Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 21:47

Προτάσεις της μειοψηφίας στο Δήμο Οιχαλίας

Γράφτηκε από την

Η δημοτική παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Οιχαλίας λαμβάνοντας υπόψιν:
1ον) Ότι την 31-10-2011 λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων στη 2η πρόσκληση του άξονα 3 του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για μικρά δημόσια έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών.
2ον) Το ότι παρά την υποβολή  έγγραφου αιτήματος της μειοψηφίας για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το μείζον αυτό  θέμα, αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
3ον) Την διαπιστωμένη ελλειπή ενημέρωση και εσφαλμένη αντίληψη  «αρμοδίων δημοτικών παραγόντων» Δήμου Οιχαλίας για τις δυνατότητες επιλεξιμότητας των ενδεχόμενων προτάσεών  στο συγκεκριμένο πρόγραμμα καθώς και την χρησιμότητα και τη κρισιμότητα,  μιας τέτοιας συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο.
4ον )Τον διαπιστωμένο κακό χειρισμό  εκ μέρους του Δήμου Οιχαλίας, στην υποβεβλημένη πρόταση  από το Δήμο Μελιγαλά στο ΕΣΠΑ για το έργο της «Αποχέτευσης Τσουκαλεΐκων » με αποτέλεσμα την απένταξή του και τη μη επανυποβολή του έως σήμερα.
Έλαβε την πρωτοβουλία και με το από 13.8.2011 υπόμνημά της   ενημερώνει το Δήμαρχο , τους Δημοτικούς Συμβούλους τους προέδρους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, για τους στόχους του προγράμματος  και τις υπάρχουσες μελέτες που μπορούν να υποστηρίξουν προτάσεις επιλέξιμες στο πρόγραμμα. 

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται:
• Σχέδιο δράσεων βελτίωσης – ανάδειξης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας – έργα αναψυχής (πλήρης μελέτη συνολική δαπάνη 487.900 € Δήμος Είρας – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Μελέτη ανάπλασης Κεντρικής Πλατείας Άνω Δωρίου (πλήρης μελέτη προϋπολογισμός 307.855,62 € Δήμος Δωρίου – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Μελέτη ανάπλασης χώρων αναψυχής στη θέση «Παναγιά» Κακαλετρίου (πλήρης μελέτη προϋπολογισμός 188.964,95 € Δήμος Είρας – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Σχέδια δράσεων κέντρων ενημέρωσης Ν. Μεσσηνίας
• Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης Στάσιμο Δήμου Είρας (προϋπολογισμός 145.000 € Δήμος Είρας – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Κέντρο  γενικής ενημέρωσης περιοχής Νέδας Βασιλικό Δήμου Δωρίου (προϋπολογισμός 105.000 € Δήμος Δωρίου – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Αξιοποίηση γενικών διαχειριστικών μελετών των εξής οικισμών: Άγιος Σώστης (οικισμός Τσουράκι), Κακαλέτρι Μαρίνα Διμάντρας, Συρίζου, Άνω Δωρίου, Άνω Ψαρίου, Κούβελα (περιέχουν αρχιτεκτονικές περιγραφές χαρακτηριστικών κατοικιών της περιοχής και προτάσεις έργων για ανάπλαση στα πλαίσια της εργασίας για την αειφορική διαχείριση της Μεσσηνιακής Νέδας που εκπονήθηκε με εντολή των εμπλεκομένων Δήμων από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Αγροτική Οδοποιία Δήμου Μελιγαλά (προϋπολογισμός 600,000 €, Πλήρης οριστική μελέτη και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έχει κατατεθεί και στην 1η  προκήρυξη του προγράμματος προ της αναστολής του)
• Αγροτική Οδοποιία Δήμου Οιχαλίας (προϋπολογισμός 600,000 €,  οριστική μελέτη  Δήμος Οιχαλίας)
• Μελέτη αναβάθμισης εγκαταστάσεων Δημοτικού Σταδίου Μελιγαλά (χλοοτάπητας, επισκευή κερκίδων, φωτισμός, ταρτάν προϋπολογισμός 625,000 €)
• Ανακαίνιση παλαιού Δημοτικού σχολείου Κωνσταντίνων (Προυπολογισμός 300.000€ Δήμος Ανδανίας)
• Ανάπλαση πλατείας σταθμού Διαβολιτσίου (προυπολογισμός 250.000,00€ Δήμος Ανδανίας)

Επιπλέον κατέθεσε προτάσεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχής η αξιοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος για την περιοχή μας.

16.8.2011
Για τη μείζονα μειοψηφία
Ελένη Αλειφέρη Καραθανάση




Προς τον Δήμο Οιχαλίας
Ενημερωτικό υπόμνημα – κατάθεση προτάσεων των Δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας.

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για μικρά δημόσια έργα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Κύριε Δήμαρχε

Από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 18η  Ιανουαρίου 2011  ενημέρωσαμε και εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε έργα για τα οποία έχουν κατατεθεί προτάσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ, γιατί η επιτυχής έκβαση μια τέτοιας προσπάθειας είναι αγώνας «Μαραθωνίου δρόμου».
Στα δημοτικά συμβούλια που ακολούθησαν, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις μας επανειλημμένα προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε τόσο εσάς όσο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κατσαμπάνη, στο να παρακολουθήσει την πορεία της υποβεβλημένης πρότασης στο ΕΣΠΑ για το έργο της αποχέτευσης των Τσουκαλεΐκων, χωρίς βεβαίως ανταπόκρισή σας, με τη γνωστή συνέπεια της απένταξης του έργου και χωρίς να επιχειρείται μάλιστα η επανυποβολή του, αν και είναι το μοναδικό έτοιμο στο Δήμο μας για το ΕΣΠΑ, σ’ αυτό το βαθμό ωριμότητας. Δεν επιθυμούμε επί του παρόντος να αναφερθούμε σε άλλες θλιβερές (επιεικώς χαρακτηριζόμενες) πτυχές σχετικά με την αντιμετώπιση εκ μέρους σας, του συγκεκριμένου θέματος.
Ο χειρισμός όμως αυτού , αλλά και το γεγονός ότι αν και πολλάκις και σε κάθε ευκαιρία (ιδιαίτερα κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού) όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης μας, σας επισημαίναμε την συστηματική παράλειψή σας, να αξιοποιήσετε μελέτες που είχαν εκπονηθεί από τους προηγούμενους Δήμους, να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για την ωρίμανση προγραμματισμένων έργων, να προγραμματίσετε την εκπόνηση νέων μελετών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και τέλος να φροντίσετε να υπάρξει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ειδική συζήτηση γι’ αυτά τα θέματα, χωρίς ανταπόκρισή σας, μας προβλημάτισε .
Με δεδομένο ότι την 31.10.2011 λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων του άξονα 3 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σας υποβάλαμε την από 31.7.2011 αίτηση της μείζονος μειοψηφίας να συγκληθεί το συμβούλιο με θέμα «συζήτηση και λήψη απόφασης για την προώθηση σημαντικών έργων και δράσεων του Δήμου - ΕΣΠΑ»με τη γνωστή εκ μέρους σας αντιμετώπιση: 18ο θέμα σε τακτική συνεδρίαση ώρα 8.30 βράδυ Σαββάτου της εορτής της 6ης Αυγούστου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (με προφανή σκοπό τη μη συζήτηση λόγω ελλιπούς συμμετοχής και παρέλευσης της ώρας).
Κατά την γνωστή συνέχεια, δεν συζητήθηκε ούτε στη συνεδρίαση της 8-8-2011 (καθότι δεν το προτείνατε ως κατεπείγον αφού προφανώς δεν το θεωρείτε ως τέτοιο), ούτε διαφαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα εκ των συνθηκών να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 17-8-2011. Επιπλέον από τις τοποθετήσεις σας στο περιθώριο της συζήτησης του θέματος της εμποροπανηγύρεως κατά τη συνεδρίαση της 8-8-2011, έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει ελλειμματική πληροφόρηση, (;) ενημέρωση (;) και εσφαλμένη προσέγγιση στο Δήμο σχετικά με τα θέματα αυτά.
Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις είμεθα υποχρεωμένοι να καταθέσουμε το υλικό που επεξεργασθήκαμε ως δημοτική παράταξη καθώς και τις προτάσεις μας προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατό πιο επιτυχής αξιοποίηση του προγράμματος για την περιοχή μας.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα έργα που μπορούν να επιλεγούν στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης για μικρά δημόσια έργα του ανωτέρω προγράμματος εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες πράξεων:

ΜΕΤΡΟ 313
Σήμανση αξιοθέατων και μνημείων.
Ποδηλατικές διαδρομές σε περιοχές της αγροτικής υπαίθρου.

ΜΕΤΡΟ 321
Ταμίευση και αξιοποίηση για γεωργική χρήση επιφανειακών απορροών (μικρά φράγματα, λιμνοδεξαμενές, εμπλουτισμός υπόγειων υδροφορέων, ομβροδεξαμενές κ.ά.).
Βελτίωση – εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, αντλιοστασίων, δεξαμενών και κάθε επέμβαση που μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ύδατος.
Μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις (αγροτική οδοποιία που εξυπηρετεί γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε πυρόπληκτες ή πλημμυροπαθείς περιοχές).
Προστασία γεωργικών εκμεταλλεύσεων από φαινόμενα υπερχείλισης ποταμών και χειμάρρων (έργα διευθέτησης χειμάρρων, έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας).
Χώροι άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, όπως κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία.


ΜΕΤΡΟ 322
Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων, όπως διαμόρφωση υπαίθριων δημοτικών χώρων, πλακοστρώσεις – πεζοδρομήσεις, υπογειοποίηση καλωδίων, δενδροφυτεύσεις, εγκατάσταση πρασίνου, κατασκευή βρύσης, τοποθέτηση παιδικής χαράς κ.ά.
Αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση.

ΜΕΤΡΟ 323
Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών, όπως βελτίωση – σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου, όπως γεφύρια, βρύσες κ.ά.
Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση τοπίου της υπαίθρου, όπως αποκατάσταση περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών, δενδροφυτεύσεις με ενδημικά είδη.
Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία- συλλογές-εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική/αγροτική/πολιτιστική κληρονομιά.

Θεωρούμε ότι πρέπει πρωτίστως να γίνει επεξεργασία και αξιοποίηση του υφιστάμενου υλικού από μελέτες , προμελέτες διαχειριστικά σχέδια κλπ. που είχαν εκπονήσει οι πρώην Δήμοι.

Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρουμε:
• Σχέδιο δράσεων βελτίωσης – ανάδειξης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας – έργα αναψυχής (πλήρης μελέτη συνολική δαπάνη 487.900 € Δήμος Είρας – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Μελέτη ανάπλασης Κεντρικής Πλατείας Άνω Δωρίου (πλήρης μελέτη προϋπολογισμός 307.855,62 € Δήμος Δωρίου – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Μελέτη ανάπλαση χώρων αναψυχής στη θέση «Παναγιά» Κακαλετρίου (πλήρης μελέτη προϋπολογισμός 188.964,95 € Δήμος Είρας – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Σχέδια δράσεων κέντρων ενημέρωσης Ν. Μεσσηνίας
• Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης Στάσιμο Δήμου Είρας (προϋπολογισμός 145.000 € Δήμος Είρας – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Κέντρο γενικής ενημέρωσης περιοχής Νέδας Βασιλικό Δήμου Δωρίου (προϋπολογισμός 105.000 € Δήμος Δωρίου – Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Αξιοποίηση γενικών διαχειριστικών μελετών των εξής οικισμών: Άγιος Σώστης (οικισμός Τσουράκι), Κακαλέτρι Μαρίνα Διμάντρας, Συρίζου, Άνω Δωρίου, Άνω Ψαρίου, Κούβελα (περιέχουν αρχιτεκτονικές περιγραφές χαρακτηριστικών κατοικιών της περιοχής και προτάσεις έργων για ανάπλαση στα πλαίσια της εργασίας για την αειφορική διαχείριση της Μεσσηνιακής Νέδας που εκπονήθηκε με εντολή των εμπλεκομένων Δήμων από την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας)
• Αγροτική Οδοποιία Δήμου Μελιγαλά (προϋπολογισμός 600,000 €, Πλήρης οριστική μελέτη και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, έχει κατατεθεί και στην 1η  προκήρυξη του προγράμματος προ της αναστολής του)
• Αγροτική Οδοποιία Δήμου Οιχαλίας (προϋπολογισμός 600,000 €,  οριστική μελέτη  Δήμος Οιχαλίας)
• Μελέτη αναβάθμισης εγκαταστάσεων Δημοτικού Σταδίου Μελιγαλά (χλοοτάπητας, επισκευή κερκίδων, φωτισμός, ταρτάν προϋπολογισμός 625,000 €)
• Ανακαίνιση παλαιού Δημοτικού σχολείου Κωνσταντίνων (Προυπολογισμός 300.000€ Δήμος Ανδανίας)
• Ανάπλαση πλατείας σταθμού Διαβολιτσίου (προυπολογισμός 250.000,00€ Δήμος Ανδανίας)

Ασφαλώς εκτός των ανωτέρω πιθανόν να υπάρχει και άλλο αξιόλογο υλικό, προς τούτο η παρούσα επιστολή μας κοινοποιείται σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, Προέδρους και εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων προκειμένου να συνεισφέρουν περαιτέρω πληροφόρηση στο Δήμο.
Βεβαίως υπάρχουν και άλλες αξιόλογες σκέψεις και προτάσεις χωρίς ενδεχομένως κάποια μελετητική προετοιμασία, που θα μπορούσαν να έχουν τεθεί σε εκκίνηση.

Με βάση τα ανωτέρω και με το δεδομένο της χρονικής πίεσης μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων (31-10-2011) απαιτείται άμεσα:
• Ενημέρωση όλων των αιρετών του Δήμου για το περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις
• Αξιολόγηση του υπάρχοντος υλικού σχετικά με το στάδιο ωριμότητάς του και επιλεξιμότητάς του στο πρόγραμμα
• Δημιουργία μηχανισμού αξιοποίησης υπαρχουσών μελετών και προετοιμασίας φακέλων προς υποβολή
• Λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί της προτεραιότητας των προτάσεων μας σε συνάρτηση με την ωριμότητα εκάστης και την ισόρροπη κατανομή αυτών ανά Δημοτική Ενότητα και αναπτυξιακό στόχο.
• Θέσπιση αντιπροσωπευτικής διαπαραταξιακής επιτροπής για την αξιολόγηση και παρακολούθηση όλων των απαιτουμένων σταδίων μέχρι την τελική επιτυχή ένταξη των έργων.

Λυπούμεθα που για τόσο σημαντικά θέματα για το Δήμο αναγκαζόμεθα τελικά να καταθέσουμε την πληροφόρηση και τις προτάσεις μας  μέσω επιστολής, προσδοκώντας ότι εγκαίρως θα επιδιώξετε ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ευελπιστούμε ότι στην παρούσα θα δοθεί η πρέπουσα προσοχή.
13.8.2011
ια τη δημοτική παράταξη της μείζονος Μειοψηφίας
Ελένη Αλειφέρη - Καραθανάση