «ήρθαμε να δούμε πού ακριβώς θα φιλοξενηθεί η Σχολή Χορού, η οποία λειτουργούσε αρμονικά στο Ζουμπούλειο».

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης στο Δ.Σ. της "Φάρις", ζήτησε το Μέγαρο Χορού «να γίνει μια κυψέλη από δραστηριότητες που θα αποφέρει οφέλη στην πόλη». Ανέφερε ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχει βούληση και παρατήρησε πως «είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο, αλλά το αντιμετωπίζουμε σαν ένα βουνό που μας δημιουργεί βάρος».

Γ.Σ.