Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 14:10

Συνέντευξη Δελφάκη στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Ραδιόφωνου Τρίπολης

Γράφτηκε από την
 Συνέντευξη Δελφάκη στην ιστοσελίδα του Δημοτικού Ραδιόφωνου Τρίπολης

Ο Νίκος Δελφάκης υποψήφιος δήμαρχος Τρίπολης με το συνδυασμό ‘’Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα πόλη’’ μίλησε στο Δημήτρη Μανιατάκο και την ιστοσελίδα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τρίπολης και τόνισε πως «Ο δρόμος της τοπικής ανάπτυξης φέρνει τις λύσεις στα προβλήματα της περιοχής».

Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:


Κύριε Δελφάκη πως θα καταφέρετε να υλοποιήσετε το στόχο σας για την τοπική ανάπτυξη;

Kατ’ αρχήν να επισημάνω πως η επιδίωξη της ανάπτυξης είναι μονόδρομος σε περιβάλλον κρίσης η με απλά λόγια πως είτε τραβάμε τον ανηφορικό δρόμο της ανάπτυξης είτε βουλιάζουμε. Σε τρία πράγματα βασίζω την αισιοδοξία μου πως η δημοτική μου παράταξη, «Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα Πόλη», μπορεί να καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Πρώτον στο ότι είμαστε καλά διαβασμένοι και αποφασισμένοι  να εκμεταλλευτούμε και την παραμικρή διάταξη του Καλλικράτη που προσφέρει ουσιαστικές αρμοδιότητες στους νέους δήμους της χωράς, αρμοδιότητες που λύνουν τα χεριά της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σειρά θεμάτων. Δεύτερον ότι πιστεύουμε ότι η Τρίπολη έχει όλες τις προδιαγραφές να πετύχει την ανάπτυξη: γεωγραφική θέση (στο κέντρο της Πελοποννήσου, μόλις 160 χλμ από την Αθήνα), ιστορικό παρελθόν, τα πλεονεκτήματα που θα φέρει στο νέο Δήμο η διεύρυνση του από τους περιφερειακούς Δήμους, την ύπαρξη της ΒΙΠΕ η οποία έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, την ύπαρξη δραστήριων φορέων όπως το Επιμελητήριο η την Ομοσπονδία με τους οποίους μαζί θα δώσουμε τη μάχη. Τρίτον ότι έχουμε ήδη διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την ανάπτυξη οι οποίες είναι ρεαλιστικές και αλληλοϋποστηρίζονται ενώ για κάποιες από αυτές έχω δεσμευθεί προσωπικά.

Με ποιους τρόπους μπορεί να σταθεί ο Δήμος στο πλευρό των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της περιοχής;


Διευκρινίζω εξ’ αρχής ότι ο Δήμος δεν μπορεί να είναι αυτός ο επιχειρηματίας, ούτε ο αγρότης, ούτε ο κτηνοτρόφος. Δεν μπορεί να αναλάβει άλλον ρόλο και όταν ακούτε ανάλογα, να φυλάγεστε. Υπάρχει ο κίνδυνος, να είναι αντί για Δήμαρχος, επιχειρηματίας κανείς. Ο Δήμος μαζί με τους αντίστοιχους φορείς (Επιμελητήριο, Ομοσπονδία, Ένωση ΓΣ, Βιοκαλλιέργειες, Κτηνοτρόφους,  κλπ) και αφού λάβει υπόψιν τις θέσεις που έχουν επεξεργαστεί, πρέπει να κάνει ότι εξαρτάται από αυτόν, να συντονίσει δηλαδή και να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της περιοχής. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για την αναβάθμιση της ΒΙΠΕ και θα  δημιουργήσουμε νέο ΚΕΠ για επιχειρηματίες αποκλειστικά. Μέσα αυτού του νέο φορέα  θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων. Ο Δήμος όπου εμπλέκεται με τις υπηρεσίες του θα δίνει άμεσες λύσεις. Στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής εντάσσουμε ετήσιο συνέδριο επιχειρηματικότητας, ενίσχυση του Αρκαδικού Πανοράματος και της Έκθεσης Αιγέας, ελεύθερο ιντερνετ στη ΒΙΠΕ. Θα δρομολογήσουμε συνεργασία με την ΗΛΙΟΣΦΑΙΡΑ για φτηνά φωτοβολταίκά για τις στέγες των σπιτιών, τα δημοτικά και σχολικά κτίρια.  Θα δώσουμε μάχη για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων και δεσμεύομαι για τη δημιουργία Παμπελοπονησσιακής Αγοράς τοπικών προϊόντων. 



Κύριε Δελφάκη πληροφορηθήκαμε ότι  καταθέσατε μια πρόταση στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Η κεντρική ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το Στρατόπεδο του 11ου Συντάγματος σαν Νέο Διοικητήριο Πελοποννήσου και να μεταφερθούν στο χώρο του όλα τα διοικητικά κτίρια της Περιφερείας Πελοποννήσου. Τώρα που με τον Καλλικράτη η Περιφέρεια γίνεται θεσμός που περιλαμβάνει περισσότερες διοικητικές υπηρεσίες είναι ευκαιρία να συγκεντρώσουμε αυτές τις υπηρεσίες που κάποιες είναι διάσπαρτες ανά την Πελοπόννησο σε έναν ωραίο και λειτουργικό χώρο ακριβώς διπλά στην Τρίπολη. Τα πλεονεκτήματα του χώρου είναι πρώτον ότι βρίσκεται τριακόσια μόνο μέτρα από το κέντρο της Τρίπολης, δεύτερον ότι είναι μεγάλος χώρος και με πολύ πράσινο, τρίτον ότι έχει καλή ρυμοτομία, τέταρτον ότι το κόστος συντήρησης των διοικητικών υπηρεσιών εκεί θα έχει σαφώς  χαμηλότερο κόστος από το να είναι διάσπαρτες σε διαφορά σημεία της Τρίπολης και της Πελοποννήσου. Οι δημότες της Τρίπολης κερδίζουν από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης αρχικά πρακτικά οφέλη καθώς θα βρίσκουν συγκεντρωμένες σε έναν όμορφο χώρο όλες τις διευρυμένες πλέον υπηρεσίες της Περιφερείας αλλά σε δεύτερη και πιο μακροπρόθεσμη βάση κερδίζουν και ένα έργο προβολής και ουσίας καθώς κόσμος από όλη την Πελοπόννησο θα διεκπεραιώνει εκεί τις υποθέσεις του.


Μάθαμε ότι σκοπεύετε την αναβάθμιση της Πλατείας Άρεως στα πλαίσια της ανάδειξης του ιστορικού παρελθόντος της πόλης. Με ποιον τρόπο;

Κατ’ αρχήν πετυχαίνοντας τη χρησιμοποίηση του Στρατοπέδου του 11ου Συντάγματος σαν έδρα της Περιφερείας Πελοποννήσου μπορούμε να στείλουμε εκεί και το Δικαστικό Μέγαρο που χρειάζεται μεγαλύτερους χώρους, κάτι που επανειλημμένα έχουν τονίσει και οι δικηγόροι της πόλης μας. Μένει λοιπόν ελεύθερο το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το παρόν Δικαστικό Μέγαρο στην Πλατεία Άρεως. Αυτό είναι στο σχεδιασμό μας να καταστεί Ιστορικό Μουσείο, ένα μοντέρνο Μουσείο που θα κάνει χρήση και ψηφιακών πολυμέσων. Έχουμε επίσης
προβλέψει και τη δημιουργία ενός ανάγλυφου χάρτη, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να παρακολουθεί ευχάριστα και εύληπτα όλες τις φάσεις της Άλωσης της πόλης.
Ταυτόχρονα μπορούμε να συγκεντρώσουμε τις προτομές των σημαντικότερων Αρκάδων του 21 γύρω από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη (εδώ θα πρέπει να μεταφερθεί και η «εξορισμένη» προτομή του Μανόλη Δούνια). Στον «Κήπο αυτό των Ηρώων», επιθυμούμε να χαραχτούν σε μαρμάρινες πλάκες κατάλογοι με τα ονόματα των Αρκάδων Φιλικών και  αγωνιστών του ‘21, ώστε να εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα οφείλει στην Αρκαδία, εν πολλοίς, την ελευθερία της. Κατασκευάζοντας όλες αυτές τις υποδομές και χωρίς υψηλά κόστη δημιουργούμε μια νέα Πλατεία Άρεως με το Ιστορικό Μουσείο και τον Κήπο των Ηρώων
που θα είναι ένας ενιαίος χώρος ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής.

Που στοχεύουν οι αλλαγές που θέλετε να δρομολογήσετε;

Θέλουμε μια νέα Τρίπολη, ομορφότερη, λειτουργικότερη και επικεντρωμένη στην ανάπτυξη. Φανταστείτε μια νέα πόλη που θα έχει πετύχει να δημιουργήσει μέσα στο Στρατόπεδο του 11ου Συντάγματος, το Νέο Διοικητήριο της Περιφερείας Πελοποννήσου σε ένα χώρο που θα θυμίζει και σύγχρονο πάρκο. Σκεφθείτε μια νέα Πλατεία Άρεως με το Ιστορικό της Μουσείο και τον Κήπο των Ηρώων.
Υπολογίστε και την αναβάθμιση της υπάρχουσας ΒΙΠΕ που θέλουμε να δρομολογήσουμε. Τότε θα έχετε την εικόνα του τι θέλουμε να πετύχουμε. Μια νέα πόλη που όχι μόνο θα πετύχει να γίνει επίκεντρο τουρισμού και μάλιστα εκπαιδευτικού τουρισμού πανελλαδικά (σχολεία και ΚΑΠΗ θα έρχονται μαζικά για να δουν την Πλατεία Άρεως) αλλά μια σύγχρονη πόλη με υποδομές τέτοιες που θα προσελκύσουν και νέες επιχειρήσεις καθώς και τεχνοκράτες και ανθρώπους υψηλών εισοδημάτων από όλη την Πελοπόννησο σαν μονίμους κατοίκους.

Επιπλέον η εφαρμογή του αναπτυξιακού μας προγράμματος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.  Αναγκαστικά θα προκύψουν στα πλαίσια της ανάδειξης του ιστορικού παρελθόντος της πόλης αλλά και της αξιοποίησης των τουριστικών δυνατοτήτων της περιοχής όπως για παράδειγμα του πανέμορφου Μαίναλου και του Δάσους Σκυρίτιδας. Θα χρειαστούν άνθρωποι για να δημιουργήσουν, για να επανδρώσουν, για να συντονίσουν, για να συντηρούν τις υποδομές που σχεδιάζουμε. Ταυτόχρονα βοηθώντας την επιχειρηματικότητα με τους τρόπους που ανάφερα σε  προηγουμένη μου απάντηση θα βοηθήσουμε στο να φρενάρει το φαινόμενο των αυξανόμενων ανέργων. Δεν είμαι θαυματοποιός αλλά πιστεύω στο αναπτυξιακό σχέδιο μου και θα κάνω ότι μπορώ σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς της πόλης ώστε να χτίσουμε ένα φράγμα που να εμποδίζει την ανεργία.


NEWSLETTER