Κυριακή, 05 Ιουνίου 2016 08:56

Τριφυλία: Ανοιχτή η πόρτα για τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας 

Γράφτηκε από τον
Τριφυλία: Ανοιχτή η πόρτα για τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας 

Στη διαχείριση των απορριμμάτων από τον ίδιο το δήμο, αφήνοντας όμως ορθάνοιχτη την πόρτα για ένταξη στη ΣΔΙΤ, οδηγεί το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας, που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης. 

Μπορεί το σχέδιο να προτείνει ως επικρατέστερο σενάριο τη διαχείριση από τον ίδιο το δήμο, αλλά όπως φάνηκε και ειπώθηκε, αυτό λόγω του υψηλού κόστους μπορεί να το κάνει μέχρι ενός σημείου, που είναι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Από εκεί και πέρα θα πρέπει ή να πάει μόνος του στη δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων ή να φτιάξει ΧΥΤΥ (που και τα δύο έχουν πολύ μεγάλο κόστος), είτε, τέλος, να τα πάει σε συνεργασία με τη ΣΔΙΤ όπου το κόστος θα είναι χαμηλότερο.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα που τόνισε ότι το ΤΟΣΔΑ πρέπει να είναι σύμφωνο με τον ΕΣΔΑ ο οποίος οδηγεί σε 2 αδιέξοδα: από την μια τα οικονομικά κόστη και από την άλλη τι θα κάνεις με τα υπολείμματα. Για αυτό, είπε, είτε διαγράφουμε τη ΣΔΙΤ και πρέπει να βρούμε χρήματα να κάνουμε όλα αυτά μόνοι μας ή πρέπει να επανέλθει η ΣΔΙΤ με άλλη μορφή. Και η προσωπική του αίσθηση, όπως είπε, είναι ότι θα προχωρήσουν με την δημιουργία πράσινων σημείων και καφέ κάδους, κι από εκεί και πέρα νομοτελειακά θα πάνε στη ΣΔΙΤ. 

Σε άλλο σημείο τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος όσο και ο μελετητής Γιώργος Σιγαλός τόνισαν πως το ΤΟΣΔΑ δεν μπορεί να απέχει από τις βασικές αρχές του ΕΣΔΑ, καθώς αν δεν είναι σύμφωνο δεν μπορεί να πάρει έγκριση και χρηματοδότηση.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη ο κ. Σιγαλός στο Δημοτικό Συμβούλιο -το οποίο απλώς ενημερώθηκε χωρίς να παρθεί απόφαση παραλαβής- επισήμανε ότι μέσα από τον εθνικό σχεδιασμό υπάρχουν οι στόχοι που αφορούν κάθε δήμο και δίνονται κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, που σημαίνει και το πώς πρέπει να συνταχθεί το ΤΟΣΔΑ. Επιγραμματικά ανέφερε ότι πρέπει να γίνει διαλογή στην πηγή σε 4 ρεύματα και διαχείριση των γαιοαποβλήτων, ανάφερε δε και δράσεις με τις οποίες μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται.

Από εκεί και πέρα παρουσίασε 4 σενάρια. Το πρώτο είναι το μηδενικό που ο δήμος δεν κάνει τίποτα και συνεχίζει όπως σήμερα με όλες τις συνέπειες. Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει μια μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων, κάτι όμως που δεν συμβαδίζει με την ελληνική νομοθεσία και τον εθνικό σχεδιασμό. Το τρίτο σενάριο είναι να πάνε όλα τα απορρίμματα στην ΤΕΡΝΑ, που για αυτό υπάρχουν δύο ζητήματα: 1) ότι θα πρέπει να φτιαχτούν σταθμοί μεταφόρτωσης και αν η μονάδα μακριά το κόστος μεταφοράς θα είναι μεγάλο και 2) ότι το να πας σύμμεικτα απορρίμματα σε μια κεντρική μονάδα πάλι δεν συμβαδίζει με τη νομοθεσία και τον εθνικό σχεδιασμό. Το τέταρτο σενάριο, το οποίο είπε ότι προτείνουν, είναι να διαχειριστεί τα απορρίμματα ο ίδιος ο δήμος, κάνοντας ανακύκλωση στην πηγή και κομποστοποίηση, και από εκεί και πέρα τα υπολείμματα από κάθε δράση, ίσως και κάποιο ποσοστό από τα απόβλητα, να τα προωθεί σε κάποια κεντρική μονάδα. Τόνισε σε αυτό το σημείο πως με το υποσενάριο για δημιουργία δικού του ΧΥΤΥ στο δήμο το κόστος πάει πολύ ψηλά και δεν προτείνεται.

Εξειδικεύοντας το συγκεκριμένο σενάριο ο μελετητής είπε ότι περιλαμβάνει τη δημιουργία 5 πράσινων σημείων, ένα σε κάθε δημοτική ενότητα, όπου θα μαζεύονται ανακυκλώσιμα και ογκώδη απόβλητα. Το κάθε τέτοιο σημείο θα καλύπτει μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων και το κόστος εγκατάστασης για το καθένα είναι 235 χιλ. ευρώ συν το κόστος λειτουργίας. Επίσης παράλληλα θα δημιουργηθούν και οι πράσινες νησίδες, δηλαδή σημεία μέσα στις πόλεις σε κεντρικά σημεία που θα είναι κάποιοι κάδοι στη σειρά. Από όλα αυτά τα σημεία τα υλικά θα πηγαίνουν σε ΚΔΑΥ για επεξεργασία - ενώ επισήμανε ότι υπάρχει επιδότηση για αγορά κάδων και απορριμματοφόρων.

Στο ίδιο σενάριο προτείνεται η δημιουργία 3 μονάδων κομποστοποίησης που θα είναι: ένας δίπλα στο βιολογικό καθαρισμό Κυπαρισσίας, ένας δίπλα ή μέσα στον βιολογικό καθαρισμό Φιλιατρών (προκειμένου σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνεται και η επεξεργασία της λυματολάσπης) και ένας δίπλα από τον ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων. Το κόστος για κάθε μια τέτοια μονάδα είναι 710 χιλ. ευρώ. Ακόμη ανέφερε πως θα χρειαστούν δύο σταθμοί μεταφόρτωσης αν το τελικό αποτέλεσμα πάει στο ΣΔΙΤ και η χωροθέτηση τους θα εξαρτηθεί από πού θα χωροθετηθεί ο κεντρικός σταθμός μεταφόρτωσης - λέγοντας μάλιστα πως αυτός μακάρι να χωροθετηθεί στο δήμο για να μειωθεί σημαντικά το κόστος μεταφοράς. Πιθανά σημεία πάντως δημιουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης είναι ο ΧΑΔΑ Φιλιατρών και δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό Κυπαρισσίας. 

Υποσενάρια είναι η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων που το κόστος της είναι στα 2,3 εκ. ευρώ, αλλά και πάλι κάπου θα πρέπει να πάει το τελικό προϊόν, καθώς και η δημιουργία ΧΥΤΥ με κόστος 3,5 εκ. ευρώ συν 200 χιλ. ευρώ λειτουργικά έξοδα, το οποίο είπε είναι ασύμφορο και μπορεί να γίνει μόνο με διαδημοτική συνεργασία.

Τέλος ο κ. Σιγαλός απάντησε σε ερωτήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Ευστάθιου Ανδρινόπουλου, Επαμεινώνδα Βουδούρη και Σαράντου Κουκούμη, δημοτικών συμβούλων και του κοινού. Μερικά σημαντικά στοιχεία που δόθηκαν με αυτή την ευκαιρία είναι ότι ο όγκος των σκουπιδιών του δήμου είναι 12.900 τόνοι από τους οποίους το 41% είναι οργανικό και στόχος είναι από αυτό το 40% να κομποστοποιηθεί. Το κόστος λειτουργίας των πράσινων σημείων είναι 100.000 ευρώ το χρόνο για το καθένα αλλά προβλέπονται επίσης 4-6 θέσεις εργασίας για το καθένα. Μπορεί, ειπώθηκε, να μην γίνουν όλες οι μονάδες κομποστοποίησης από την πρώτη χρονιά αλλά σταδιακά, ενώ υπογράμμισε ότι μπορούν να γίνουν 3 κινητές μονάδες. Υπογράμμισε δε πως το κόστος ανά τόνο από αυτό το σενάριο έχει καθοριστεί καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ακόμη ανέφερε ότι το σενάριο αυτό αφήνει ανοιχτό τι θα γίνει με τα σύμμεικτα, υπογραμμίζοντας ότι η πλέον ασύμφορη λύση είναι η δημιουργία ΧΥΤΥ. Επισήμανε δε ότι ο δήμος μπορεί να ξεκινήσει σιγά σιγά όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει να ξεκινήσει.

Τέλος, να σημειώσουμε πως το Τοπικό Σχέδιο Δράσης θα αναρτηθεί στην σελίδα του δήμου www.dimostrifylias.gr όπου θα μπορεί να το δουν οι πολίτες. 

 

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER