Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 08:56

Μόνο 2 μήνες θα επιβαρυνθεί η Αθηνών πιστεύει ο Νίκας!

Γράφτηκε από την

 

Μόνο για δυο μήνες θα επιβαρυνθεί η οδός Αθηνών, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας απαντώντας σε σχετικό ρεπορτάζ της “Ε”.

Παράλληλα ο κ. Νίκας επιρρίπτει ευθύνες στην κεντρική διοίκηση υποστηρίζοντας: «Εδώ και τρία χρόνια είχαμε απευθυνθεί στο υπουργείο Υποδομών -με έμφαση στην περσινή χρονιά- για χρηματοδότηση, ώστε να βελτιωθούν οι δρόμοι που προσάγουν και απάγουν κυκλοφορία από τον περιμετρικό, χωρίς ανταπόκριση για χρηματοδότηση μέχρι τώρα».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Νίκα: 

«Μέσα στην οικονομική κρίση, η οποία έχει επηρεάσει και το δήμο μας, γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της επαρκούς σύνδεσης της πόλης με τον περιμετρικό, ώστε οι δρόμοι υποδοχής / προσαγωγής να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

1. Οδός Αρτέμιδος: Διαμορφώνεται κατάλληλα η οδός Αρτέμιδος, με δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 500.000 ευρώ (από δημοτικούς πόρους και δανειοδότηση). Ηδη, τα λεωφορεία που χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο δρόμο για στάθμευση, τον έχουν σχεδόν εγκαταλείψει. Αυτή θα είναι η κύρια είσοδος και έξοδος της πόλης μέσω της Αγιάννας.

2. Κόμβος Γιαννιτσανίκων: Για την πρόσβαση στον κόμβο Γιαννιτσανίκων θα ισχύσουν τα εξής:

α) Η είσοδος από την Καλαμάτα θα γίνεται από την οδό Παπαφλέσσα (συνέχεια της Βασιλέως Γεωργίου). Την είσοδο αυτή θα κατασκευάσει ο «Μορέας».

β) Για την είσοδο από Μάνη, έχει ολοκληρωθεί σχετική μελέτη. Με σκοπό την καλή υποδοχή και διοχέτευση της κυκλοφορίας, μηχανήματα στις προσεχείς ημέρες θα προβούν σε απόκτηση του απαλλοτριωθέντος από το Δημόσιο χώρου (1968) και τη διαπλάτυνση της οδού Ναυαρίνου κοντά στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου, Λακωνικής και Μάνης (πλησίον ξενοδοχείου «Φωτεινή»). Επίσης, προκειμένου να διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο σημείο κυκλικός κόμβος για ασφαλή κυκλοφορία, ο Δήμος Καλαμάτας θα προβεί σε απόκτηση χώρου ανάντη του «Φωτεινή» (Λακωνικής). Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα διαμορφωθούν κυκλικός κόμβος, πεζοδρόμια στη Λακωνικής μέχρι τον κόμβο Γιαννιτσανίκων του περιμετρικού και θα τοποθετηθεί φωτισμός.

3. Κόμβος Αθηνών (Καρέλια): Είναι προγραμματισμένο και θα γίνουν έγκαιρα από το δήμο ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Κωστοπούλου και Αθηνών, καθώς και διαγραμμίσεις

4. Νέο Δημαρχείο και επιβάρυνση της οδού Αθηνών: Η πρόσβαση στο νέο Δημαρχείο θα γίνεται κυρίως από τη νότια και την ανατολική πλευρά του συγκροτήματος και όχι από την είσοδο της οδού Αθηνών. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου, συνέχεια αυτών που έχουν κατασκευασθεί μέχρι τα Δικαστήρια, οι οποίοι θα διέρχονται από το σιδηροδρομικό σταθμό και θα φτάνουν μέχρι τη νότια και την ανατολική είσοδο του νέου Δημαρχείου. Με τους τρόπους αυτούς, θα καταβληθεί προσπάθεια να μην φορτισθεί η οδός Αθηνών.

Με τη λειτουργία, όμως, του κόμβου οδού Αθηνών (Καρέλια), που θα παραδοθεί πρώτος και θα στέλνει και θα δέχεται οχήματα από τον περιμετρικό, θα υπάρξει αύξηση στο φόρτο της Αθηνών. Αυτό θα συμβεί για δύο μήνες, μέχρι να παραδοθούν οι κόμβοι Λεΐκων, Αγιάννας και οι υπόλοιποι.

 

Σημειώνεται ότι εδώ και τρία χρόνια είχαμε απευθυνθεί στο υπουργείο Υποδομών -με έμφαση στην περσινή χρονιά- για χρηματοδότηση, ώστε να βελτιωθούν οι δρόμοι που προσάγουν και απάγουν κυκλοφορία από τον περιμετρικό, χωρίς ανταπόκριση για χρηματοδότηση μέχρι τώρα».