Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 18:36

Θάβουν την αυτοδιοίκηση μαζί με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Κάτω από τα σκουπίδια κινδυνεύει να θαφτεί η αυτοδιοίκηση, καθώς οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου δεν μπόρεσαν για ακόμα μια φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το παζλ του αδιεξόδου μετά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου επί του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ, συμπληρώνει η χθεσινή παραίτηση -τρίτη μέσα σε δύο χρόνια- του προέδρου του φορέα Ηλία Ανδρικόπουλου, δημάρχου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.  

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σε χθεσινές δηλώσεις του, εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία του φορέα να καταλήξει σε μια «ρεαλιστική απόφαση η οποία να υπακούει στους νόμους» -όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που προσπάθησε να κάνει ο φορέας ήταν να αποφασίσει… ποια είναι η απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασής του, για να καταλήξει τελικά ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε, πάλι από την αρχή, τη χωροθέτηση των μονάδων διαχείρισης».

ΩΣ ΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Στην προχθεσινή του συνεδρίαση, συνέχισε ο δήμαρχος, ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε ότι οι δήμοι θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι τις 10 Αυγούστου αν θα κάνουν τοπική διαχείριση, γνωστοποιώντας αφ’ ενός τον αδειοδοτημένο τόπο που θα την κάνουν και αφ’ ετέρου τον τόπο όπου θα κατασκευαστεί ο απαιτούμενος ΧΥΤΥ. Με την προϋπόθεση αυτή συμπληρωμένη, θα σταλεί απάντηση σε έγγραφο του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, με το οποίο ζητούσε από τον ΦΟΔΣΑ να στείλει στην διυπουργική επιτροπή τον κατάλογο των δήμων που θα συμμετάσχουν στον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό της Πελοποννήσου για τα σκουπίδια και την ανάπτυξη τοπικών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων.

ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ

Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, το επίμαχο έγγραφο του Αλ. Φλαμπουράρη εστάλη με βάση την προηγούμενη… ασαφή απόφαση του ΦΟΔΣΑ, η οποία, όμως, ουδέποτε κοινοποιήθηκε επίσημα στον υπουργό από τον εν λόγω φορέα, κάτι που ισχύει και για την ενημέρωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, όπως ισχυρίστηκε ο Π. Νίκας. 

Σχολιάζοντας ο δήμαρχος την όλη κατάσταση που διαμορφώνεται -μετά και την παραίτηση Ανδρικόπουλου- σημείωσε, ειδικότερα: «Ειλικρινά λυπάμαι για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να καταλήξει σε μία ρεαλιστική απόφαση, σε μία απόφαση η οποία να υπακούει στους νόμους, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να στείλει πριν από λίγο την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου. Ετσι ο ΦΟΔΣΑ είναι χωρίς εκπροσώπηση αυτή τη στιγμή, δηλαδή δεν υπάρχει έκφραση των δήμων για τη διαχείριση του μεγαλύτερου προβλήματος που υφίσταται τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο». 

Παράλληλα Π. Νίκας επέρριψε ευθύνες και στην κυβέρνηση σημειώνοντας:

«Καθοριστικές ευθύνες έχει η κυβέρνηση. Γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι ποιος θα φορτωθεί το πολιτικό κόστος για τα τέλη. Κανείς δεν θέλει να το ακουμπήσει το θέμα των τελών. Εγώ λέω να το μοιραστούμε όλοι μαζί».

«ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ»

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος τόνισε: «Ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζεται με συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, με δυνατότητες να κάνουμε ασφαλώς και τοπικές εργασίες. Θα πρέπει να τελειώσει αυτό το οποίο συμβαίνει σε όλη την Πελοπόννησο. Δυστυχώς, δόθηκαν 11.000.000 ευρώ για τοπική διαχείριση, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν. Είναι προφανές ότι, αν οι δήμοι συνεχίσουν να πορεύονται έτσι, χωρίς απόφαση η οποία να "ακουμπά" στο νόμο, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια θα προχωρήσουν μόνες τους και θα είναι αυτό οδυνηρό για την τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή να μην διαθέτει έκφραση, που να στηρίζεται στην πραγματικότητα, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει προσωρινά μ' αυτό το ατελές σύστημα, που επιχειρεί, με τις δυσκολίες που έχει, με τα παράπονα που ακούγονται, αλλά λύση άλλη δεν υπάρχει. Θέλω να ευχαριστήσω από τη θέση αυτή τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους πλέον, λόγω της καθημερινής ταλαιπωρίας τους».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Από την πλευρά του, ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, στην επιστολή που έστειλε χθες το μεσημέρι προς τα μέλη του Δ.Σ. του φορέα και τους δημάρχους της Περιφέρειας, αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι, λόγοι ευθύνης και αξιοπρέπειας με οδηγούν να υποβάλω την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, από την στιγμή που μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταθέσει την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, επισημαίνοντας τον μεγάλο κίνδυνο η Περιφέρεια Πελοποννήσου να βρεθεί εκτός χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 (Αξονας προτεραιότητας 14), λόγω μη εκπλήρωσης των προβλεπόμενων αιρεσιμοτήτων».