Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 13:39

Κατσιβέλας: “Η κυβέρνηση δεν μιλάει ξεκάθαρα για τα σκουπίδια” 

Γράφτηκε από τον
Κατσιβέλας: “Η κυβέρνηση δεν μιλάει ξεκάθαρα για τα σκουπίδια” 

"Η κυβέρνηση μιλάει με 2-3 γλώσσες, δεν μιλάει ξεκάθαρα και κάποιοι δήμαρχοι παίζουν παιχνίδια συνειδητά ή ασυνείδητα", επισήμανε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο για την πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα.

Από εκεί και πέρα επισήμανε ότι όπως έχουν τα δεδομένα, καλύτερη λύση είναι αυτή της ΣΔΙΤ, καθώς τόνισε ότι μεγάλο ζητούμενο είναι η διαχείριση του υπολείμματος και σε περίπτωση που οι δήμοι πάνε μόνοι τους σε διαχείριση, κανείς δεν λέει τι θα γίνει με αυτό. Οπως και να έχει, στο δήμο εντός του μηνός θα πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις, καθώς ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη που έχει ανατεθεί και θα γίνει εκ νέου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ενημερώνοντας το Σώμα ο κ. Κατσίβελας υπογράμμισε πως αυτό που κατατέθηκε στην σύσκεψη, ήταν ή λύνετε το πρόβλημα μόνοι σας ή λύνεται με ΣΔΙΤ. Ομως πρέπει να δουν το ζήτημα του υπολείμματος, καθώς μέχρι εκεί όλοι ξέρουν τι να κάνουν. Εξαπολύοντας ευθείες βολές προς την κυβέρνηση σημείωσε πως ένας υπουργός δεν παίζει καθαρά, δεν μιλάει καθαρή γλώσσα και βάζει άλλους να δημιουργούν πρόβλημα για να πάει η λύση σε αυτό που είναι επιθυμητό κατ' αυτόν. Τόνισε ακόμη ότι "στο περιβάλλον των δημάρχων υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους μικρούς δήμους και τους δήμους των πρωτευουσών οι οποίοι έχουν αυτονομηθεί. Θέλουν τοπική διαχείριση αλλά κανείς δεν λέει πού θα πάει το υπόλειμμα. Από την άλλη οι μικροί δήμοι λένε να κρατηθεί ζωντανή η ΣΔΙΤ μέχρι να δουν τι θα γίνει με το υπόλειμμα". 

Οσον αφορά το κόστος, είπε ότι έχουν ακουστεί πολλά ψέματα και το κόστος με τη ΣΔΙΤ είναι 62 ευρώ ο τόνος συν το ΦΠΑ. Ο ίδιος τόνισε πως ζήτησε η ΣΔΙΤ να παραμείνει ανοιχτή υπόθεση, να μην κλείσει, και κάλεσε τους δημάρχους των πρωτευουσών που παράγουν και τα περισσότερα απορρίμματα, να δεσμευτούν να φτιάξουν υποδομές για τα υπολείμματα, κάτι που δε δέχτηκαν. Μάλιστα είπε ότι ο κ. Νίκας του πρότεινε να πάρει η Τριφυλία την διαχείριση του υπολείμματος, χωρίς όμως αυτό να το δεχθεί.

Μιλώντας για τη ΣΔΙΤ σημείωσε πως αν υπέγραφε η Περιφέρεια με την ΤΕΡΝΑ, η εταιρεία δεσμευόταν από την επόμενη μέρα να αναλάβει την διαχείριση. Με την διαπραγμάτευση που έγινε, όπως είπε, αυτό εξαφανίστηκε και πλέον οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν την προσωρινή διαχείριση.

Οσον αφορά το Δήμο Τριφυλίας, επισήμανε ότι η μελέτη του δήμου για το Τοπικό Σχέδιο Δράσης ολοκληρώνεται και μέσα στο Μάιο θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις. Ανέφερε πως έχει ξεκινήσει και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αρχής γενομένης από το Κοπανάκι.

Για καθυστερήσεις από την πλευρά του δήμου στο θέμα της διαχείρισης έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, τονίζοντας πως ένα χρόνο περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Ομως ο δήμος θα μπορούσε να κάνει όλα τα ενδιάμεσα στάδια. "Πρέπει να ξεκινήσουμε και θα δούμε τι θα κάνουμε με το υπόλειμμα", σημείωσε.

Για σοβαρές ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης μίλησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης υπογραμμίζοντας πως ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο γι' αυτό δεν έχουν πάρει μια απόφαση φιλική στο περιβάλλον και προς το οικονομικό συμφέρον των πολιτών. Τόνισε δε πως το κόστος από τη ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τον κ. Νίκα, είναι 80 ευρώ συν ΦΠΑ συν κόστος μεταφοράς.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER