Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 13:44

Κριτική στη δημοτική αρχή Καλαμάτας για τους ημιυπόγειους κάδους 

Γράφτηκε από τον

Εντονη κριτική από τις μειοψηφίες ασκήθηκε χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, για τα προβλήματα χωροθέτησης και λειτουργικότητας των ημιυπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Η συζήτηση και η αντιπαράθεση έγινε με αφορμή την έγκριση της μελέτης για την κατασκευή νέων ημιυπόγειων κάδων, προϋπολογισμού 57.320 ευρώ. Οι προτεινόμενες θέσεις εγκατάστασης των νέων ημιυπόγειων κάδων είναι: Νέδοντος και Δαμοφώντος, Νέδοντος και Σόλωνος, Νέδοντος και Ξενοφώντος, Νέδοντος έναντι ΣΕΗΜ, Υδρας και Περικλέους, Δαμοφώντος και Θεμιστοκλέους, Σχίζας και Λιλής Ζωγράφου, πλάτωμα Ν.Δ. ναού Αγίου Δημητρίου Κοκκορόγιαννη, Αθηνών Ν.Δ. όριο 5ου Γυμνασίου, Ι. Ψαρρέα και Αθηνών - δυτικά κηπαρίου δήμου, Ιλάρχου Κουρκουτά και Λακωνικής (ανατολικό πεζοδρόμιο).

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε πως «υπάρχουν προβλήματα με τη χωροθέτηση, έχουν δημιουργήσει ζητήματα με την τήρηση του ΚΟΚ. Υπάρχουν κάδοι πάνω σε στροφές, όπως Κρήτης και Μεσογείων και Ακρίτα και Κοραή». Επεσήμανε πως «οι υπόγειοι κάδοι δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, γιατί είναι αντίθετοι με τις επιταγές της Ε.Ε., δεν βοηθούν στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή».

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης απάντησε ότι τις θέσεις των κάδων με τα προβλήματα χωροθέτησης θα τις αλλάξουν με επόμενη εργολαβία.

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι «έχετε βάλει κάδο δίπλα σε διατηρητέο (Βύρωνος κοντά στη Ναυαρίνου), στο "Ηλέκτρα" και αλλού που δεν θα έπρεπε. Υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας για τους εργαζόμενους,  μυρίζουν και πλημμυρίζουν. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Τους έβγαζαν φωτογραφίες οι τουρίστες».

Ο κ. Καραγιάννης απάντησε ότι «κανένας υπάλληλος δεν έχει τραυματιστεί απ’ αυτούς τους κάδους. Οπου υπάρχει φόρτος, γίνεται αποκομιδή κάθε μέρα και μόνο σ’ έναν κάδο, στη Λυκούργου, μπαίνει νερό. Είναι νόμιμοι οι ημιυπόγειοι κάδοι».

 

Γ.Σ.