Κυριακή, 29 Μαϊος 2016 07:53

Δωδεκαήμερο το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Δωδεκαήμερο το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Δωδεκαήμερης διάρκειας θα είναι το φετινό 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα διεξαχθεί στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μεταξύ 15 και 26 Ιουλίου.

Η παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων προγραμματίζεται να γίνει, στις 6 Ιουνίου στην Αθήνα, στο υπουργείο Πολιτισμού, και την 1η Ιουλίου στην Καλαμάτα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η προπώληση των εισιτηρίων δε -με τιμές 15 και 12 ευρώ-, πρόκειται να ξεκινήσει στις 5 Ιουλίου.

Τα πιο πάνω γνωστοποίησαν χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο πρόεδρος της «Φάρις» Θανάσης Ηλιόπουλος και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Κασιούμη.

Ο Θ. Ηλιόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία για την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ, για το οποίο -όπως είπε- έχει ήδη εξασφαλιστεί από την πολιτεία πίστωση 250.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Πολιτισμού, όταν πέρυσι το κονδύλιο που είχε διατεθεί έφθανε τα 120.000 ευρώ:

«Ο δήμος έχει συντάξει το σχετικό τεχνικό δελτίο, το οποίο βρίσκεται ήδη στο ΥΠΠΟ» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός του φετινού 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού είναι 414.000 ευρώ, αν και εκτίμησε ότι η τελική δαπάνη θα είναι μικρότερη. Επιπλέον, ο πρόεδρος της «Φάρις» σημείωσε ότι φέτος έχει γίνει προσπάθεια ώστε να μοιραστούν ίσα οι δαπάνες μεταξύ του καλλιτεχνικού και του οργανωτικού μέρους, καθώς οι δεύτερες, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν τη «μερίδα του λέοντος».

Οι παραστάσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Χορού, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς και σε εξωτερικό χώρο της Καλαμάτας, ενώ τα σεμινάρια θα στο Ζουμπούλειο και στο Δημοτικό Στάδιο.

Ο Θ. Ηλιόπουλος, καταλήγοντας, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται νέα ιστοσελίδα για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, στην οποία τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν βασικές πληροφορίες, ενώ πλήρως έτοιμη -όπως είπε- θα είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με περιεχόμενο και από τις φετινές εκδηλώσεις.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΦΧ Κατερίνα Κασιούμη, τόνισε κι αυτή ότι η προετοιμασία εξελίσσεται με εξαιρετικούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι το φετινό φεστιβάλ εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητα των καλλιτεχνών καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του από τα δύο σεμινάρια που οργανώνονται, το ένα απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές επαγγελματικών σχολών, ενώ το δεύτερο αφορά επαγγελματίες και ερασιτέχνες, «λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών σε μια πρωτότυπη αρμονική συνύπαρξη».

Η Κ. Κασιούμη δεν αποκάλυψε τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεατιβάλ Χορού Καλαμάτας, είπε όμως ότι σε αυτό θα συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και απόφοιτοι -καταξιωμένοι επαγγελματίες πλέον- της Σχολής Χορού της ΔΕΠΑΚ.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER