Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 17:40

Εθελοντές της ΕΛΙΞ έδωσαν το παρόν για πρώτη φορά στο Δήμο Μεγαλόπολης

Γράφτηκε από την

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας που υλοποίησαν ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΕΛΙΞ. Το πρόγραμμα στο Δήμο Μεγαλόπολης υλοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου.
Αποτελεί ύψιστη τιμή για τη πόλη μας ότι εθελοντές από 8 ξένα κράτη προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για περιβαλλοντικούς σκοπούς περνώντας έτσι ένα μήνυμα και στην τοπική κοινωνία για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζει τα ιστορικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και τα σχολεία που εφοδιάζουν με μόρφωση τα παιδιά μας. Συνολικά οι 24 εθελοντές που πήραν μέρος στο Πρόγραμμα ήταν από τη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κορέα, Φιλανδία, Ισπανία, Ρωσία, Σερβία και Ελλάδα. υπό την καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένων ομαδαρχών της ΕΛΙΞ.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς προωθώντας παράλληλα την αξία της εθελοντικής προσφοράς, συμβάλλοντας στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου μέσα από την ενεργή συμμετοχή του στα κοινά. Οι εργασίες των εθελοντών επικεντρώθηκαν στη συντήρηση και στην αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου και του Αρχαιολογικού χώρου Μεγαλόπολης.
Η εθελοντική πράξη αποτελεί μια μαθησιακή και μορφωτική λειτουργία. Αυξάνει τη δυνατότητα ενεργού συμμετοχής των νέων στη ζωή και την εργασία. Ενισχύει την απόκτηση κοινωνικών, επικοινωνιακών και επαγγελματικών δεξιοτήτων και αναπτύσσει νέες ικανότητες. Ο ίδιος ο εθελοντής δεν είναι μόνο πομπός αλλά και δέκτης των ωφελειών που απορρέουν από την εθελοντική δράση. Εμείς λοιπόν πήραμε όλα τα μηνύματα που μας δώσατε. Τέτοιες ενέργειες πραγματικά δίνουν μία νότα αισιοδοξίας ότι όλοι μαζί ίσως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, όλοι μαζί ενωμένοι ίσως αλλάξουμε τη νοοτροπία που έχουμε αποκτήσει έως τώρα και καταφέρουμε να αναδείξουμε και να προστατέψουμε το φυσικό μας πλούτο .
Ευχαριστούμε πολύ τον καθένα από τους εθελοντές ξεχωριστά, για το μοναδικό τους έργο και τους αρχηγούς που καθοδήγησαν με την πείρα τους σωστά τα παιδιά για να βγάλουν εις πέρας τις εργασίες τους. Φυσικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε παράλληλα το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας ΕΛΙΞ για τις πολύτιμες εργασίες που πρόσφερε στο τόπο μας και τα μηνύματα που περάσατε στη νέα γενιά μας, στο να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις και αντιλήψεις με παιδιά από άλλες χώρες.

Από το Δήμο Μεγαλόπολης