Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010 16:48

Γ. Κουτσούλης: Η έλλειψη στρατηγικής για τα απορρίμματα οδήγησε σε αδιέξοδο

Γράφτηκε από την
 Γ. Κουτσούλης: Η έλλειψη στρατηγικής για τα απορρίμματα οδήγησε σε αδιέξοδο

«Η απραξία του νυν δημάρχου, κ. Παν. Νίκα, στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων είναι εξοργιστική. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο καμία τακτική, καμία πολιτική. Το μόνο “σχέδιο” είναι η περίεργη επιμονή του για απαξίωση της ΜΟΛΑΚ, της μονάδας δηλαδή που θα έλυνε το πρόβλημα. Έτσι αναίτια(;) ο Δήμος στερήθηκε των υπηρεσιών ενός πολύτιμου εργαλείου, η λειτουργία του οποίου, σε συνδυασμό με τις άλλες υποδομές που δημιουργήσαμε στον τομέα της καθαριότητας, θα έδιναν μια στοιχειώδη λύση στο πρόβλημα και θα απάλλασσαν το Δήμο από το βραχνά των σκουπιδιών, που κάθε τόσο και λιγάκι πλημμυρίζουν την πόλη, με τις επακόλουθες θλιβερές συνέπειες».
Αυτά είχα επισημάνει σε ανακοίνωσή μου προ μηνών, στην οποία εξέφραζα την αγωνία μου για τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθούσε ο απερχόμενος δήμαρχος στον τομέα των απορριμμάτων. Δυστυχώς τα γεγονότα με δικαίωσαν.
Η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε επί 4 χρόνια για να απαξίωσει τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ), είτε για πολιτικούς λόγους (προεκλογικές δεσμεύσεις), είτε για οικονομικούς, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο την επεξεργασία των απορριμμάτων και επιβαρύνοντας υπέρμετρα περιβαλλοντικά τη «Μαραθόλακκα». Αντί να εναποτίθενται μπαλοποιημένα αδρανή υπολείμματα σκουπιδιών στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως όριζε η άδεια λειτουργίας της, τελικά μετατράπηκε σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, χωρίς μέτρο.
Η Δημοτική Αρχή δοκίμασε «καινοτόμες» λύσεις (μονάδα «Σούκου»), που όπως αποδείχτηκε δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα, αλλά της έδωσαν πίστωση χρόνου για να συνεχίσει επί 2 περίπου μήνες την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στη «Μαραθόλακκα». Αντίθετα κινδύνευσε η πόλη να μετατραπεί σε κέντρο επεξεργασίας σκουπιδιών Πελοποννήσου, όπως αποδείχθηκε με τη μεταφορά δεματοποιημένων απορριμμάτων του Κρανιδίου στη «Μαραθόλακκα».
Όταν απέτυχαν όλες οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων, ο δήμαρχος δεν τήρησε τη δέσμευσή του ότι θα άφηνε τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης να σωρωθούν ώσπου το ύψος τους να φτάσει μέχρι τον πρώτο όροφο. Λόγω όμως των εκλογών κατέφυγε στη λύση των σκουπιδοεργολάβων, πληρώνοντας 6.300 ευρώ την ημέρα πλέον ΦΠΑ. Μια λύση που μετά βδελυγμίας  αποκήρυττε, κατηγορώντας μας μάλιστα, πως αυτό κάναμε εμείς για μερικούς μήνες ως Δημοτική Αρχή το 2003, όταν παραλάβαμε την πόλη με τόνους σκουπιδιών στους δρόμους της και δίχως να διαθέτει χωματερή. Εύλογα λοιπόν γεννώνται τα ερωτήματα:
Πού θα βρεθούν 3 εκατ. ευρώ το χρόνο για τη μεταφορά των σκουπιδιών και
Γιατί δεν χρησιμοποιείται η ΜΟΛΑΚ, όπου το κόστος της επεξεργασίας των απορριμμάτων θα είναι πολύ χαμηλότερο και δεν θα ξεπερνά το μισό της δαπάνης των   σκουπιδοεργολάβων.
Όταν αμέσως μετά τις εκλογές, στο τέλος Νοεμβρίου, λήξει η σύμβαση μεταφοράς σκουπιδιών εκτός νομού, τι θα πράξει η Δημοτική Αρχή στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων; Δεν οφείλει μια εξήγηση, να αναλάβει μια δέσμευση έναντι των δημοτών των οποίων ζητεί την ψήφος τους;
Ελπίζω να κατανόησε η Δημοτική Αρχή ότι όταν καταργείται η δρομολογημένη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων, και δεν υπάρχει σχέδιο και τακτική, τότε γίνεται έρμαιο εκείνων που κατηγορούσες κατασπαταλώντας τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, χωρίς να προσφέρεις λύση και προοπτική στην πόλη.
Γιώργος Ν. Κουτσούλης
τ. Δήμαρχος Καλαμάτας

Υ.Γ:
Δήμαρχε, θυμάσε γω που στα ’λεγα
Κι αν ήταν μόνο τα σκουπίδια, στη διαχείριση των οποίων απέτυχε ο κ. Νίκας…Μήπως και το δρομολογημένο θέμα του νέου νεκροταφείου, το οποίο είχε φτάσει στο στάδιο υλοποίησής του, με τη συνδρομή του τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, δεν «ναυάγησε» με τις κινήσεις του απερχόμενου δημάρχου; Του βρέθηκε όμως χρήσιμο, γιατί -ακόμα και χωρίς τη σχετική αδειοδότηση- από σχεδιαζόμενος χώρος νεκροταφείου μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής των σκουπιδιών της Καλαμάτας!


NEWSLETTER