Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 19:31

Για την προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών ανησυχεί ο Νίκας 

Γράφτηκε από τον

«Το κατεπείγον είναι η προσωρινή διαχείριση για τα σκουπίδια και τα πρόστιμα, ποιος θα τα πληρώσει. Μπροστά μας είναι μόνο η προσωρινή διαχείριση».

Αυτά τόνισε χθες, εκφράζοντας την αγωνία του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με αφορμή τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Παρασκευή, όπου συμμετείχε η μισή σχεδόν κυβέρνηση και οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, «συμφωνήθηκε να ολοκληρώσουμε τον ΠΕΣΔΑ στην Πελοπόννησο μέχρι τις 15 Ιουνίου και να προχωρήσουμε όλοι οι δήμοι την προσωρινή διαχείριση». Παρατήρησε πως «η μόνιμη διαχείριση θα είναι είτε τοπική, θα αναλάβουν οι δήμοι, είτε με ΣΔΙΤ» κι εκτίμησε ότι «και σήμερα να υπογραφούν οι ΣΔΙΤ, σε 2 - 3 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα».

Ο κ. Νίκας επεσήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «αν δεν υπάρξει υποστήριξη για ΧΥΤΥ, δεν μπορεί να προχωρήσει η τοπική διαχείριση. Αν δεν υπάρξει στήριξη σε ΧΥΤΥ, είναι μονόδρομος η ΣΔΙΤ».

Για τη στήριξη της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών ο δήμαρχος επιβεβαίωσε ότι προβλέπονται 270 εκ. ευρώ για προμήθεια μηχανημάτων μέσω ΕΣΠΑ. Είναι στον αέρα από το υπουργείο η πρόσκληση για μηχανήματα». Δήλωσε, επίσης, ότι η αίσθηση που αποκόμισε είναι «πως για μόνιμη λύση, θα κυριαρχήσει η ΣΔΙΤ, ο διαγωνισμός της Περιφέρειας βελτιωμένος» κι εξήγησε: «Χωρίς βοήθεια σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο δεν μπορεί να προχωρήσει η τοπική διαχείριση».

Επιρρίπτοντας ευθύνες και σε συναδέλφους του δημάρχους, παρατήρησε ότι «όλοι οι δήμοι γύρω μας δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα στην προσωρινή διαχείριση. Από το 2012 έπρεπε να είχαν κάνει προσωρινή διαχείριση οι δήμοι».

Γ.Σ.