Σάββατο, 02 Ιουλίου 2016 12:38

Υπέρ της ΣΔΙΤ με κομποστοποίηση τάχθηκε ο Νίκας

Γράφτηκε από τον

Αλλαξε θέση η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, και προχθές αργά το βράδυ τάχθηκε με το δεύτερο σενάριο της μελέτης του ΠΕΣΔΑ, υπέρ της κεντρικής διαχείρισης (της ΣΔΙΤ) των απορριμμάτων με τοπικές κομποστοποιήσεις.

Ο δήμαρχος δικαιολόγησε την αλλαγή και το άδειασμα της θέσης του υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης (της διαχείρισης από τους ίδιους τους δήμους) με την άποψη ότι 20 στους 26 δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν κάνουν τίποτα για τα σκουπίδια. Τους αποκάλεσε υπαλλήλους, εκτιμώντας ότι είναι εξαρτημένοι από την Περιφέρεια για να πάρουν κανένα εργάκι. Βολές απηύθυνε ο δήμαρχος και κατά της κυβέρνησης.

Η μείζων μειοψηφία υποστήριξε την αποκεντρωμένη διαχείριση, ενώ η μελέτη που ανέθεσε ο ΦοΔΣΑ και συντάχθηκε για λογαριασμό του, καταγγέλθηκε από πλειοψηφία και μειοψηφίες πως έχει παραπλανητικά και ψεύτικα στοιχεία. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι είναι "φωτογραφική" υπέρ της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αποκάλυψε ότι η πραγματική τιμή της ΣΔΙΤ, όπως συμφώνησε και ο μελετητής του ΦοΔΣΑ, θα είναι 85,71 ευρώ τον τόνο με το ΦΠΑ, και όχι τα 51,6 ευρώ που αναφέρεται στη μελέτη. Ο αντιδήμαρχος είπε τάχθηκε με το 2ο σενάριο της μελέτης, την κεντρική διαχείριση με τοπικές κομποστοποιήσεις, γιατί ενεργοποιεί τους δημότες, δημιουργεί θέσεις εργασίας και περιβαλλοντικά υπερέχει.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας, όσον αφορά τη στροφή από πλευράς πλειοψηφίας, είπε ότι «η απόφαση για το πώς θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια είναι των 26 δήμων της Περιφέρειας» και σημείωσε, επικρίνοντας δημάρχους και κυβέρνηση: «Οι 20 δήμοι δεν έκαναν τίποτα, οι μισοί δεν υπέβαλαν τοπικά σχέδια διαχείρισης. Οι 20 δε μετέχουν στη διαδικασία. δεν είναι αποκλειστική μας αρμοδιότητα.  Πήγαμε στο Μέγαρο Μαξίμου δύο φορές, πήραμε αποφάσεις για θεσμικές αλλαγές, για παραχώρηση μηχανημάτων, για ΧΥΤΥ. Η κυβέρνηση έχει διβουλία, υπάρχουν διαφορετικές θέσεις σε κυβερνητικό επίπεδο».

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Απορριμμάτων Γιάννης Παπαδόπουλο, επιβεβαιώνοντας τα παραπλανητικά και ψεύτικα στοιχεία της μελέτης, παρατήρησε ότι «οι δύο πρώτες προτάσεις (για ΣΔΙΤ και ΣΔΙΤ με τοπικές κομποστοποιήσεις) είναι υποτιμημένες και η τρίτη (για αποκεντρωμένη - τοπική διαχείριση) είναι υπερτιμημένη. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «η μέχρι τώρα διαδικασία στη Μαραθόλακκα, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Αν έρθει νόμιμη λύση, δεν μπορούμε να αρνηθούμε».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι η πρόταση της πλειοψηφίας έρχεται σε αντίθεση με το Τοπικό Σχέδιο που ψηφίσαμε πριν από 4 μήνες. Επεσήμανε πως «η συγκεκριμένη μελέτη είναι διάτρητη» και δήλωσε ξεκάθαρα ότι «είμαστε υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος τάχθηκε υπέρ του κεντρικού εθνικού σχεδιασμού, με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση, αλλά όχι προίκα στην ΤΕΡΝΑ.

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε για υπόγεια διαδρομή δημάρχων με την ΤΕΡΝΑ και παρατήρησε ότι σήμερα η δημοτική αρχή παραδέχθηκε πως είναι προβληματική η διαχείριση στη Μαραθόλακκα. Εκανε λόγο για υποκρισία και μετατόπιση ευθυνών από κυβέρνηση και δημάρχους, αναρωτήθηκε γιατί ψηφίζουμε μια μελέτη με παραπλανητικά στοιχεία κι εκτίμησε πως θα έρθει και τρίτο στάδιο από τη Δημοτική Αρχή, πλήρους ενσωμάτωσης στη ΣΔΙΤ.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτων" Μιχάλης Αντωνόπουλος σημείωσε ότι «δεν έχει νόημα να γνωμοδοτήσουμε σε μια μελέτη που δεν έχει βάση και αξία, πραγματικά στοιχεία». Εκανε λόγο για "φωτογραφικές" μελέτες που "φωτογραφίζουν" τους τρόπους διαχείρισης, ενώ ζήτησε να επιστραφεί η μελέτη και να μην μπει στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας δήλωσε ότι η αποκεντρωμένη διαχείριση είναι το σωστό.

Στη δευτερολογία του και κλείνοντας, ο δήμαρχος Π. Νίκας υποστήριξε ότι «στην υπάρχουσα κατάσταση δεν έχουμε άλλη λύση εκτός από τη ΙΒ. Ο Δήμος Καλαμάτας θα αποδεχθεί αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία του ΦοΔΣΑ. Αυτός είναι ο δρόμος για το κοινό καλό».

Παρατήρησε ότι «η Καλλιρρόη έχει εμπλοκή στο Συμβούλιο της Επικρατείας» κι επέκρινε τους συναδέλφους του για εξάρτηση από την Περιφέρεια και υποτέλεια, ενώ έστρεψε τα πυρά του και στην κυβέρνηση: «Οι 20 στους 26 δημάρχους είναι υπάλληλοι. Ποια αυτοδιοίκηση και ποια ανεξαρτησία. Παρακαλάγαμε για κανένα εργάκι. Γι’ αυτό δε συμμετέχουν πουθενά οι 20. Η πιο ξεκάθαρη θέση είναι της Περιφέρειας. Η κυβέρνηση δολιχοδρομεί. Κι εγώ είμαι με τον κ. Μπεχράκη, διαλογή στην πηγή. Αυτή είναι η σωστή μέθοδος για τις μεγάλες πόλεις, όπως η Καλαμάτα. Αλλά θέλει προϋποθέσεις και δεν υπάρχουν. Και γι’ αυτό φταίει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κωλοτούμπα από την πλευρά μας: Συμφωνώ με τη διαλογή στην πηγή, αλλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Να μην πούμε πώς έγιναν οι επιλογές στο ΦοΔΣΑ... Από το σκουπιδαριό, είναι προτιμότερη μια κακή λύση».