Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016 10:44

Αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ κατά Νίκα και Τατούλη για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον

Κατά της ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου τάσσονται οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια κι επιμένουν σε μείωση των απορριμμάτων, με αύξηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης μέσα από τοπική διαχείριση. Επικρίνουν δριμύτατα το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και κυρίως τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και τονίζουν πως ήρθε η ώρα οι δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης με το νέο ΠΕΣΔΑ, που θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ.

Τις θέσεις αυτές παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Καλαμάτας, οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Μανώλης Μάκαρης και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος.

Ο Μαν. Μάκαρης παρατήρησε ότι η ΣΔΙΤ είναι πιο δαπανηρή για τους δημότες -69 ευρώ ο τόνος, ενώ η τοπική διαχείριση είναι 45 ευρώ-, περιβαλλοντικά επιζήμια και δημιουργεί αντικίνητρο για τη μείωση των σκουπιδιών. Επέκρινε τη δημοτική αρχή Καλαμάτας, γιατί δεν έχει σταθερή θέση και κάνει διαδοχικές μεταστροφές στο θέμα της διαχείρισης, ενώ είναι ακριβή η διαχείριση στη Μαραθόλακκα και δεν υλοποιεί τη διαλογή στην πηγή. Εκτίμησε ότι στο ΦΟΔΣΑ «δίνεται εξαιρετική ευκαιρία στους δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιλέξουν την τοπική διαχείριση με διαλογή στην πηγή». Ενημέρωσε ότι η Ελλάδα υστερεί στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και ανέφερε πως η ΣΔΙΤ δεν βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση. Παρατήρησε ότι υπάρχουν τεράστιες χρηματοδοτικές δυνατότητες από το καινούργιο ΕΣΠΑ για τοπική διαχείριση, διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση.

Ο Ν. Πατσαρίνος επεσήμανε ότι «είναι μια μάχη θέσεων, αρχών και συμφερόντων» και τάχθηκε κατά της ΣΔΙΤ, γιατί «είναι για 28 χρόνια, με διπλάσια κόστη και βιάζεται το περιβάλλον». Επέκρινε δριμύτατα τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη «για το εκβιαστικό δίλημμα ή το δικό μας ΣΔΙΤ ή τίποτα» και είπε πως «είναι άκαμπτος, πιο φανατικός από τα συμφέροντα της εταιρείας, ειρωνικός, ωμός, επιθετικός και απειλητικός "ή εγώ ή το χάος". Επεσήμανε, συνεχίζοντας τις κατηγορίες κατά Τατούλη ότι «έχει μεγάλες ευθύνες και βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Τους δεματοποιητές τους κράτησε κρυφούς και δεν τους έδωσε στους δήμους. Αντί να συνεργαστεί με τους καλλικρατικούς δήμους, τους αγνόησε. Αξιοποίησε τα πάντα για να πετύχει τη διαχείριση με ΣΔΙΤ. Εκμεταλλεύτηκε τον αδύναμο ΦΟΔΣΑ για να επιβάλει τις θέσεις του, όχι για να λύσει το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο δήμαρχο Καλαμάτας, ο Ν. Πατσαρίνος επεσήμανε πως «εμείς δεν αλλάξαμε στάση. Ο δήμαρχος άλλαξε, ενώ την ίδια ώρα που έκανε στροφή, πήρε από την Περιφέρεια 640.000 ευρώ για δημοτικά έργα». Ακόμα, παρατήρησε πως το πρόβλημα του χώρου για τη διαχείριση των σκουπιδιών υφίσταται είτε με 3, είτε με 10 θέσεις.

Επίσης, κατά την παρουσίαση των θέσεων της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας Πελοποννήσου (της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕΔ και το ΦΟΔΣΑ) ασκήθηκε κριτική στην απειλητική επιστολή Τατούλη στο ΦΟΔΣΑ, με τις ακόλουθες επισημάνσεις: «Προκαλεί εντύπωση η επιστολή, καθώς ο κ. Τατούλης πανηγύριζε για την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ πως ήταν συμβατή με τη ΣΔΙΤ. Την αρμοδιότητα για τα σκουπίδια την έχει ο ΦΟΔΣΑ, αν ήταν της Περιφέρειας, γιατί να στείλει επιστολή ο Τατούλης. Γιατί ζητάει να μην πραγματοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ;».

Γ.Σ.