Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 20:17

Σχέδιο για τα σκουπίδια στη Μεσσήνη χωρίς χώρο για τη μονάδα 

Γράφτηκε από την
Σχέδιο για τα σκουπίδια στη Μεσσήνη χωρίς χώρο για τη μονάδα 

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών. Ο μόνος που μειοψήφησε ήτανε ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος. Στο τοπικό σχέδιο προβλέπεται ότι η μονάδα προσωρινής διαχείρισης θα γίνει σε χώρο που θα λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, καθώς στη διαβούλευση με τις παρατάξεις που προηγήθηκε, συμφωνήθηκε να αφαιρεθεί από το προσχέδιο που είχε στείλει ο μελετητής η αναφορά στα Λιμενικά.

Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε"- η εγκατάσταση των μηχανημάτων προσωρινής διαχείρισης στον εν λόγω ΧΑΔΑ δεν έχει αποκλειστεί, όπως και το να είναι κάποιος δασικός χώρος ή κάποιος άλλος χώρος (σ.σ. ακούγεται το Βαλτί το οποίο είχε αγοραστεί επί δημαρχοντίας Παύλου Πτωχού για ΧΑΔΑ), τον οποίο θα καθορίσει περιβαλλοντολόγος και θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τον τρόπο συλλογής των σκουπιδιών, τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση - όπως άλλωστε προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός. 

 

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος τόνισε ότι ο δήμος θα εργαστεί στην κατεύθυνση της διαδημοτικής συνεργασίας και ήδη γίνεται μια προσπάθεια με το Δήμο Οιχαλίας. Εδωσε επίσης έμφαση στη διαλογή στην πηγή από τους ίδιους τους πολίτες και είπε ότι θα γίνει σχετική διαφημιστική καμπάνια, αλλά και θα μπουν και οι κατάλληλοι κάδοι.  

Ο κ. Ξαρχάκος στην εισήγησή του εστίασε επίσης στην ανάγκη απορρύπανσης του ΧΑΔΑ στα Λιμενικά και την πλήρη εξυγίανση του χώρου - παράλληλα προειδοποίησε πως έχουν ξεκινήσει να πέφτουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σκόπιμο έκρινε επίσης να υπάρξουν διαδημοτικές συνεργασίες, έτσι ώστε το κόστος της επεξεργασίας να πέσει και να επιβαρύνονται λιγότερο οι δημότες. Κι αυτό βέβαια μέχρι να ξεκινήσει η οριστική διαχείριση σε επίπεδο Περιφέρειας και ξεκινήσει η επεξεργασία των σκουπιδιών από την ΤΕΡΝΑ. Οσο για την εγκατάσταση της μονάδας είπε ότι θα γίνει σε έναν χώρο κατάλληλο, ο οποίος θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, που όμως δεν έχει βρεθεί ακόμα. 

Να σημειωθεί ακόμη ότι θα γίνουν δύο "πράσινα σημεία", ένα στη Μεσσήνη και ένα στο Πεταλίδι, σε χώρο όπου θα υπάρχουν κάδοι και κοντέινερ για τη συλλογή ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, ελαστικών, στρωμάτων, ρούχων κ.λπ. Επίσης θα υπάρχει και ένας σταθμός μεταφόρτωσης, που μετά θα χρησιμοποιηθεί και για την ολοκληρωμένη διαχείριση από την Περιφέρεια. Μάλιστα προβλέπεται η αγορά από το δήμο ενός ακόμα πρες κοντέινερ, ώστε το ένα να μένει στο σταθμό μεταφόρτωσης και να δέχεται τα σκουπίδια από τα απορριμματοφόρα και το άλλο να τα μεταφέρει στη μονάδα προσωρινής διαχείρισης και μετέπειτα στο εργοστάσιο της Τέρνα. Θα επιλεγούν δημοτικά οικόπεδα ενώ ο σταθμός μεταφόρτωσης σχεδιάζεται να είναι κάπου κοντά στη Μεσσήνη. 

 

ΤΑ ΚΟΣΤΗ

Το σχέδιο παρουσίασε αναλυτικά ο συνεργάτης της εταιρείας "Ι. Φραντζής και Συνεργάτες ΕΠΕ" που είχε αναλάβει την εκπόνησή του, χημικός μηχανικός Κώστας Ράπτης. 

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ράπτης ο Δήμος Μεσσήνης παρήγαγε για το 2015, 9.953 τόνους σκουπίδια (σύμμεικτα και ανακυκλώσιμα). Σύμφωνα μάλιστα των υπολογισμών και εκτιμήσεων που έγιναν μέχρι το 2020, και με βάση τα στοιχεία με το σημερινό σύστημα διαχείρισης, βγαίνει ένα κόστος 83,7 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων το χρόνο και ανά κάτοικο 35,2 ευρώ. Στο παραπάνω κόστος δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος διάθεσης σε εγκαταστάσεις προσωρινής διάθεσης. Αν εκτιμηθεί και το κόστος διάθεσης, τότε μιλάμε για 25 ευρώ τον τόνο και το τελικό κόστος θα ήταν συν 235.625 ευρώ, οπότε συνολικά 1.068.663 ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη και το εκτιμώμενο κόστος διάθεσης των απορριμμάτων, το κόστος που αντιστοιχεί ανά κάτοικο του δήμου ανέρχεται σε 45,15 ευρώ ανά μόνιμο κάτοικο. 

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι το σχέδιο διαχείρισης είναι άψογο από τεχνική πλευρά, ωστόσο διαφώνησε με την μετέπειτα εξέλιξη και την φιλοσοφία εταιρειών όπως η ΤΕΡΝΑ, που θα αναλάβει την οριστική διαχείριση. Οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος και της ήσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης μίλησαν με θετικά λόγια για το σχέδιο και επεσήμαναν την ανάγκη για διαδημοτικές συνεργασίες - ενώ τοποθετήθηκαν αρνητικά στην εγκατάσταση της μονάδας προσωρινής επεξεργασίας στα Λιμενικά.

Ν.Κ.


NEWSLETTER