Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 21:15

«Η Επόμενη Μέρα» για τα απόβλητα στη Μεγαλόπολη 

Γράφτηκε από την
«Η Επόμενη Μέρα» για τα απόβλητα στη Μεγαλόπολη 

Το πρόβλημα της κατασκευής και λειτουργίας Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε. «σέρνεται» περισσότερο από δύο δεκαετίες, όμως μέχρι σήμερα οι εκάστοτε εμπλεκόμενοι πολιτικοί παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αλλά και οι δημοτικοί άρχοντες της Μεγαλόπολης, διασκέδαζαν τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας «αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας» κάθε ιδέα διαχείρισης πάσης φύσεως αποβλήτων (αστικών, βιομηχανικών αλλά κυρίως επικίνδυνων) στην περιοχή. 

Ολες αυτές οι διαβεβαιώσεις αποδείχτηκαν ψεύτικες και υποκριτικές. Δεν ήταν παρά «στάχτη στα μάτια» του κόσμου που ανησυχεί για το μέλλον του και το μέλλον του τόπου, ενώ οι ίδιοι αρμόδιοι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες (υπουργείο, Περιφέρεια, δήμος) πίσω από κλειστές πόρτες αποφάσιζαν το αντίθετο. 

Ομως αποκαλύφθηκαν. Τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα για το ρόλο που έπαιξαν, με βάση την απάντηση (Αθήνα 29-9-2016, αρ. πρωτ. 45502/4159) που έδωσε το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 26 Οκτώβρη 2016, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας κ. Βλάσση, που μεταξύ άλλων λέει: «…όπως αναφέρεται, δεν αποκλείονται οι Περιφέρειες, οι οποίες, παρότι δεν παράγουν συγκριτικά μεγάλες ποσότητες βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πληρούν άλλα κριτήρια και κυρίως τη διαθεσιμότητα χώρων. Επισημαίνεται ότι έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την: "Κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης Ν. Αρκαδίας της ΔΕΗ Α.Ε.". Σημειώνεται επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί και η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ του ΕΣΔΕΑ με τις δημόσιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αναφέρεται και παρακάτω».

«Η διαδικασία έγκρισης του νόμου νέου ΕΣΔΕΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο, δεδομένου ότι επίκειται άμεσα η έκδοση της ΚΥΑ έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΣΔΕΑ και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του κειμένου του ΕΣΔΕΑ, μετά και το τέλος της διαβούλευσης στο πλαίσιο της διαδικασίας της σχετικής Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΠΕ) που προβλέπεται στο άρθρο 7 παρ.4 της ΚΥΑ».

Μετά απ’ αυτά, τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα και ζητούν άμεση και ειλικρινή απάντηση.

Πότε έγιναν διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία; Πότε ρωτήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο; Πότε έγιναν συζητήσεις για το θέμα και από ποιους; Ποιοι αποφάσισαν; Ποιος κοροϊδεύει ποιον σ’ αυτόν τον τόπο; 

Τι έχει να πει η Περιφέρεια που μόλις πριν ένα χρόνο διακήρυσσε σε όλους τους τόνους πως η Μεγαλόπολη είναι κεκορεσμένη περιβαλλοντικά και δεν μπορεί να δεχτεί τίποτε άλλο; Πού είναι το ΠΑΣΟΚ, που σε καιρούς παντοδυναμίας του, αντί να σκίσει τη μελέτη χωροθέτησης του ΧΔΒΑ, διαβεβαίωνε ότι όσο είναι στην εξουσία, τίποτα δεν θα γίνει στη Μεγαλόπολη; Τι έχουν να πουν για αυτή τη μεθόδευση οι κυβερνητικοί οικολόγοι; Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν στο λεκανοπέδιο; Στη γενέτειρα θεών και ηρώων; Αυτή την τύχη επιφυλάσσουν στην κοιτίδα του ανθρώπου; Στην πρώτη πόλη που είδε ο ήλιος; Στο μέγιστο θέατρο της αρχαιότητας; Αυτό το μέλλον ορίζουν στη γενέτειρα του πάνθεου των ηρώων του 1821 και στην κοιτίδα της εθνικής μας παλιγγενεσίας; Από κοιτίδα πολιτισμού, εθνικών αγώνων, ήθους και μεγαλείου, να την κάνουν χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων;

Η Μεγαλόπολη φαντάζει ως δήμος σε παρακμή, που διοικείται από ανεύθυνους άρχοντες, αγκιστρωμένους στο κακό τους παρελθόν, που δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ενα Δημοτικό Συμβούλιο «οπερέτα», πεδίο ανούσιων αντεγκλήσεων και ανώφελων αντιπαραθέσεων, όπου κάθε προσπάθεια να ακουστεί μια διαφορετική φωνή καταπνίγεται στη χλεύη, στις ύβρεις και την απαξίωση από την πλευρά του προέδρου του και της δημοτικής πλειοψηφίας. Οπου τα επουσιώδη είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ τα ουσιώδη αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες. 

Η παράταξή μας καταγγέλλει τη στάση της δημοτικής αρχής αλλά και όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων -Περιφέρειας, υπουργείου κ.λπ. Καταγγέλλουμε την υποκρισία και την ανευθυνότητα της δημοτικής αρχής, με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα, ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Καλούμε το δήμαρχο να καλέσει άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ανοιχτό σε όλους τους δημότες, στο Πνευματικό Κέντρο,  με ένα και μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης, «πώς θα μεθοδευτεί η μη κατασκευή ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη». 

Καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς της Μεγαλόπολης να αντιδράσουν στο κακό που έρχεται. Δεν είναι δυνατόν μια δημοτική αρχή μιας περιορισμένης πλειοψηφίας με δικαστική απόφαση, αλλά και χρονικής διάρκειας, να αποφασίζει για το μέλλον του τόπου σε βάθος αιώνων. Ζητάμε να γίνει άμεσα δημοψήφισμα και να αποφασίσει η τοπική κοινωνία για το θέμα, που η άποψή της να γίνει η ταφόπλακα  για κάθε συζήτηση στο μέλλον. 

Το μέλλον δεν το ορίζουν οι γραφειοκράτες διοικητικοί παράγοντες, αλλά ο λαός. 

 

Για τη δημοτική παράταξη «Η Επόμενη Μέρα»

 

Ι.Ν. Γεωργακόπουλος


NEWSLETTER